Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT ZSEMLYÉK 1

2018.09.29

TÖLTÖTTEK

CSIRKÉVEL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók:
6 zsemlye, 20 dkg főtt csirkehús, 1 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 0,5 dl majonéz, 10 dkg vaj, 2 salátalevél, 10 dkg sajt, só, őrölt bors és pirospaprika (ízlés szerint)

Elkészítése:
A zsemlék felső harmadát levágjuk, és ezeket, a darabokat félretesszük. A zsemlék nagyobbik részéből a belsejüket eltávolítjuk. Az üreges zsemléket megkenjük vajjal, majd sütőben elősütjük. A hagymát apróra vágjuk, a zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és ugyanakkora kockákra vágjuk. A salátaleveleket is megmossuk, és apróra daraboljuk. A húst kicsontozzuk, feldaraboljuk, majd összekeverjük a majonézzel, a hagyma- és paprikakockákkal és a salátával.
Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával.
Ezt a masszát a zsemlék üregeibe töltjük, majd megszórjuk reszelt sajttal, és sütőbe téve a sajt megolvadásáig sütjük.
Végül a kész zsemlékre visszahelyezzük a tetejüket.

FASÍRTTAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Elkészítése:
Félbevágunk négy zsemlét, belsejüket kiszedjük. Átdarálunk 30 deka sertéshúst, 10 deka füstölt szalonnával meg 10 deka főtt füstölt hússal, majd áthajtjuk a darálón a zsemlye kiszedett, tejjel megöntözött belét is. Összegyúrjuk egy nyers tojással, két apróra vágott ecetes uborkával, egy kis fej reszelt vöröshagymával, sóval meg törött borssal. A kivájt fél zsemléket tejben könnyedén megmártjuk (nem áztatjuk!), majd kikent tűzálló tálra, üregükkel felfelé, egymás mellé ültetjük. Az üregüket púposan megtöltjük a húsvagdalékkal, és forró sütőben 20 percig sütjük. Ezután mindegyikre egy-egy vékony szelet sajtot borítunk, és a sütőben addig sütjük, míg a húsvagdalék teljesen át nem sült, a sajt rá nem olvadt.
Tálaláskor mindegyik töltött zsemlét egy-egy szelet paradicsommal koronázzuk.
Salátával kínáljuk.

GOMBAPÁSTÉTOMMAL TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 2 személyre:
2 zsemlye, 10 dkg gomba, 2 tojás, 1 / 4 liter tej, vaj, só petrezselyemzöld, tetejére tojás vagy reszelt sajt

Elkészítése:
Szikkadt vagy inkább szárazabb zsemlét vékonyan lehámozunk, kettévágjuk és kivájjuk a belsejét. 2 egész tojást 1 / 4 liter tejben elkeverünk, és az elfelezett zsemléket ebbe beáztatjuk. Ha megpuhultak, vajjal leöntve világosra sütjük. A megsütött fél-zsemléket megtöltjük a vajban párolt, megsózott, ledarált gombával. Mindegyik tetejére tojást ütünk, de vigyázzunk, hogy a sárgája egészben maradjon. Kis darabka vajat teszünk még rá, és 10 percig a sütőben sütjük.
Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Igen jóízű, mutatós melegszendvics.
Tükörtojás helyett rántottát is tehetünk a zsemlékre, vagy csak reszelt sajttal szórjuk meg.

Forrás:
TÖLTÖTTEK - TÖLTÖTT ZSÖMLÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső,
Kiss Benő, Kovács Nándor, Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.