TOJÁSOK KÖNYVE - A TÖLTÖTT TOJÁSOK 4.

BUNDÁZOTT TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók:
5 tojás + 1 tojássárgája, 1 doboz olajos hal, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dkg vaj, 1 dl tej, 3-4 evőkanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors és só ízlés szerint, liszt a bundázáshoz, olaj a sütéshez
Elkészítése:
4 tojást keményre főzünk, majd meghámozva hosszában félbevágjuk. Sárgájukat kiszedjük, és simára keverjük a puha vajjal, 1 evőkanál tejföllel, a nyers tojássárgájával és a levétől leszűrt szardíniával. (A szardínia levét félretesszük.) Ízesítjük a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a citromlével és a citromhéjjal. A fél tojásfehérjéket annyira púpozva töltjük meg a szardíniás töltelékkel, mintha egész tojások lennének, majd a tojásnak azt a részét, amelyet nem fed a tojásfehérje, a reszelt sajtba mártjuk, úgy, hogy az, vastagon rátapadjon. (A sajtot kicsit rá is nyomkodjuk)
A maradék nyers, felvert tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, sót, törött borsot és annyi lisztet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
Ebben a tésztában megmártjuk a töltött sajtos tojásokat, és bő, forró olajban sárgás pirosra sütjük mindkét oldalát.
Tálaláskor leöntjük a tejfölbe kevert szardíniaolajjal.

DIÓS ROKFORTTAL TÖLTÖTT TOJÁS 01.
Hozzávalók:
4 tojás, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 2 evőkanál nagyon finomra darált dió, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 késhegynyi őrölt fehér bors, a tetejére 2 dl tejföl és 1 teáskanál durvára darált dió, valamint néhány salátalevél
Elkészítése:
A kemény tojásokat meghámozom, és hosszában félbevágom. A tojássárgákat kivéve összekeverem a darált dióval, a rokforttal és a tejföllel, majd hozzáteszem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a borsot. A fél tojásfehérjékbe beletöltöm a masszát, és salátalevéllel bélelt tálra rakom.
A töltelék maradékát a tejföllel simára keverem és leöntöm vele a tojásokat, végül rászórom a diót.
Jégbe hűtve tálalom.

TOJÁSOK KÖNYVE - A TÖLTÖTT TOJÁSOK
Szerző:

valamint a gyűjtemény összeállításához a
Schiller Aurél, Suhajda András, Szabó Béla, Szászvárosi István, és további sok gyűjtőtársam receptközlései


