Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A TÖLTÖTT TOJÁSOK 6

2020.03.14

TOJÁSOK KÖNYVE

GOMBÁS KASZINÓTOJÁS
Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint a közönséges kaszinótojás, de a töltelékbe 15 dkg apróra vágott, vajban sóval-borssal megpárolt gombát keverünk.

GOMBÁS TÖLTÖTT TOJÁS 01.
Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg gomba, 10 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
Az apróra vágott gombát 3 dkg vajon sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte.
Közben a kemény tojásokat megtisztítjuk, félbevágjuk, sárgájukat kivéve villával összetörjük.
Habosra keverjük a 7 dkg vajat, hozzáadjuk a párolt gombát meg a tojássárgájákat, és a tojásfehérjékbe visszatöltve, jól behűtjük.

GOMBÁS TÖLTÖTT TOJÁS 02.
Hozzávalók:
4 keménytojás, 1 db zsemle, mustár, tengeri só, zöldfűszerek, bors, 1-2 dl tejföl, 15 dkg apróra vágott párolt gomba, tej, vaj

Elkészítése:
A meghámozott, hosszában kettévágott tojások sárgáját kivesszük, áttörjük a tejben áztatott zsemlével, a fűszerekkel, a gombával és egy kevés tejföllel.
Visszatöltjük a tojásokba, mintha egész tojás lenne.
Kivajazott tűzálló tálra rakjuk, a tejföllel meglocsoljuk, átsütjük.
Sült zellerrel kínáljuk.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók:
8 tojás, 30 dkg erdei gomba, tej, (a besamelhez: 1 dkg vaj, 1 dkg liszt, 1 dl tej), 1 dl tejföl, 2 ek liszt

Elkészítése:
A keményre főzött tojásokat, kettévágom és a sárgáját, óvatosan kiveszem, majd áttöröm.
A hozzávalókból elkészítem a besamelt, elkeverem a sárgájával, a pirított gomba felével és annyi tejjel, hogy egy lágy tölteléket kapjak.
A fél tojásokat ezzel a masszával púposan megtöltöm, és egy tűzálló tálba rakom.
A maradék gombát liszttel megszórom, kissé megpirítom, kevés vizet és a tejfölt hozzáadva összefőzöm.
Leöntöm vele a töltött tojásokat, és sütőben összesütöm.

HALAS TOJÁS
Elkészítése:
A tojásokat a kaszinótojáshoz hasonlóan készítjük el.
Az üvegtál aljára azonban franciasaláta helyett készen kapható hagymás heringsalátát teszünk, majd erre ráhelyezzük a tojásokat, és az egészet áthúzzuk tartármártással.
Reszelt sárgarépával díszítjük.

HALKRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók 4 személyre:
8 tojás, 1 doboz olajos hering, 3 dkg liszt, 2 dl tej, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel lehűtjük, héjától megtisztítjuk, majd félbevágjuk, és a sárgáját kiemeljük.
Az olajos hal olaját egy kis lábosba öntjük, húsát villával összetörjük.
A felforrósított olajon világosra pirítjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
A tűzről levéve sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk az összetört halhúst meg a felaprított petrezselymet, végül a főtt tojássárgákkal együtt simára keverjük.
A halas krémet a fél tojásfehérjékbe halmozzuk és salátalevelekkel bélelt tálon, vagy franciasaláta alapon, behűtve tálaljuk.

Forrás:
TOJÁSOK KÖNYVE - A TÖLTÖTT TOJÁSOK
Szerző:
valamint
valamint a gyűjtemény összeállításához a családi recepteken kívül
Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Kovács Nándor,
Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla, Szászvárosi István, és
további sok gyűjtőtársam receptközlései 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.