Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT PAPRIKÁK 6

2020.06.14

TÖLTÖTTEK

GOMBÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA 01.
Hozzávalók 2-4 személyre:
50 dkg zöldpaprika, 15 dkg gomba, 20 dkg rizs, 15 dkg paradicsompüré, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír vagy vaj, 1 kanál cukor, bors, só

Elkészítése:
A megtisztított gombát vágd vékony szeletekre, s a lereszelt hagymával egy kanál zsiradékon párold puhára.
A zöldpaprikát csumázd ki, s forrázd le.
A rizst párold félig puhára (a lecsurgatott maradék főzővizet ne dobd ki!).
A rizst keverd el a gombával, az egész tojással, sózd, borsozd, s a keveréket töltsd a paprikákba.
(Ne túl szorosan, mert a táguló rizs kirepesztheti a csomagolást.)
A paprikákat tedd egy lábasba, öntsd le - a maradék rizs-lével felhígított paradicsompürével, sózd, borsozd, cukrozd, s lassú tűzön főzd, míg a paprika meg nem puhul.
Pelle Józsefné sós vízben főtt burgonyát ajánl hozzá.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT PAPRIKA 02.
Elkészítése:
50 dkg gombából készítek pörköltet (ebbe nem szoktam pirospaprikát tenni), ha kész, elkeverem 2 egész tojással, 1 evőkanál zsemlemorzsával, 10 dkg trappista sajttal, beletöltöm a paprikákba. Megszórom sajttal, sütőbe tolva készre sütöm.

GYORS TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók 2 személyre:
3 piros húsú paprika, 20 dkg darált sertéshús, 1 kis tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 szikkadt zsemlye, 6 dkg hosszú szemű rizs, 2 dl húsleves, 1 csokor petrezselyem, 2 kaporág, só, bors, édes-nemes pirospaprika

Elkészítése:
A rizst forrásban lévő, sós vízben körülbelül 15 percig főzzük.
Közben a szikkadt zsemlét hideg vízbe áztatjuk.
2 megmosott paprika tetejét levágjuk, belsejét óvatosan kiemeljük.
A harmadik paprikát megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
A megtisztított hagymát szintén apró kockára vágjuk.
A zsemlét kinyomkodjuk.
A darált húst összegyúrjuk a rizzsel, a zsemlével, a hagyma- és a paprikakockákkal, a tojással.
Sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük.
A húsos masszát a kivájt paprikákba töltjük, majd ráhelyezzük a kalapokat.
A paprikákat üveg- vagy kerámiatálba tesszük.
A megmosott, lerázott petrezselyemzöldet és kaprot felaprítjuk, a paprika mellé dobjuk, és leöntjük a húslevessel.
A tálat mikrohullámú készülékbe toljuk, és a töltött paprikát lefedve, 600 watton 12 percig pároljuk.
Sajtmártással vagy kapros majonézzel kínáljuk.

HAGYMÁS RIZZSEL TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy húsos zöldpaprika, 2 dl párolt rizs (maradék is lehet), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg reszelt trappista sajt, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors, késhegynyi őrölt szerecsendióvirág

Elkészítése:
A zöldpaprikákat töltésre előkészítjük, vagyis megmossuk, majd hosszában pontosan félbevágjuk.
A csumáját, az ereit, valamint a szárát eltávolítjuk, és a belsejét megsózzuk.
A töltelékhez a tojást habosra keverjük, és a felét félretesszük.
A fél tojást összekeverjük a párolt rizzsel, 1 evőkanál reszelt sajttal, és megsózzuk, megborsozzuk, valamint a szerecsendióvirággal fűszerezzük.
A rizses masszát a fél paprikákban elosztjuk.
A megmaradt fél tojást összekeverjük a tejföllel és kevés sóval. A megtisztított vöröshagymát karikákra vágjuk, és a töltött paprikák tetején egyformán elosztjuk. A paprikákat szorosan egymás mellé tepsire helyezzük, végül leöntjük a tejfölös öntettel és betoljuk az előmelegített, forró sütőbe.
Addig pirítjuk, amíg a tetején szép piros-barna kéreg nem keletkezik.
Vigyázat, nehogy túl sötétre égjen, mert keserű lesz!

Elkészítési ideje: körülbelül 40 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT PAPRIKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.