A TÖLTÖTT TOJÁSOK 5.

DIÓS ROKFORTTAL TÖLTÖTT TOJÁS 02.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db tojás, 4 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 5 dkg finomra darált dióbél, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 dl tej, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál zselatinpor, salátalevelek
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük.
Meghámozva hosszában elvágjuk, főtt sárgájukat kiszedjük, és összekeverjük a reszelt sajttal, a dióval, a mustárral, 1 evőkanál majonézzel, törött borssal.
Egy lapos tálat vagy tálcát kibélelünk megmosott és letörülgetett salátalevelekkel, majd sorban rátesszük a fél tojásfehérjéket, üregükkel felfelé.
A sajtos tojáskrémet jól megpúpozva beletöltjük a tojásokba.
A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a tejet, és kis lángon, folytonosan kevergetve feloldjuk.
Forráspontig melegítjük, de forralni már nem szabad.
A majonézt összekeverjük a tejföllel és a zselatinos tejjel, amelyet sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítünk.
Evőkanalanként ráöntjük a megtöltött tojásokra, és a hűtőszekrényben megdermesztjük.
Tetejét és az oldalát tetszés szerint feldíszíthetjük piros hónapos retekkel, zöldhagymával, csípős hegyes paprikával.

DIÓS ROKFORTTAL TÖLTÖTT TOJÁS 03.
Hozzávalók:
6 tojás, 10 dkg tisztított dióbél, 10 dkg reszelt márványsajt (rokfort), 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1,5 dl majonéz, 1 dl kefir, 1 dl tej, 1 csokor snidling, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál porcukor, 2 teáskanál citromlé, 2 teáskanál zselatinpor, só és törött fehér bors, ízlés szerint
Elkészítése:
A tojásokat gondosan, meleg vízben megmosom, majd keményre főzöm.
Hideg vízzel hirtelen lehűtve meghámozom, és hosszában félbevágom.
A sárgáját úgy szedem ki, hogy a tojásfehérje ne sérüljön meg.
A dióbélből 12 szép darabot félreteszek, a többit finomra darálom.
A reszelt sajtot, a tojássárgákat, a vajat és 1 evőkanál tejfölt habosra keverek, borssal, mustárral, valamint kevés sóval ízesítem, végül belekeverem a nagyon finomra vágott snidling felét és a darált diót.
A fél tojásfehérjéket jól megpúpozva megtöltöm a sajtos-diós keverékkel, és egy megfelelő nagyságú tálcára vagy egészen lapos tálra sorban egymás mellé rakom, töltelékkel lefelé.
Jó, ha a tojások között 1,5 -2 cm-es távolság van.
Hűtőszekrénybe teszem. Közben a majonézt simára keverem a megmaradt tejföllel és a kefirrel, majd a sóval, a borssal, a citromlével és egy csipetnyi cukorral ízesítem.
A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon, folytonos keverés közepette forráspontig melegítem.
Ha már langyosra hűlt, belekeverem a majonézes mártásba.
A hűtőből kivett tojásos tálcára, illetve a fél tojásokra kanalanként ráöntöm a mártást, mindegyikre ráteszek egy-egy fél dióbelet, és a megmaradt snidlinget rászórom.
Legalább fél napig dermesztem a hűtőszekrényben.
Fogyasztáskor külön is meglocsolhatjuk egy kevés tartármártással.

ERDŐSZÉLI GOMBÁS TOJÁS
Hozzávalók 8 személyre:
8 db tojás, 20 dkg csiperkegomba, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, 1-1 csokor petrezselyem és kakukkfű, 2 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízben lehűtjük, majd meghámozzuk és kettévágjuk.
A csiperkegombát megtisztítjuk, és apróra vágjuk.
A vajat megolvasztjuk, és a gombát addig pároljuk, míg a levét el nem főtte.
A tűzről levéve kihűtjük, majd a tojások sán3ájával meg a tejföllel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal fűszerezzük.
Hozzáadjuk a fölaprított petrezselymet és kakukkfüvet, majd a gombás töltetéket a fél tojásfehérjékbe halmozzuk.
Franciasalátára vagy kukoricás salátára ültetve kínáljuk.

FINOM TÖLTÖTT TOJÁS
Elkészítése:
Húslevesben főzött leveszöldségeket félbevágott kemény tojások kivett sárgájával együtt, egészen finomra aprítunk.
Sózzuk, borsozzuk, és tojásonként 1 evőkanál tejfölt adunk hozzá.
Az eldolgozott tölteléket visszahelyezzük a fehérjékbe, és kivajazott tűzálló üvegedénybe tesszük.
Két dl tejfölt, elkeverünk 1 tojás sárgájával, és ezt a tojásokra öntjük.
Reszelt sajttal meghintjük, néhány percre meleg sütőbe tesszük.


TOJÁSOK KÖNYVE - A TÖLTÖTT TOJÁSOK
Szerző:

valamint a gyüjtemény összeállításához a családi recepteken kívül


