TÖLTÖTT ZSEMLYÉK 3

KAPROS TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre:
4 db zsemle, 40 dkg túró, 1 csomó kapor, 5 dkg vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 5 tojás,1 citrom leve, héja, 1-2 dl tej
Elkészítése:
A kivájt zsemlét tejbe beáztatjuk, a belsejét pedig tejjel, tojással összedolgozzuk.
Hozzátesszük az áttört túrót, a finomra vágott kaprot, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom héját, és levét. Ezután visszatöltjük a zsemlékbe, majd lezárjuk a tetejével, és a maradék tejjel megöntözzük.
Sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük.
Ennél a receptnél, aki nem szereti a kaprot, kihagyhatja. Helyette mazsola is jó 1 marékkal.
Tippek:
a recepthez a szikkadt, másnapos zsemle a legjobb.

KELBIMBÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 6 személyre:
12 zsemle, 40 dkg kelbimbó, 30 dkg füstölt sajt, 10 dkg vaj, fokhagymás besamel, só
Elkészítése:
A kettévágott zsemlék belsejét kivájjuk. A kelbimbót enyhe sós vízben puhára főzzük, majd lecsurgatjuk, összekeverjük a besamellel, és a zsemlékben töltjük. Kivajazott edénybe rakjuk, mindegyik tetejére mogyoró nagyságú vaj darabot helyezünk, bőven meghintjük reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben közepes tűzön aranybarnára sütjük és forrón tálaljuk.

KORHELY ZSEMLYE
Hozzávalók:
zsemlye 6 db, fehérbor 3 dl, karika kolbász 36, Pannónia sajt 18 szelet, liszt 10 dkg, tojás 3 db, reszelt Pannónia sajt 12 dkg, olaj 3 dl, só
Elkészítése:
Az enyhén szikkadt zsemléket 4 korongra vágjuk, majd borba áztatjuk, vigyázva arra, hogy ne ázzanak el. A zsemlyekorongok közé 2 db paprikás kolbász karikát és 1 szelet sajtot teszünk. A megtöltött zsemlét szorosan összefogjuk, lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, reszelt sajtba mártjuk, és forró olajban ropogósra sütjük.
A maradék reszelt sajtot a forró zsemlye tetejére szórjuk.

MÁJAS TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók:
8 zsemlye, 2 dl tejföl, 1 libamájas krém (5 dkg-os konzerv), 3 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 evőkanál konyak, 1 diónyi hagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál mustár, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és bors
Elkészítése:
Az egyik tojást keményre főzzük. Közben a zsemléket egyharmad-kétharmad arányban kettévágjuk. Mindkét feléből kiszedjük a puha belet, és nagyon apróra összevágjuk. Két evőkanál olajon megpirítjuk a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, majd a zsemlyebelet rátéve, kevergetve ugyancsak megpirítjuk. Ha kihűlt, összekeverjük az apró kockákra vágott kemény tojással, a villával szétmorzsolt májkrémmel és a pirított hagymával. Hozzáadjuk a mustárt, a konyakot, az összes fűszert, és megsózzuk.
Ezután beledolgozzuk a habosra felvert másik tojást.
A zsemlékbe beletöltjük a májas krémet, majd a "kalapokat" egy pillanatra sós vízbe mártva (de nem eláztatva) a tetejükre rakjuk.
A megmaradt olajat összekeverjük a tejföllel, és a zsemlékre locsoljuk.
Előmelegített, közepes meleg sütőbe toljuk, és szép ropogósra megsütjük a tetejét.


TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT ZSEMLYÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Kovács Nándor,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése

