Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT ALMÁK 6

2019.04.18

TÖLTÖTTEK

HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA 03.
Hozzávalók 4 személyre:
8 db kisebb alma, 20 dkg levesben főtt hús, 10 dkg trappista sajt, 4 dkg vaj, csipetnyi só és őrölt bors

Elkészítése:
Az almákat megmossuk, a felső 1/3 részüket levágjuk, a magházat kivágjuk, a húsát karalábévájóval kiszedegetjük. A levesben főtt húst és a sajtot apróra összevagdaljuk, elkeverjük az alma belével, sóval, borssal fűszerezzük. A húsos tölteléket az almák üregébe töltjük, a levágott kalapokat rátesszük.
Az almákat kivajazott tűzálló tálra állítjuk, a tetejükre borsónyi vajat morzsolunk, és előmelegített sütőben megsütjük (kb. 15-20 perc). Akkor jó, ha a héja megrepedezett.
Melegen előételként, vagy könnyű vacsoraként kínáljuk.

HÚSSALÁTÁVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók:
4 nagy alma, 1/2 citrom leve, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 1 nagy héjában főtt burgonya, 1 nagy kovászos uborka, 20-25 dkg kicsontozott, főtt csirkehús (vagy sonka, esetleg párizsi), 3 szál zöldhagyma, 2 kemény paradicsom, kevés brokkoli

Elkészítése:
Az almák tetejéről levágok egy-egy "kalapot", a belsejüket kifúrom. A kifúrt almákat és kalapjukat forrásban lévő citromos vízbe teszem, és újraforrásig benne hagyom. Leszűrve hagyom kihűlni.
A hússalátához először a mártást készítem el. A majonézt simára keverem a tejföllel, zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítem, és jól lehűtöm.
A kis kockákra vágott főtt burgonyát, a kovászos uborkát, a főtt csirkehúst, a karikákra vágott zöldhagymát mély tálba teszem, a mártást ráöntöm és átkeverem.
A kifúrt almákat megtöltöm a salátával. A maradék salátát ráöntöm egy tálra, és egymás mellé rárakom a töltött almákat. A kalapokat visszatéve, paradicsommal, főtt brokkolival díszítve, jól lehűtve kínálom.

KAJSZIVAL TÖLTÖTT ALMA (MAROKKÓ)
Hozzávalók:
6 nagy alma, 3 érett kajszi, 3 ek porcukor, 1 vaníliás cukor
Elkészítése:
Úgy fúrjuk ki az almát, hogy egy fél barack beleférjen. Keverjük össze a cukrokat, mártsuk bele a fél barackokat, tegyük az almákba. Csavarjuk az almát külön-külön alufóliába, közepesen meleg sütőben süssük körülbelül 1 órát.
Melegen, hidegen tálalhatjuk.
Tejszínhabot adunk hozzá.

KEDVENC TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb alma, 4 evőkanál baracklekvár, 4 evőkanál mazsola, 4 evőkanál durvára vágott mandula, csipetnyi fahéj, 1 csomag, főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor, 3 dl tej

Elkészítése:
A lekvárt, a mazsolát, a mandulát keverjük össze, ízesítsük fahéjjal. Az almákat megmossuk, a magházat a közepéből kimetsszük úgy, hogy a gyümölcs egészben maradjon.
A tölteléket elosztjuk és a magház helyére, az almákba töltjük. A megtöltött almákat egy kivajazott tűzálló tálra állítjuk, és előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.
Akkor jó, ha a héja kissé megreped. Amíg sül, a leírás szerint elkészítjük a pudingot.
A megsült almákat körülöntjük a pudinggal, és még melegen kínáljuk.

KRÉMTÚRÓVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók:
8 nagy alma, 1 citrom, 3 doboz mazsolás krémtúró, 1 dl tejszín, 8 gerezd dió, 2 evőkanál mazsola, 8 kerek, édes keksz

Elkészítése:
Szép, kerek, egyforma almákat válogatok ki. Ezeket gyümölcshámozó késsel körkörösen haladva meghámozom, magházukat kiszúróval, vagy karalábéfaragóval kivájom. Az almákat körülbelül 85-90°C-os vízben abálom, 5-8 perc múlva kiemelem, lecsepegtetem, és citromlével bekenem, hogy ne barnuljanak meg.
A kihűlt almákat megtöltöm a vaníliás mazsolás krémtúróval. A tetejüket tejszínhabbal, diógerezdekkel és mazsolaszemekkel díszítem.
Jól lehűtve, kerek kekszeken tálalom.

Forrás:
ALMALEXIKON - A TÖLTÖTT ALMÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.