Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT BURGONYÁK 4.

2019.11.26

TÖLTÖTTEK

Füstölt hússal, hagymával és salátával töltött burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 15 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kis csomó újhagyma, néhány fejessaláta-levél, 2 dl tejföl, 1 evőkanál ecet, kapor, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Nagy szemű burgonyákat leforrázunk, megsózunk, és félkészre főzünk.
Meghámozzuk, egyik felét levágjuk, és belsejét kivájjuk.
A füstölt húst apróra vágjuk, a szalonnát megolvasztjuk, a pörcöt újhagymával meghintjük. A salátaleveleket megmossuk, apróra vágjuk, megsózzuk, összekeverjük a hagymás pörccel, és ecetet öntünk hozzá.
Ezzel a keverékkel megtöltjük a burgonyákat, és a másik felükkel befedjük.
A töltött burgonyákat tűzálló tálba rakjuk, zsiradékot teszünk alá, és forró sütőben megsütjük.
Amikor a burgonya megpirult, kaporral, hagymával meghintjük, tejföllel leöntjük, és készre pároljuk.
Forrón tálaljuk.

Füstölt hússal töltött burgonya
Hozzávalók:
10 db burgonya, 2 db tojás, 15 dkg főtt füstölt hús, 10 dkg trappista sajt, 3 dkg zsír, só, kevés tej.

Elkészítése:
Burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és belsejüket kiskanállal kivájjuk.
A kivájt burgonyát tejjel péppé törjük.
A tojást megfőzzük, és apró kockákra vágjuk.
A füstölt hús ledaráljuk, majd összevegyítjük a burgonyapéppel, a tojással és 2 dkg reszelt sajttal.
Az elkészített masszával megtöltjük a burgonyákat, majd tűzálló tálba egymás mellé rakjuk őket, és a megmaradt reszelt sajtból mindegyik tetejére szórunk.
Forró sütőbe téve kb. 10-15 percig sütjük.

Füstölt hússal töltött burgonya-tekercs
Hozzávalók:
500 g főtt, áttört burgonya, 150 g darás liszt, 50 g búzadara, 1 tojás, só.
A töltelékhez:
50 g konzervborsó, 30 g főtt sárgarépa, 150 g főtt füstölt hús vagy más húsmaradék és szalámi, 30 g zsír, 30 g zsemlemorzsa, 1 tojás, 50 g hagyma, zöldpetrezselyem, só, törött bors.

Elkészítése:
A langyos burgonyát a liszttel, búzadarával, tojással és sóval összegyúrjuk, liszttel meghintett gyúródeszkán 1 cm vastagra kisodorjuk, megtöltjük töltelékkel, összegöngyöljük, nedves konyharuhába csavarjuk, a két végét bekötjük, és lobogó sós vízben kb. fél órát főzzük.
A vízből kivéve a konyha-ruhából is kigöngyöljük, és felszeleteljük.
Különféle mártásokkal vagy párolt zöldséggel tálaljuk.
Töltelék:
A zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát.
Hozzáadjuk a megdarált vagy finomra összeaprított húst, egy kevés vizet öntünk alá, megborsozzuk, és megpároljuk.
Végül a kihűlt töltelékbe belekeverjük a megvágott petrezselyem zöldjét, a tojást, a sót, a borsót meg a kockára vágott főtt sárgarépát.

Füstölt sajttal töltött burgonya
Hozzávalók:
8 db nagyobb, gömbölyű burgonya, 200 g füstölt sajt, 80 g vaj, 1 dl tejföl, 4 tojássárgája, zöldpetrezselyem, só, pirospaprika.

Elkészítése:
A megmosott burgonyát héjában félpuhára főzzük, majd meghámozzuk, mindegyik tetejéről levágunk egy lapot, és a belsejüket kiskanállal kivájjuk.
A vajat kikeverjük a 4 tojássárgájával, hozzáadjuk a reszelt sajtot, az apróra vágott zöldpetrezselymet, a tejfölt, a burgonyaforgácsot, a pirospaprikát, megsózzuk, és jól összekeverjük.
A töltelékkel megtöltjük a burgonyákat, visszahelyezzük rájuk a levágott lapokat, egy kizsírozott tűzálló tálba ültetjük őket, és forró sütőben pirosra sütjük.

Fűszeres túróval töltött burgonya
Hozzávalók:
burgonya 1 kg sovány tehéntúró 25 dkg, tejföl, 12 % zsírtartalmú 2 dl, köményes sajt 10 dkg, olaj 1 evőkanál, vöröshagyma 1 fej, petrezselyem zöldje, bazsalikom, só

Elkészítése:
Az alaposan megmosott burgonyát héjában megfőzzük. Miután megfőtt meghámozzuk, kettévágjuk, és a közepét kivájjuk.
A túrót és a kivájt burgonyadarabkákat áttörjük és kikeverjük a sovány tejföllel. Ízesítjük a finomra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel, bazsalikommal és sóval.
A masszát visszatöltjük a burgonyákba.
A tetejére reszelt sajtot halmozunk és vékonyan kiolajozott tepsibe egymás mellé téve kb. 10-15 percig, előmelegített sütőben sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT BURGONYÁK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközléseit
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.