Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT PAPRIKÁK 5.

2019.06.08

TÖLTÖTTEK

GOMBÁS TÖLTÖTT PAPRIKA 01.
Hozzávalók:
4-5 paprika, kimagozva, 1 vöröshagyma apróra vágva, 15 dkg gomba, 1 bögre főtt rizs (maradék rizs felhasználása), 2 dl tejföl, 1 ek liszt, só, bors, szerecsendió, majoránna, kevés olaj

Elkészítése:
Az olajban pirítsuk meg a hagymát, tegyük hozzá a gombát, fűszereket. 5-6 perc múlva vegyük le a tűzről, keverjük össze a főtt rizzsel, töltsük meg a paprikákat a gombás rizses töltelékkel. Egy tűzálló edényben a paprikákat jó szorosan egymás mellé helyezzük, kevés vizet öntünk alá, lefedjük, és a sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg megpuhul a paprika.
Közben a tejfölhöz keverünk egy kanál lisztet, majoránnát, sót, szerecsendiót, ráöntjük a megpuhult paprikákra, és fedő nélkül még 20-25 percig továbbsütjük.

GOMBÁS TÖLTÖTT PAPRIKA 02.
A hagyományos töltött paprika közeli rokona a gombás töltött paprika.

Elkészítése:
Egy kis fej összevagdalt vöröshagymát egy evőkanál olajon megpirítunk, és 60 deka apróra vágott gombát megsütünk rajta. Tíz deka félig főtt rizzsel, egy tojással, sóval, borssal összedolgozzuk, és nyolc kisebb, kicsumázott, kierezett zöldpaprikába tömjük. Egy liter paradicsom-ivólevet öt deka cukorral, egy kevés sóval meg két babérlevéllel tűzre teszünk. Ha forr, a töltött paprikákat belerakjuk, és 30 percig kis lángon főzzük benne. A töltelékeket szűrőlapáttal tűzálló tálba szedjük.
A levét két evőkanál olajon kevés liszttel készült barna rántással besűrítjük, és a paprikákra öntve sós burgonyával tálaljuk.

GOMBÁS TÖLTÖTT PAPRIKA 03.
Hozzávalók:
8 db (kb. 40 dkg) paradicsompaprika, 25 dkg darált sertéshús, 30 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, 1 tojás

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, bő vízben megmossuk, egyharmadát egészen apróra, a többit vékony szeletekre vágjuk. A paprika magházát kivágjuk, ereit kiszedjük. Diónyi vajban öt dkg finomra vágott vöröshagymát pirítunk, beletesszük az apróra vagdalt gombát, és addig pároljuk, amíg a nedvesség el nem fő alóla. Ha kissé lehűlt, összegyúrjuk a darált hússal, tojással, sóval, borssal, a fele vágott petrezselyemmel és a paprikába töltjük. Néhány szelet hagymával, sóval ízesített, forrásban levő vízbe tesszük a paprikát, és fedő alatt 25-30 percig főzzük, majd leszűrjük, tálalásig melegen tartjuk. Egy evőkanál vajban a maradék finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletelt gombát, és addig forraljuk, amíg a kioldódó nedvek el nem párolognak belőle.
Liszttel meghintjük, jól elkeverjük, sóval, borssal, a maradék petrezselyemmel ízesítjük, felöntjük tejszínnel.
Kiforraljuk, és ha sűrűnek találnánk, a paprika főzőlevével hígítjuk.
A paprikák köré öntve tálaljuk.

GOMBÁS TÖLTÖTT PAPRIKA 04.
Hozzávalók:
4 nagy húsos zöldpaprika, 15 dkg húsos füstölt szalonna, 1 csomó újhagyma, 60 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál liszt, 2 dl tejföl, 1 kiskanál olaj, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Öt deka szalonnát apró kockákra vágunk, kiolvasztjuk, és az apróra vágott hagymát megpirítjuk rajta.
Belerakjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és sóval, borssal ízesítve addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. Ekkor liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk, és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A zöldpaprikákat hosszában kettévágjuk, csumájukat kiszedjük, és üregükkel felfelé egy kiolajozott tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A üregüket a gombaraguval megtöltjük, és mindegyikre 1-1 hajszálvékony szelet füstölt szalonnát fektetünk.
Forró sütőben addig sütjük, amíg a szalonna, ropogós nem lett.
Petrezselymes rizst lehet köretnek hozzá adni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT PAPRIKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.