Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT BURGONYÁK 1.

2019.04.06

TÖLTÖTTEK

Borjúhússal töltött burgonyagombóc örmény módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 3 tojás, 15 dkg olvasztott vaj, kapor.
A töltelékhez:
30 dkg borjúhús, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg olvasztott vaj, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A borjúhúst kétszer megdaráljuk, apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal összekeverjük, eldolgozzuk és vajban kisütjük. A burgonyát megfőzzük, megdaráljuk, felvert tojást teszünk bele, és elkészítjük a gombóctésztát. Tyúktojás nagyságú gombócokat készítünk. Mindegyikbe kávéskanálnyi hústölteléket teszünk, belemártjuk felvert tojásba, és vajban aranysárgára sütjük. A gombócokat tálra tesszük. Kaporral díszítjük, és olvasztott vajjal leöntjük.

Brindzával töltött burgonya
Hozzávalók:
8 db nagy burgonya, 20 brindza, 8 dkg vaj, néhány szál petrezselyem- és zeller-zöld apróra vágva, 3 gerezd szétnyomott fokhagyma, 2 tojássárgája, só, bors, 4 ek tejföl, 10 dkg reszelt sajt.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, kettévágjuk, és a belsejét kikaparjuk. A forgácsot összekeverjük a fűszerekkel, tejföllel, tojássárgákkal, a vaj felével. Megtöltjük a burgonyákat, megszórjuk sajttal.
Kivajazott jénaiban közepes tűznél 20-25 percig sütjük.

Brokkolival töltött burgonya
Hozzávalók (4 személyre):
8 szép, egyforma nagy burgonya, 1 zacskó mirelit brokkoli fele (a megmaradt brokkoliból levest főzhetünk), 2 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 késhegynyi törött fekete bors, kevés só.

Elkészítése:
A burgonyákat meghámozzuk, és lapjában félbevágjuk. Éles kis késsel vagy karalábévájóval úgy vájjuk ki a belsejüket, hogy legalább 1 centi vastag faluk maradjon. A kivájt burgonyaforgácsot apróra vágjuk. A mirelit brokkolit még fagyosan forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. Villával összetörjük és hozzákeverjük a burgonyaforgácsot. A tojást az olajjal habosra felverjük, összekeverjük a zsemlemorzsával és 1 evőkanál tejföllel. A vegetával és a borssal ízesítjük, ezután a keveréket egyenként a fél kivájt burgonyákba halmozzuk. Jól meg kell púpozni, hogy az összes töltelék beleférjen. Tepsire vagy sütőlemezre helyezzük a megtöltött burgonyákat, és a megmaradt tejföllel meglocsolva, alufóliával szorosan befedjük. Az előmelegített, forró sütőben 50 percig pároljuk, végül a fóliát levéve a tetejéről, pirosra pirítjuk.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Burgonyával töltött káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 kis fej káposzta, fél dl olaj, 2-3 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A nem túlságosan tömött káposztafejet leveleire szétszedjük, hideg vízben megmossuk, majd leforrázzuk vagy sós, forró vízben 3-5 percig forraljuk, ezután a vizet kissé kipréseljük. Elkészítjük a burgonyatölteléket: a burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, forrón megdaráljuk, hozzáadunk olajban pirított hagymát, sózzuk és borsozzuk. Apróra vagdalt kemény tojást is tehetünk bele. A tölteléket jól összekeverjük, kanállal a káposztalevelekre tesszük, és úgy összetekerjük, mint a töltött káposztát.
A gombócokat lábasba tesszük, és tejfölben megpároljuk.

Chilei töltött burgonya 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 1 pohár tej, 2 tojás, 20 dkg hústöltelék, 8 dkg liszt, 10 dkg zsír, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A megmosott és megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrve szétnyomjuk, kihűlés előtt forró tejjel leöntjük, és simára keverjük. Amikor kezd kihűlni, beleütjük a tojást, 2-3 dkg lisztet hintünk rá, még egyszer összekeverjük, majd hűlni hagyjuk. A megdarált nyers húst vagy a kész nyers hústölteléket ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk. A burgonyamasszából rudat alakítunk, egyforma darabokra felvágjuk. Minden darabot lisztes kézzel lepény alakúra formálunk. A lepényekre 1-1 kávéskanál tölteléket teszünk, majd burgonyaformára alakítjuk. Lisztben megforgatjuk, és forró zsírban megsütjük.
Fejes salátával tálalva igen finom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT BURGONYÁK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.