Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TÚRÓVAL 3.

2019.12.05

TÚRÓS RECEPTEK 

Hamis túrógombóc, málnasodóval
Hozzávalók:
1 1/2 l tej, 2 evőkanál citromlé, kb. 30 dkg búzadara, 1 teáskanál só, 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 2 db tojás, 1 kg friss málna vagy házi málnaszörp.

Elkészítése:
1 liter tejet aludni teszünk el a citromlével (kb. 1 nap).
Ha megkocsonyásodott, leöntjük róla a savót és feltesszük főni. Lassú kevergetés közben beleszórjuk a darát, felfőzzük vele, hozzáadjuk a sót, 1 evőkanál cukrot, majd a tűzről lehúzva, fedő alatt pihentetjük.
A megmaradt fél liter tejet odatesszük főni, közben kikeverjük a lisztet a megmaradt cukorral és a tojássárgájákkal, majd egy kis hideg tejjel hígítva a fövő tejbe keverjük, és sűrűre főzzük.
A málnát összeturmixoljuk és a langyosra hűlt öntethez keverjük.
A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formálunk, tányérokra szervírozzuk, és gazdagon meglocsoljuk a málnasodóval.

Hátszegi túrós derelye
Hozzávalók:
A töltelékhez:
25 dkg tehéntúró 1 db tojássárgája 1 db zsemle, 1 dl tejföl, 8 dkg cukor, 1/2 csomó kapor só,
A burgonyás tésztához:
40 dkg burgonya, 1 db tojás, 12 dkg zsír, 25 dkg liszt, 12 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejföl

A tehéntúrót áttörjük.
Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját az apró kockákra vágott zsemlét és a tejfölt.
Cukorral, az apróra összevágott kaporral és egy gondolatnyi sóval ízesítjük.
Jól összedolgozzuk és a további felhasználásig a hűtőszekrénybe, tesszük.
A megmosott burgonyát héjában enyhén sós vízben puhára főzzük.
Megtisztítjuk, és még melegen áttörjük.
Összedolgozzuk a tojással, 5 dkg zsírral, a liszttel és megsózzuk.
Az így elkészített burgonyás tésztát kinyújtjuk, és négyzetekre felvágjuk.
Közepébe helyezzük a túrótölteléket és a tésztát átlósan, behajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk.
Széleit jól összedolgozzuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki a tésztából.
Bő, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, és jól leöblítve lecsepegtetjük.
Egy serpenyőben zsírt hevítünk, beletesszük a zsemlemorzsát, és aranysárgára pirítjuk.
Rátesszük, a kifőzött derelyét és az edényt rázogatva a tésztát, jól megforgatjuk, hogy a morzsa egyenletesen rátapadhasson.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK TÚRÓVAL
wikibooks
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.