Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOJÁSPÁSTÉTOMOK 5

2020.05.10

TOJÁSOK KÖNYVE

Tojáspástétom 11.
Hozzávalók: 8 darab főtt kemény tojás, 12 deka vaj, 2 deka mustár, 1 csomó vagdalt metélőhagyma, 1 g törött bors, só.

Elkészítése:
A főtt tojásokat apróra megvagdaljuk és a vajjal, a mustárral, metélőhagymával, sóval, borssal habosra kikeverjük.
Zöldpaprikát vagy retket adhatunk hozzá.

Tojáspástétom curryvel
Hozzávalók 2–3 szelet kenyérhez:
4 tojás, 1 lila hagyma, 4 ek majonéz, kb. 4 ek joghurt, só, frissen őrölt bors, kakukkfű, curry

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, és apró kockára vágjuk a sárgáját és fehérjét vegyesen.
A lila hagymát is felaprítjuk.
A majonézt összekeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a hagymát és a tojást és ízlésünk szerint fűszerezzük.
Ha van, zöld-fűszereket is tehetünk bele pl. snidling.
Pirított zsemlére kenve, még finomabb.

Tojáspástétom Nagyi módra
Elkészítése:
Két vöröshagymát, három paprikát (lehet fagyasztott is) apróra összeszelünk.
Lábosba rakjuk, és pici olajon megpároljuk.
Amikor már kicsit megpuhult, hozzáadjuk az apró darabogra vágott zöldség zöldjét.
Elkészítjük a masszát: 4 dkg élesztőt kevés sóval folyósra keverünk.
Hozzáadunk 3 tojást, 1 dl zsemlemorzsát, 1 csésze (3 dl) tejet és ízlés szerint pirospaprikát, sót, borsot, pici Vegetát.
Ezt a masszát hozzáöntjük a párolt zöldséghez és folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg el nem válik az edény falától.
Friss kenyérre, péksüteményre kenve nagyon finom.

Tojáspástétom sonkában
Hozzávalók:
10 kemény tojás, 1 pohár tejföl, 125 gr majonéz, 1 zacskó zselatin, 1 zacskó mélyhűtött leveszöldség, só, bors, 25 dkg prágai sonka

Elkészítése:
A zöldséget 1/2 liter vízben, sóval, borssal ízesítve megfőzzük, a levét egy kis lábosba szűrjük, elkeverjük benne a zselatint, és felfőzzük.
Amíg a zöldség és a zselatin hűl, a kemény tojásokat a robotgépben pépesítjük, hozzákeverjük a tejfölt és a majonézt.
Hozzáöntjük a langyosra hűlt zselatinos zöldséglét.
Ekkor jön el a kóstolás ideje, ilyenkor lehet még egy kis sót, borsot hozzátenni, ha szükséges.
Egy hosszúkás sütőformát folpackkal kibélelünk, és a prágai sonka szeleteket belefektetjük úgy, hogy az oldalára is jusson.
A zöldségeket is belekeverjük a tojásos masszába, és az egészet beleöntjük a sonkával bélelt formába.
Pár óra alatt a hűtőben szépen megkeményedik.
Ebből a mennyiségből egy 35 cm hosszú forma tele, és egy 25 cm hosszú forma kb. félig lesz.

Túrós tojáspástétom
Elkészítése:
10 dkg juhtúrót. 2 finomra vágott kemény tojást és csipetnyi sót jól összedolgozunk.
Mustárral, törött borssal és finomra vágott lila hagymával, (vagy snidlinggel ízesítjük.
Aki szereti a szardíniát, azt is kavarhat hozzá.
Kenyérre kenve kiváló pástétom.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - TOJÁSPÁSTÉTOMOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.