Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT ZSEMLYÉK 2

2019.04.09

TÖLTÖTTEK

GOMBÁVAL ÉS TOJÁSSAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Elkészítése:
A zsemlék felső részét levágjuk, belüket kiszedjük. Tojásban és morzsában panírozzuk, és forró zsírban hirtelen megsütjük. Tűzálló edénybe rakjuk őket, mindegyikbe teszünk egy kanál apróra vagdalt, párolt gombát, ennek tetejére ütünk egy tojást, meghintjük reszelt sajttal, és legfelülre 1-1 mogyorónyi vajat teszünk. Tejföllel leöntjük, és a forró sütőben 10-15 percig sütjük.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Elkészítése:
A zsemléket kettévágjuk, kicsit kivájjuk, a gombát jó sok hagymával zsírjára lepirítjuk só bors petrezselyemzöld meg egy kis paprika bele, 2-3 tojással elkeverjük. A zsemlékbe töltés után tetejére jó sok reszelt füstölt sajtot teszünk, megsütjük.

JUHTÚRÓS-SAJTOS ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre:
4 zsemlye, 4 tojás, 10 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt sajt, 1 teáskanál paradicsompüré, 1 teáskanál mustár, 1 dl tejszín, só, őrölt feketebors, 4 salátalevél

Elkészítése:
A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejét kiszedjük úgy, hogy egy centiméteres fala maradjon. A juhtúrót áttörjük, vagy villával szétnyomkodjuk. A tojásokat felverjük. Összekeverjük a tojást, a juhtúrót, a paradicsompürét, a mustárt és a tejszínt, sóval, borssal ízesítjük, és ezzel a keverékkel megtöltjük a zsemléket, majd előmelegített, forró sütőben nagyjából tíz perc alatt megsütjük. A zsemlék “kalapjait” is mellétesszük az utolsó néhány percre, hogy azok is átpiruljanak. A sütőből kivéve visszarakjuk a töltött zsemlékre, és a megmosott, leszárított salátaleveleken tálaljuk.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLE 01.
Hozzávalók:
4 zsemle, 8 evőkanál maradék párolt káposzta, 1 db tojás, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
A zsemléket kettévágjuk, és a belét úgy szedjük ki egy éles késsel, hogy a fél zsemlének csak vékony fala maradjon. A kivájt zsemlebelet apróra összevágjuk. A tojást habosra felverjük, belekeverjük a párolt káposztát, a zsemlebelet, a zúzott fokhagymát, kevés sót és törött borsot, valamint 1 evőkanál tejfölt. A tölteléket jól megpúpozva beletöltjük a fél zsemlékbe, majd tepsire vagy lapos tűzálló tálra rakjuk szorosan egymás mellé. A tetejükre locsoljuk a maradék tejfölt, és az előmelegített forró sütőben tizenöt percig sütjük. Jó ízű, olcsó és kiadós vacsora, amellyel a maradék párolt káposztát és a már nem friss zsemlét lehet hasznosítani.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE 02.
Hozzávalók:
1 kisebb fej fehér káposzta (kb. 50--60 dkg), 4 zsemlye, 2 dl tejföl, 2 tojás, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál borsikafű (csombor), 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A káposzta külső, fonnyadt leveleit lebontjuk, a kemény torzsa alját levágjuk, és vagy lereszeljük, vagy nagyon apróra összevágjuk. Lábosba rakjuk. Ráöntjük az olajat és 4 evőkanál vizet, majd befedve addig pároljuk, amíg zsírjára nem sül. Ezután a fedőt levesszük a káposzta tetejéről, és folytonosan kevergetve sárgásbarnára pirítjuk. Közben megsózzuk, megcukrozzuk és megborsozzuk. A pirított káposztát kissé kihűtjük. Közben a zsemléket kettévágjuk, a zsemlyebelet kiszedjük, és apróra vágjuk. 4 fél kivájt zsemlye üregét megtöltjük a káposztával, majd kis tepsibe rakjuk. Mindegyik megtöltött zsemlye tetejére rárakjuk a "kalapját", és hústűvel összetűzzük. A megmaradt káposztát összekeverjük a felvert tojásokkal, a tejföllel, végül hozzáadjuk a borsikafüvet is. A zsemlék tetejét bekenjük a káposztás keverékkel. A megmaradt keveréket beleöntjük a tepsibe. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és addig pirítjuk, amíg a zsemlék teteje szép piros-ropogósra sül.

KÁPOSZTÁVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre:
4 zsemlye, 8 evőkanál maradék párolt káposzta, 1 db tojás, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
A zsemléket kettévágjuk, és a belét úgy szedjük ki egy éles késsel, hogy a fél zsemlének csak vékony fala maradjon. A kivájt zsemlyebelet apróra összevágjuk. A tojást habosra felverjük, belekeverjük a párolt káposztát, a zsemlyebelet, a zúzott fokhagymát, kevés sót és törött borsot, valamint 1 evőkanál tejfölt. A tölteléket jól megpúpozva beletöltjük a fél zsemlékbe, majd tepsire vagy lapos tűzálló tálra rakjuk szorosan egymás mellé. A tetejükre locsoljuk a maradék tejfölt, és az előmelegített forró sütőben tizenöt percig sütjük. Jó ízű, olcsó és kiadós ebéd vagy vacsora, amellyel a maradék párolt káposztát és a már nem friss zsemlét lehet hasznosítani.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT ZSEMLYÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Kovács Nándor,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.