Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT ZSEMLYÉK 3

2019.06.01

TÖLTÖTTEK

KAPROS TÚRÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre:
4 db zsemle, 40 dkg túró, 1 csomó kapor, 5 dkg vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 5 tojás,1 citrom leve, héja, 1-2 dl tej

Elkészítése:
A kivájt zsemlét tejbe beáztatjuk, a belsejét pedig tejjel, tojással összedolgozzuk.
Hozzátesszük az áttört túrót, a finomra vágott kaprot, a vaníliás cukrot, a cukrot, a citrom héját, és levét. Ezután visszatöltjük a zsemlékbe, majd lezárjuk a tetejével, és a maradék tejjel megöntözzük.
Sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük.
Ennél a receptnél, aki nem szereti a kaprot, kihagyhatja. Helyette mazsola is jó 1 marékkal.
Tippek:
a recepthez a szikkadt, másnapos zsemle a legjobb.

KELBIMBÓVAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 6 személyre:
12 zsemle, 40 dkg kelbimbó, 30 dkg füstölt sajt, 10 dkg vaj, fokhagymás besamel, só

Elkészítése:
A kettévágott zsemlék belsejét kivájjuk. A kelbimbót enyhe sós vízben puhára főzzük, majd lecsurgatjuk, összekeverjük a besamellel, és a zsemlékben töltjük. Kivajazott edénybe rakjuk, mindegyik tetejére mogyoró nagyságú vaj darabot helyezünk, bőven meghintjük reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben közepes tűzön aranybarnára sütjük és forrón tálaljuk.

KORHELY ZSEMLYE
Hozzávalók:
zsemlye 6 db, fehérbor 3 dl, karika kolbász 36, Pannónia sajt 18 szelet, liszt 10 dkg, tojás 3 db, reszelt Pannónia sajt 12 dkg, olaj 3 dl, só

Elkészítése:
Az enyhén szikkadt zsemléket 4 korongra vágjuk, majd borba áztatjuk, vigyázva arra, hogy ne ázzanak el. A zsemlyekorongok közé 2 db paprikás kolbász karikát és 1 szelet sajtot teszünk. A megtöltött zsemlét szorosan összefogjuk, lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, reszelt sajtba mártjuk, és forró olajban ropogósra sütjük.
A maradék reszelt sajtot a forró zsemlye tetejére szórjuk.

MÁJAS TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók:
8 zsemlye, 2 dl tejföl, 1 libamájas krém (5 dkg-os konzerv), 3 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 evőkanál konyak, 1 diónyi hagyma, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál mustár, 1 késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só és bors

Elkészítése:
Az egyik tojást keményre főzzük. Közben a zsemléket egyharmad-kétharmad arányban kettévágjuk. Mindkét feléből kiszedjük a puha belet, és nagyon apróra összevágjuk. Két evőkanál olajon megpirítjuk a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, majd a zsemlyebelet rátéve, kevergetve ugyancsak megpirítjuk. Ha kihűlt, összekeverjük az apró kockákra vágott kemény tojással, a villával szétmorzsolt májkrémmel és a pirított hagymával. Hozzáadjuk a mustárt, a konyakot, az összes fűszert, és megsózzuk.
Ezután beledolgozzuk a habosra felvert másik tojást.
A zsemlékbe beletöltjük a májas krémet, majd a "kalapokat" egy pillanatra sós vízbe mártva (de nem eláztatva) a tetejükre rakjuk.
A megmaradt olajat összekeverjük a tejföllel, és a zsemlékre locsoljuk.
Előmelegített, közepes meleg sütőbe toljuk, és szép ropogósra megsütjük a tetejét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT ZSEMLYÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Kovács Nándor,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.