Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT PAPRIKÁK 4

2019.05.14

TÖLTÖTTEK

FRANCIA TÖLTÖTT PAPRIKA 01. (POIVRONS FARCIES)
Hozzávalók: 75 dkg zöldpaprika (közepes nagyságúak), 50 dkg darált hús keverék (marha-borjú; vagy marha-disznó), 2 vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, só, bors, petrezselyem zöldje, 1 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2,5 dl tejföl

Elkészítése: Süssük zsírjára a szalonnát, tegyük bele a kockákra vágott vöröshagymát, és pirítsuk világossárgára. Tegyük hozzá a darált húst, jól szétnyomkodjuk, és barnára sütjük. Fűszerezzük sóval, borssal. Szórjuk meg petrezselyem zöldjével, és zsemlemorzsával.
Keverjük jól össze.
Sapkát vágjunk a paprikákra, ürítsük ki, és töltsük meg a fűszerezett darált hússal.
Tegyük vissza a sapkát, és sorakoztassuk fel a paprikákat az agyagtálban, amit előzően beáztattunk.
Tegyük sütőbe és 200°C-on süssük meg. Tálalás előtt, a tejfölt keverjük el egy kis liszttel és öntsük a levéhez.
Tálalhatjuk rizzsel, főtt burgonyával vagy krumplipürével.

FRANCIA TÖLTÖTT PAPRIKA 02.
Hozzávalók: 8 db zöldpaprika, 5 dkg zsír, 12 fej vöröshagyma, 30 dkg darált sertéshús, 2 db tojás, 1/2 csokor zöldpetrezselyem, 5 dkg zsemlemorzsa, 3 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A zöldpaprikát félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük, és így egy-két percig forrázzuk. Kevés zsírban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük, beletesszük a darált húst, és azzal együtt még pár percig tovább pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Belekeverjük a tojásokat, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, majd beletesszük a zsemlemorzsát, és jól összegyúrjuk.
Ezzel a forrázott paprikákat megtöltjük.
Tűzálló tálat vajjal kikenünk, beletesszük a paprikákat és leöntjük tejföllel elkevert tojássárgával. Reszelt sajttal meghintjük, és sütőbe tolva megsütjük.

FRANCIA TÖLTÖTT PAPRIKA 03.
Hozzávalók: zöldpaprika 8 db, sertéshús 30 dkg, vöröshagyma 5 dkg, tojás 1 db, tojássárga 1 db, zöldpetrezselyem 1 csomó, zsemlemorzsa 5 dkg, vaj 4 dkg, tejföl 2 dl, Pannónia sajt 16 dkg, só, törött bors

Elkészítése: A megmosott zöldpaprikát félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük, és néhány másodperc alatt leforrázzuk. A sovány sertéshúst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával. Serpenyőbe tesszük, és állandó keverés közben kissé lepirítjuk. Amikor kihűlt, beleteszünk 1 db tojást, sóval, törött borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és jól összekeverjük, és ezzel a paprikát megtöltjük.
Tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk, a töltött paprikákat sorban belehelyezzük.
A tejfölt a tojássárgájával simára keverjük, gyengén megsózzuk, és a paprikákra öntjük.
A paprikákat egy-egy sajtszelettel beborítjuk, kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és közepes hőmérsékletű sütőbe téve, készre sütjük.

FRANKFURTI TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 8-10 paprika, 10 főtt tojás, 1 db nyers tojás, egy fej kelkáposzta, 3-4 pár virsli, fűszerek ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma, egy pohár tejföl, paradicsom püré, ketchup

Elkészítése: A darált húshoz keverjük az összeaprított főtt tojást, a fűszereket, a fokhagymát, a nyers tojást. Ezt a keveréket a paprikába töltjük és a kelkáposzta leveleit fazékba téve a töltött paprikát is beletesszük. A virslit felkarikázva szintén a fazékba tesszük, rá a pürét és a ketchupot, vízzel felengedjük és meg kell főzni. Nagyon finom, ha tálaláskor még tejföllel is megbolondítjuk.

FŰSZEREKKEL TÖLTÖTT PAPRIKA (INDIA)
Hozzávalók: 6 nagyméretű fehér paprika, 1 mokkáskanál kurkuma, 3 teáskanál fehér kömény por, 3 teáskanál koriander por, 2 őrölt szegfűszeg, 1 evőkanál mangó por, 1 mokkáskanál feketebors, késhegynyi fahéjpor, 3 pohár joghurt (aludttej), só, 4 evőkanál vaj vagy margarin, 1 teáskanál asafoetida*** vagy 1 kis fej összezúzott hagyma

Elkészítése: Melegítsünk vajat, tegyük bele az asafoetidát (összezúzott hagymát), majd adjuk hozzá a kurkumát, joghurtot (aludttejet), őrölt fűszer keveréket, sót és borsot, és kevergessük, míg megbarnul. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mangó port és hűtsük le. A paprikákat tisztítsuk meg a száruktól és a csumájuktól és töltsük beléjük a sült fűszereket. Kevés vizet öntsünk egy serpenyőbe, fedjük le, és lassan pároljuk, míg a paprikák megpuhulnak.
Melegen tálaljuk.

*** Asafoetida:
az indiai konyha ismert fűszernövénye. Hing néven is ismert. Ázsiai és bio- boltokban kapható.
Magyar nevei:
aszatgyanta, aszandkórógyanta, pálcakóró-gyanta, aszafetida, ördöggyökér.
Termesztési területe: Dél-Ázsia, de honos Afganisztán és Irak területén is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT PAPRIKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.