Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT CUKKINIK 2.

2020.05.07

TÖLTÖTTEK

PADLIZSÁNKRÉMMEL TÖLTÖTT CUKKINI
Hozzávalók:
1 doboz zöld-fűszeres Ráma Créme Bonjour szendvicskrém, 4 db cukkini, 2 db padlizsán, 1 db lila-hagyma, 1 evőkanál mustár olívaolaj só, bors

Elkészítése:
A cukkinit hosszában félbevágjuk, és a belsejét kiskanállal kivájjuk.
A padlizsánt szintén félbevágjuk.
Mindkettőt olívaolajon megpirítjuk.
A padlizsánt héjától megtisztítjuk, a húsát összetörjük és összekeverjük a finomra vágott lila-hagymával, a szendvicskrémmel, a mustárral és kevés olívaolajjal.
Jól összedolgozzuk és sóval, borssal fűszerezzük.
A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a sült cukkinire nyomjuk.
Barna- vagy rozskenyér-pirítóssal kínáljuk.

TÖLTÖTT CUKKÍNI 01.
Hozzávalók:
2 db kb. 25 cm hosszú cukkini, 20 dkg főtt füstölt hós, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1 kis paradicsompüré, 10 dkg eidami sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd tört fokhagyma, őrölt bors, csipetnyi babérlevélpor

Elkészítése:
Az olajon a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára sütjük, majd a tört fokhagymát beletéve még egy percig a tűzön hagyjuk.
Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott, főtt füstölt húst, amit egy kissé megpirítjuk rajta, végül a paradicsompürével meg a fűszerekkel összekeverjük.
(Csak akkor sózzuk, ha a füstölt hús nem elég sós.)
Pár percig főzzük, majd a tűzről levéve összekeverjük a kockára vágott kemény tojással, a sajttal, végül a nyers tojással.
A cukkiniket alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magjukat kiszedjük, és a tölteléket az üregükbe halmozzuk.
Hajszálvékony füstölt szalonnaszeletekkel befedjük, és tűzálló tálra egymás mellé ültetve, forró sütőben addig sütjük, amíg a tetejükön a szalonna, ropogós piros nem lett.
Aki nem szereti a szalonnát, az tehet a tetejére reszelt sajtot helyette.

TÖLTÖTT CUKKINI 02.
Hozzávalók:
közepes méretű cukiinik 50 dkg, 20 dkg trappista sajt, 1 csomag metélőhagyma, só, bors, pirospaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A cukkiniket megmossuk, hosszába kettévágjuk, magházát kanállal kikaparjuk.,
Hozzáadjuk a reszelt sajtot a finomra vágott metélőhagymát, sóval, borssal ízesítjük,összekeverjük.
A cukkinit ezzel a töltelékkel megtöltjük, a feleket lazán egymásra helyezzük, és a kivajazott agyagtálba elhelyezzük.
Tetejét tejföllel meglocsoljuk, pirospaprikával megszórjuk.
A tálat befedjük, és 1 órára a sütőbe tesszük.
Köretként párolt rizst adunk hozzá.

TÖLTÖTT CUKKINI 03.
Hozzávalók:
4 cukkini - kb. 500 gr, 1 kis fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1 tojás, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 175 gr zsemlemorzsa, 1 kávéskanál olasz fűszerkeverék, só, fekete bors

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
Vajjal megkenjük a hőálló sütőforma belsejét.
Megtisztítjuk a cukkinit, hosszában megfelezzük, majd a belsejét kivájjuk, majd kb. 10 percig sütjük. Időközben megtisztítjuk a hagymát, majd felaprítjuk.
A petrezselymet apróra vágjuk, ugyanezt tesszük a cukkíni belsejével is.
Serpenyőben mérsékelt tűznél megolvasztjuk a vajat, s puhára pároljuk benne hagymát a cukkini belsejével együtt.
Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a petrezselymet és a fűszereket.
A tojást a cukkini masszához keverjük.
A majdnem megsült cukkinit kivesszük a sütőből, megsózzuk és megborsozzuk, majd megtöltjük a zöldséges masszával, végül megszórjuk parmezánnal.
Ezt követően még kb. 5 percig sütjük.
A töltelék enyhe barna színe jelzi, hogy elkészült az ínyencség.
Tálalásával - előmelegített tányérral, ne késlekedjünk!

GOMBÁVAL TÖLTÖTT CUKKINI
(LISZT- ÉS TEJCUKOR ÉRZÉKENYEKNEK)
Hozzávalók:
30 dkg darált hús, 1 kg cukkini, 30-35 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dkg paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek napraforgó olaj, ételízesítő, só, bors

Elkészítése:
A meghámozott cukkinit megmossuk, hosszában kettévágjuk, húsát kiskanállal kivájjuk.
A kivájt darabokhoz adjuk az apróra vágott gombát.
A kockára vágott hagymát kevés olajon megfonnyasszuk, s rátesszük a gombás cukkinit, a fokhagymát, a sót, borsot, az ételízesítőt és a felhígított paradicsompürét. 15 percig fedő nélkül pároljuk, hogy sűrű mártást kapjunk.
Végül, hozzáadjuk a darált húst, az apróra vágott petrezselymet, és jól összekeverjük.
A töltelékkel megpúpozzuk a cukkinit, kiolajozott tálba letakarjuk, és előmelegített sütőben mérsékel tűznél, 40 percig sütjük.

JUHTÚRÓVAL TÖLTÖTT CUKKINI
Hozzávalók 2 személyre:
5 dkg rizs, só, 2 kisebb, zsenge cukkini, (ha lehet, virágjával együtt), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 1 tojás, 15 dkg juhtúró, néhány ágacska kakukkfű, a tál kikenéséhez: 1 evőkanál olaj, a tálaláshoz: kész paradicsommártás

Elkészítése:
A rizst megmossuk, és bő, enyhén sós vízben (ilyen kis mennyiséget nem lehet a hagyományos módon megpárolni) kb. 5 percig főzzük. Leszűrve lecsöpögtetjük. A cukkiniket megmossuk, leszárogatjuk, majd hosszában félbehasítjuk, belsejüket kikaparjuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, az olajon megfuttatjuk, majd a cukkini forgácsot hozzáadjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, kevergetve 2-3 perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve a főtt rizzsel és a tojással összedolgozzuk, a juhtúrót is belemorzsoljuk. Finomra vágott kakukkfűvel fűszerezzük, és a masszát a cukkinik üregébe púpozzuk. Ezután olajjal kikent tűzálló tálba fektetjük, lefedjük és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200°C, légkeveréses sütőben 180°C) 20-25 perc alatt megsütjük.
Paradicsommártást kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT CUKKINIK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Kovács Nándor,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta