Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT ZSEMLYÉK 4.

2020.06.06

TÖLTÖTTEK

MARADÉKKAL TÖLTÖTT ZSEMLE
Hozzávalók:
4 db zsemle, 20 dkg túró, 10 dkg főtt füstölt tarja, kb.2 dkg vaj, 2 dl tej, 2 db tojás, 1 kis fej vöröshagyma, só

Elkészítése:
Az áttört túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a puha vajjal.
Megsózzuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát és füstölt húst, valamint a tojások felvert habját.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kiszedjük(erre nem lesz szükség)
A kivájt zsemléket 1-1 pillanatra tejbe mártjuk és megtöltjük a túrókrémmel.
Rátesszük a tejbe mártott kalapjukat és forró sütőbe téve 15-20 percig sütjük.

MELEG TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók:
8 zsemlye, 4 tojás, 1 cs. petrezselyem, 1 dl tej, 1 fej vöröshagyma 1 kk. mustár, 1 ek vaj, só, bors

Elkészítése:
A zsemlékről kis kalapokat vágunk le, és félretesszük.
A belsejüket kikaparjuk, tálba tesszük, és a tejjel meglocsoljuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk, és a vajon aranysárgára pirítjuk.
Levesszük a tűzről, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és a tejes zsemlyebélre öntjük.
A tojásokat keményre főzzük, kis kockákra vágjuk, és a töltelékhez adjuk.
Fűszerezzük, és jól elkeverjük.
A zsemlékbe töltjük, a kalapokkal befedjük, egyenként alufóliába csomagoljuk, és forró sütőben 20 percig sütjük.

PIKÁNS TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók:
8 zsemlye, 5 dkg vaj, tej a zsemlye áztatásához, 20 dkg gomba, 10 dkg főtt füstölt tarja (vagy sonka), 1 dl tejszín, 1 fiola kapribogyó, 2 dl tejföl, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 1 tojássárga, törött bors, ízlés szerint, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A zsemlék tetejéről levágunk egy-egy lapot, amelyet félreteszünk.
A zsemlék belsejét úgy vesszük ki, hogy a faluk egy centi vastag maradjon.
(Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjanak el!)
A kivájt zsemléket meglocsoljuk sós tejjel, de csak annyira, hogy ne ázzanak el, ám a tejből mindenhová jusson.
A vajat habosra keverjük a szardellapasztával, a kapribogyó leszűrt levével, 1 evőkanál tejszínnel, a törött borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, és a zsemlék belsejét kikenjük a krémmel.
A gombát megtisztítjuk, majd nagyon vékony szeletekre vagdaljuk.
Az olajon csipetnyi sóval, borssal zsírjára sütjük (mire zsírjára pirul, meg is puhul).
Ha langyosra hűlt, összekeverjük a vékony csíkokra vágott sonkával, a vagdalt kapribogyóval, a finomra metélt snidlinggel, végül hozzáadjuk a tojássárgát és a tejben megáztatott, enyhén kicsavart zsemlyebelet.
Jól összedolgozzuk, és a kivájt zsemléket megtöltjük a töltelékkel.
A zsemlék félretett "kalapjait" egy pillanatra tejbe mártjuk, majd a púposra töltött zsemlék tetejére illesztjük.
A maradék tejszínt és a tejfölt összekeverjük, kevés sóval, borssal ízesítjük, és a tűzálló tálra tett zsemléket meglocsoljuk vele.
Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a zsemlék teteje ropogós-piros lesz.
Elkészítési idő: 50 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT ZSEMLYÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Kovács Nándor,
Schiller Aurél, Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlése
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.