Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT KÁPOSZTÁK 2.

2019.03.10

TÖLTÖTTEK

ERDÉLYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA 02.
Hozzávalók:
50 dkg lapocka, 50 dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús), 50 dkg nyers füstölt oldalas, 50 dkg dagadó, 3 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 2 kg savanyú, apró káposzta, 10 db savanyú káposzta levél, 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 8 dl tejföl, ízlés szerint őrölt fekete bors, só

Előkészítése:
Nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) az olajjal kikenek, és a liszttel meghintem. A töltelékhez a dagadót megdarálom, összekeverem a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan becsomagolom a vastag ereitől megtisztított savanyú káposztalevélbe.

Elkészítése:
Az apró káposzta egyharmad részét elterítem a fazék alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstölt oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát terítem. Megsózom, meghintem borssal, majd beborítom a megtöltött savanyú káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezek, végül beborítom a maradék apró káposztával. Megsózom, meghintem borssal, és 5 dl tejföllel nyakon öntöm. Az edényt lefedem, és forró sütőbe teszem. Legalább 3 órán keresztül sütöm közepes lángon. Tálaláskor a tányérján ki-ki megtejfölözi.

GÖMÖRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 kg szálas hordós káposzta, 8 szép hordós káposztalevél, 30 dkg félzsíros darált sertéshús, 20 dkg rizs, 5 dkg szárított gomba, 1 tojás, 1 evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg füstölt kolbász vagy sonka, csontlé. 2 dl tejföl, só, törött bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, késhegynyi majoránna; a rántáshoz 1 evőkanál zsír, 1 púpos evőkanál liszt

Elkészítése:
Egy jókora lábas aljára terítjük a szálas káposzta egyharmad részét. Összegyúrjuk a darált húst a félig főtt rizzsel, a kanálnyi zsíron megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymával, a tört fokhagymával, a tojással, és sóval, pirospaprikával, majoránnával ízesítve, a káposztalevelekbe göngyöljük, szélüket jól benyomkodva. A káposzta "ágyra" egymás mellé fektetjük, és befedjük a szálas káposzta második harmadával. Erre, karikákra vágott házikolbász vagy felszeletelt füstölt sonka kerül, és az egészet beborítjuk a maradék káposztával, leöntjük csontlével. (Húsleveskockából is készülhet!) Fedő alatt, lassú tűzön, kb. 40 percig főzzük, majd a töltelékeket tűzálló tálba szedjük, a kolbásszal vagy sonkával körülrakva. A visszamaradt szálas káposztát a szokott módon berántjuk, és a töltelékre öntve, a sütőben kissé megpirítjuk a tetejét. Tálaláskor tejfölözzük.

KOLOZSVÁRI TÖLTÖTT KÁPOSZTA 01.
Hozzávalók 8 személyre:
60 dkg lapocka, 50 dkg füstölt kolbász (ne legyen nagyon száraz, legjobb a frissen füstölt vagy a puha lángolt), 50 dkg füstölt tarja vagy sonka, 1,5 kg savanyú káposzta. 16 db savanyú-káposzta-levél, 15 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 tojás, 6 dl tejföl, ízlés szerint törött fekete bors, majoránna, piros fűszerpaprika, só

Elkészítése:
A lapockát megdarálom, és összekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, a megmosott, átválogatott és lecsurgatott rizzsel, a felvert tojásokkal, sóval, borssal, majoránnával és pirospaprikával. A kierezett savanyú-káposzta-leveleket megtöltöm a rizses-húsos töltelékkel, majd a tekercsek két végét behajtom, hogy a töltelék ki ne folyhasson belőlük. Az előző nap beáztatott füstölt húst 8 darabra vágom, a füstölt kolbászt nyolcfelé osztom. A zsírral kikenem a legnagyobb méretű, előzőleg beáztatott Rőmertopfot (vagy egyéb nagy, fedeles cserépedényt), és a káposzta negyedrészét elterítem az alján. Megsózom, majd sorba, egymás mellé rárakom a töltelékeket. Erre újabb káposztaréteget borítok. A sonkaszeleteket ráhelyezem, ezután ismét káposztaréteget szórok a tálba. Erre teszem a füstölt kolbászdarabokat, végül beborítom a megmaradt káposztával. Rászórom a zúzott fokhagymát, ráöntöm a tejfölt, és a tálat saját, ugyancsak beáztatott fedelével befedem. Hideg sütőbe tolom, és 3 órán keresztül, kis lángon párolom. Az ételt elkészülése után hagyom kihűlni, majd adagokra osztom. Befedem a tetejét, és a mélyhűtőben lefagyasztom. A felengedett káposztát a sütőben forrósítom át, és kevés tejföllel meglocsolva teszem az asztalra.
Az eredeti erdélyi recept szerint még egy-egy szelet frissen sült karajjal tálalják.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK LEXIKONJA - TÖLTÖTT KÁPOSZTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.