Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT CUKKINIK 1

2019.05.01

TÖLTÖTTEK

GOMBÁVAL TÖLTÖTT CUKKINI
Hozzávalók 8 személyre:
3 kg cukkini, 1 kg vargánya, 20 dkg vöröshagyma, 10 dkg vaj, 10 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dl habtejszín, 20 dkg trappista sajt, 3 csomó petrezselyem-zöldje, 4 tojás, őrölt bors, só

Elkészítése:
A megmosott cukkinit kettévágjuk, vágott oldalát rácsosan bevagdaljuk, sózzuk, borsozzuk, majd kivajazott tepsibe fektetjük, héjas oldalával lefelé, és 200°C-os sütőben megsütjük. Ha kész, belső felét kanállal kivájjuk, és amit kiszedtünk, azt a gombával együtt finomra vágjuk, majd rátesszük a finomra vágott, és zsírban megpirított vöröshagymára. Gyakori kevergetés közben a levét elfőzzük. Sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemmel és liszttel meghintjük, tejszínnel felengedjük, majd átforraljuk. Levesszük a tűzről, egyenként belekeverjük a tojásokat, és megtöltjük vele a cukkinikat.
Megszórjuk sajttal, kivajazott tepsibe tesszük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és sütőben szép pirosra sütjük.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT CUKKINI (LISZT- ÉS TEJCUKOR ÉRZÉKENYEKNEK)
Hozzávalók:
30 dkg darált hús, 1 kg cukkini, 30-35 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dkg paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek napraforgó olaj, ételízesítő, só, bors

Elkészítése:
A meghámozott cukkinit megmossuk, hosszában kettévágjuk, húsát kiskanállal kivájjuk. A kivájt darabokhoz adjuk az apróra vágott gombát. A kockára vágott hagymát kevés olajon megfonnyasszuk, s rátesszük a gombás cukkinit, a fokhagymát, a sót, borsot, az ételízesítőt és a felhígított paradicsompürét. 15 percig fedő nélkül pároljuk, hogy sűrű mártást kapjunk. Végül, hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott petrezselymet, és jól összekeverjük.
A töltelékkel megpúpozzuk a cukkinit, kiolajozott tálba letakarjuk, és előmelegített sütőben mérsékel tűznél, 40 percig sütjük.

JUHTÚRÓVAL TÖLTÖTT CUKKINI
Hozzávalók 2 személyre:
5 dkg rizs, só, 2 kisebb, zsenge cukkini, (ha lehet, virágjával együtt), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 tojás, 15 dkg juhtúró, néhány ágacska kakukkfű, a tál kikenéséhez: 1 evőkanál olaj, a tálaláshoz: kész paradicsommártás

Elkészítése:
A rizst megmossuk, és bő, enyhén sós vízben (ilyen kis mennyiséget nem lehet a hagyományos módon megpárolni) kb. 5 percig főzzük. Leszűrve lecsöpögtetjük. A cukkiniket megmossuk, leszárogatjuk, majd hosszában félbehasítjuk, belsejüket kikaparjuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, az olajon megfuttatjuk, majd a cukkini forgácsot hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, kevergetve 2-3 perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve a főtt rizzsel és a tojással összedolgozzuk, a juhtúrót is belemorzsoljuk. Finomra vágott kakukkfűvel fűszerezzük, és a masszát a cukkinik üregébe púpozzuk. Ezután olajjal kikent tűzálló tálba fektetjük, lefedjük és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C, légkeveréses sütőben 180°C) 20-25 perc alatt megsütjük.
Paradicsommártást kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.

OLASZ TÖLTÖTT CUKKINI
Összeállítás: 15 perc.
Sütés: 30 perc.
Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes nagyságú cukkini, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej, összevagdalt vöröshagyma, 2 szelet húsos füstölt szalonna, 2 tört fokhagymagerezd, 25 dkg darált sertés- vagy borjúhús (esetleg vegyesen), 3 dl főtt rizs, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 kiskanál szárított zöldfűszer, 1/2 kiskanál chilipor, 2 evőkanál reszelt (parmezán) sajt

Elkészítése:
A sütőt közepes hőfokúra (180°C-ra) bemelegítjük. Egy vastag falú tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A cukkinit megmossuk, hosszában félbevágjuk, a belsejét kiskanállal kiszedjük, és kockákra vágjuk. Teflonserpenyőben az olajon a szalonnát kiolvasztjuk, és a kétféle hagymát közepes lángon 3 percig, kevergetve sütjük. A darált húst beleforgatva erős lángon 4 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Időnként megkeverjük, hogy a leve elpárologjon. Az apró húsdarabokat villával szétbontjuk.
A rizst a fűszerekkel, a paradicsompürével és a cukkini darabokkal összekeverjük, és kissé átsütjük.
Ezt a tölteléket a kivájt cukkinik üregébe halmozzuk, és sajttal megszórjuk.
A sütőben 30 percig sütjük, ez alatt a cukkini is megpuhul.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT CUKKINIK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Kovács Nándor,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.