Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT BURGONYÁK 3.

2019.07.16

TÖLTÖTTEK

Csirkével töltött burgonya
Elkészítése:
A szokásos módon csirkepörköltet készítünk.
Közben személyenként két db nagy burgonyát héjában megfőzünk, majd tisztítás után hosszában félbevágjuk őket, és mély üregeket kaparunk ki bennük.
Ezután a kicsontozott pörköltet a levétől jól lecsurgatjuk, és pépesre vágjuk.
A húskrémmel megtöltött burgonyákat kivajazott tűzálló edénybe helyezzük.
A pörkölt levét tejfölös habarással jól besűrűsítjük, és a töltött burgonyákat bevonjuk vele.
Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
Tálaláskor meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Fokhagymás töltött burgonya
Hozzávalók:
4 db burgonya, 10 fokhagymagerezd, 2 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, másfél evőkanál liszt, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, 1 csokor metélőhagyma.

Elkészítése:
A burgonyákat többször váltott vízben megmossuk, kefével alaposan lesikáljuk, és héjában megsütjük.
Közben a megtisztított fokhagymagerezdeket 5 dkg vajon, fedő alatt, kis lángon öt percig pároljuk, ügyelve arra, nehogy megpiruljanak. Inkább néhány csepp vizet öntsünk alá.
Ez után zsírjára sütjük, liszttel megszórjuk, pár pillanatig együtt pirítjuk, majd tejszínnel felöntjük.
Sózzuk, borsozzuk, és kevergetve sűrítjük.
Ez után áttörjük, hagy sima krémet kapjunk.
A sült burgonyákat héjastól felvágjuk, belsejüket kikaparjuk, a fokhagymakrémmel, a maradék vajjal és az apróra vágott metélőhagymával összekeverjük.
A kivájt burgonyákat ezzel a keverékkel púposra megtöltjük, tetejükre tejfölt locsolunk, és a forró sütőbe visszatoljuk, még tíz percig sütjük.

Fóliában sült töltött burgonya
Hozzávalók:
5 közepes nagyságú burgonya, vöröshagyma, 5 kanál szójapehely, szerecsendió, kevés só, édes-nemes paprika, tejföl, margarin, olaj

Elkészítése:
A megtisztított burgonyákat középen kivájjuk.
Az olajon megdinsztelt, sózott, paprikázott hagymával összekeverjük a szóját és a kivájt burgonyadarabokat.
Puhára pároljuk, tejföllel, szerecsendióval ízesítjük.
A kész tölteléket visszatöltjük a burgonyákba.
Külön-külön, margarinnal megkent alufóliába csomagoljuk, és sütőben puhára sütjük.
Kibontva a fólián is tálalhatjuk.
Uborka, esetleg reteksaláta illik hozzá.

Friss hallal töltött burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 20 dkg filézett csuka (vagy fogas), 1 kis fej vöröshagyma, fél pohár húsleves, 1 dl tejföl, 6 dkg zsír, 1 zsemle, fél dl tej, kapor, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A tölteléket a következőképpen készíthetjük el: a nyers, apróra vágott, filézett csukát (vagy fogast) elkeverjük a felaprított hagymával, a tejben áztatott zsemlével, megsózzuk, törött borsot és apróra metélt kaprot adunk hozzá.
A megsütött és kivájt burgonyákat ezzel a töltelékkel töltjük meg.
Serpenyőbe tesszük, húslevest öntünk rá, és sütőben addig sütjük, míg a töltelék is átsül.
Tálalás előtt forró tejföllel leöntjük, és meghintjük kaporral.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT BURGONYÁK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.