Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÖLTÖTT TOJÁSOK 5.

2020.01.11

TOJÁSOK KÖNYVE

DIÓS ROKFORTTAL TÖLTÖTT TOJÁS 02.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db tojás, 4 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 5 dkg finomra darált dióbél, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 dl tej, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál zselatinpor, salátalevelek

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük.
Meghámozva hosszában elvágjuk, főtt sárgájukat kiszedjük, és összekeverjük a reszelt sajttal, a dióval, a mustárral, 1 evőkanál majonézzel, törött borssal.
Egy lapos tálat vagy tálcát kibélelünk megmosott és letörülgetett salátalevelekkel, majd sorban rátesszük a fél tojásfehérjéket, üregükkel felfelé.
A sajtos tojáskrémet jól megpúpozva beletöltjük a tojásokba.
A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és kis lángon, folytonosan kevergetve feloldjuk.
Forráspontig melegítjük, de forralni már nem szabad.
A majonézt összekeverjük a tejföllel és a zselatinos tejjel, amelyet sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítünk.
Evőkanalanként ráöntjük a megtöltött tojásokra, és a hűtőszekrényben megdermesztjük.
Tetejét és az oldalát tetszés szerint feldíszíthetjük piros hónapos retekkel, zöldhagymával, csípős hegyes paprikával.

 

DIÓS ROKFORTTAL TÖLTÖTT TOJÁS 03.
Hozzávalók:
6 tojás, 10 dkg tisztított dióbél, 10 dkg reszelt márványsajt (rokfort), 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl majonéz, 1 dl kefir, 1 dl tej, 1 csokor snidling, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál porcukor, 2 teáskanál citromlé, 2 teáskanál zselatinpor, só és törött fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A tojásokat gondosan, meleg vízben megmosom, majd keményre főzöm.
Hideg vízzel hirtelen lehűtve meghámozom, és hosszában félbevágom.
A sárgáját úgy szedem ki, hogy a tojásfehérje ne sérüljön meg.
A dióbélből 12 szép darabot félreteszek, a többit finomra darálom.
A reszelt sajtot, a tojássárgákat, a vajat és 1 evőkanál tejfölt habosra keverek, borssal, mustárral, valamint kevés sóval ízesítem, végül belekeverem a nagyon finomra vágott snidling felét és a darált diót.
A fél tojásfehérjéket jól megpúpozva megtöltöm a sajtos-diós keverékkel, és egy megfelelő nagyságú tálcára vagy egészen lapos tálra sorban egymás mellé rakom, töltelékkel lefelé.
Jó, ha a tojások között 1,5 -2 cm-es távolság van.
Hűtőszekrénybe teszem. Közben a majonézt simára keverem a megmaradt tejföllel és a kefirrel, majd a sóval, a borssal, a citromlével és egy csipetnyi cukorral ízesítem.
A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon, folytonos keverés közepette forráspontig melegítem.
Ha már langyosra hűlt, belekeverem a majonézes mártásba.
A hűtőből kivett tojásos tálcára, illetve a fél tojásokra kanalanként ráöntöm a mártást, mindegyikre ráteszek egy-egy fél dióbelet, és a megmaradt snidlinget rászórom.
Legalább fél napig dermesztem a hűtőszekrényben.
Fogyasztáskor külön is meglocsolhatjuk egy kevés tartármártással.

ERDŐSZÉLI GOMBÁS TOJÁS
Hozzávalók 8 személyre:
8 db tojás, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, 1-1 csokor petrezselyem és kakukkfű, 2 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, majd meghámozzuk és kettévágjuk.
A csiperkegombát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
A vajat megolvasztjuk, és a gombát addig pároljuk, míg a levét el nem főtte.
A tűzről levéve kihűtjük, majd a tojások sán3ájával meg a tejföllel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük.
Hozzáadjuk a fölaprított petrezselymet és kakukkfüvet, majd a gombás töltetéket a fél tojásfehérjékbe halmozzuk.
Franciasalátára vagy kukoricás salátára ültetve kínáljuk.

FINOM TÖLTÖTT TOJÁS
Elkészítése:
Húslevesben főzött leveszöldségeket félbevágott kemény tojások kivett sárgájával együtt, egészen finomra aprítunk.
Sózzuk, borsozzuk, és tojásonként 1 evőkanál tejfölt adunk hozzá.
Az eldolgozott tölteléket visszahelyezzük a fehérjékbe, és kivajazott tűzálló üvegedénybe tesszük.
Két dl tejfölt, elkeverünk 1 tojás sárgájával, és ezt a tojásokra öntjük.
Reszelt sajttal meghintjük, néhány percre meleg sütőbe tesszük.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A TÖLTÖTT TOJÁSOK
Szerző:
valamint
valamint a gyüjtemény összeállításához a családi recepteken kívül
Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső,
Kiss Benő,
Kovács Nándor, Schiller Aurél, Suhajda András,
Szabó Béla, Szászvárosi István, és további sok gyűjtőtársam receptközlései
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.