Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT BURGONYÁK 2

2019.04.30

TÖLTÖTTEK

Csabai csípős töltött burgonya
Hozzávalók:
8 db burgonya, 40 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, pirospaprika, törött bors, köménymag, só.

Az egyforma nagyságú burgonyákat meghámozzuk, és karalábévájóval a közepüket kifúrjuk, hogy tölthetők legyenek. A kivájt burgonyaforgácsot megfőzzük, áttörjük, és darált hússal összekeverjük. Olajban pirított hagymával, zúzott fokhagymával, csípős paprikával, borssal, köménymaggal és sóval ízesítjük. Ezzel a masszával töltjük meg a burgonyákat, olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, és mindegyiket letakarjuk egy vékony szalonnaszelettel.
Közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.

Császárszalonnával töltött burgonya, káposztás salátával
Hozzávalók:
8 egyforma nagyságú, közepes méretű burgonya, 20 vékony szelet főtt, füstölt császárszalonna, 2 lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj,
A salátához:
1/2 fej káposzta, só, ecet, cukor, 2 piros színű paradicsompaprika

A hámozott burgonyákat hosszában négybe vágjuk. A gerezdeket összeillesztjük, közéjük szalonnaszeletkéket teszünk, egy - egy szalonnával körbetekerjük, majd fogvájókkal vagy hústűkkel megtűzzük. A hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk. Olajjal kikent tepsibe rakjuk a burgonyákat, köréjük szórjuk a hagymakarikákat, és fóliával letakarjuk. Forró sütőbe toljuk, fél óra múlva levesszük a fóliát, megforgatjuk a burgonyákat, és készre sütjük. A káposztát legyaluljuk, kis sóval összegyúrjuk, és állni hagyjuk. Vízzel, ecettel, cukorral salátalét készítünk, összekeverjük a kifacsart káposztával. Köménymaggal fűszerezzük, metéltre vágott paprikadarabokat keverünk bele. A megsült burgonyákat káposztasalátával tálaljuk, és lila hagyma karikákkal díszítjük.
A burgonyákat nem kell megsózni, hisz a szalonna kellőképpen megízesíti, mire elkészül.

Csirkemájjal töltött burgonya
Hozzávalók:
8-10 db burgonya, 4-5 db csirkemáj, 6 dk vaj, 1 kicsi fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 kávéskanál ételízesítő, só, bors.

A burgonyát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és félig megfőzzük. Ha meghűltek, mindegyik közepét kivágjuk. Az apróra vágott hagymát és a paprikát vajban kissé megpuhítjuk, beletesszük a kockára vágott májdarabokat, sóval, ételízesítővel, borssal megszórjuk, felengedjük vízzel, és puhára pároljuk. A töltelékkel megtöltjük a burgonyákat, vajjal kikent jénai tálba tesszük, és rászórjuk a reszelt sajtot.
Forró sütőbe téve, kb. 15 percig sütjük.

Csirkemellel töltött burgonya
Hozzávalók:
8 db burgonya, 2 db csirkemell, kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, fél evőkanál zsír, 1 mokkáskanál pirospaprika, só.

A burgonyát megmossuk és megfőzzük. A csirkemellekből pörköltet készítünk a fűszerekkel, majd ledaráljuk. A burgonyát héjától megtisztítjuk, és a közepét kifúrjuk.
Töltelékkel megtöltjük, majd tetejét tejföllel meglocsoljuk, és forró sütőben pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT BURGONYÁK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.