Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÚRÓGOMBÓCOK 3

2019.03.26

TÚRÓS RECEPTEK

 

EPERREL TÖLTÖTT TÚRÓGOMBÓC PONGYOLÁZOTT ALMAÁGYON
Hozzávalók - Túrógombóchoz:
0,5 kg túró, 0,15 kg búzadara, 5 db tojás, vaníliás cukor, só, 12 db eper
Pongyolázott almához:
2 db alma, 0,5 l sűrű palacsinta tészta, 3 dl olaj, őrölt fahéj, porcukor
Öntethez:
1 zacskó hidegen készíthető vaníliás pudingpor, 0,5 l tej

Elkészítése:
Az epres túrógombóc bundázott almával és vaníliamártással az édességek édessége. A túrógombócokat a szokásos módon elkészítjük, de nem forgatjuk pirított zsemlemorzsába, hanem mielőtt gombócokat formázunk belőle, mindegyiket megtöltjük egy-egy eperrel, majd forró vízben kifőzzük. Az almákat meghámozzuk, és a magházukat eltávolítjuk, majd félujjnyi vastagra vágjuk. Először lisztbe, majd a palacsintatésztába forgatjuk. Bő, forró olajban hirtelen zsemleszínűre sütjük.
A túrógombócokat egy-egy pongyolázott almára helyezzük, fahéjas porcukorral meghintjük. Híg vaníliás-pudingot, vagy vaníliamártást adunk mellé.

EPRES - DIÓS TÚRÓGOMBÓC
Hozzávalók:
1/2 kg tehéntúró, 3 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, só, 10 dkg darált dió, 10 dkg gríz, 1 citrom, 2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin, 1/2 kg eper, 4 evőkanál porcukor, 1/2 dl eper - vagy cseresznyepálinka, 1 kiskanál étkezési keményítő, 1 evőkanál vaníliás porcukor

Elkészítése:
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat, 2 evőkanál kristálycukrot, 1 csipet sót, a darált dió felét, a grízt, a vaj felét, belereszeljük a citrom héját, és jól összedolgozzuk, Letakarjuk, 1 órát pihentetjük. A maradék vajat felforrósítjuk, aranybarnára pirítjuk benne a maradék kristálycukrot és diót. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárát kitörjük. 20 szemet félreteszünk, a többit kettévágjuk, meghintjük a porcukorral és a citrom átszűrt levével. A masszából vizes kézzel gombócokat kerekítünk, mindegyik közepébe 1 szem epret nyomunk, és szelíden forrdogáló vízben 12 - 15 percig főzzük. Közben az epret levével együtt felforraljuk, hozzáadjuk a pálinkában elkevert keményítőt, éppen csak besűrítjük.
A gombócokat leszűrjük, köréjük szedjük a forró epermártást, megszórjuk a pirított diómorzsával és a vaníliás porcukorral.
Egyéb aromás gyümölcsfélékkel is finom! Öntetként hígabbra - sőt, borral - készített vaníliás pudingot is kínálhatunk hozzá!

EPRES TÚRÓGOMBÓC 01.
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 3 egész tojás, 3 dl tejföl, 8 dkg búzadara, 50 dkg kemény eper, ízlés szerint porcukor, csipetnyi só

Elkészítése:
Az áttört tehéntúrót összekeverem a habosra felvert tojásokkal, a búzadarával, a sóval és kevés porcukorral. A hűtőszekrényben három-négy órán keresztül pihentetem. Ezután nagy gombócokat formálok belőle, mindegyik közepébe rakok egy-két szem megmosott, kicsumázott eperszemet. Forrásban lévő sós vízben kifőzöm a gombócokat, majd leszűrve meleg tálra szedem. Közben a tejfölt összekeverem a maradék megmosott, kicsumázott és villával összetört eperrel, és annyi porcukrot teszek bele, hogy kellemesen édes legyen, de a gyümölcs aromáját ne nyomja el a cukor. A megfőtt gombócokat ki-ki a tányérján megöntözi a gyümölcsös tejföllel. Bármilyen egyéb gyümölccsel elkészíthető, de ez a legfinomabb.

EPRES TÚRÓGOMBÓC 02.
Hozzávalók
2 tojás, 8 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg tehéntúró, 4 csapott evőkanál búzadara, só, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 16 szem eper
A tálaláshoz:
2 dl tejföl
A tetejére:
2-3 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A tojások sárgáját 3 deka olvasztott vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, és a darával együtt a tojássárgájához adjuk, majd 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át, pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Ez alatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, szorgalmasan kevergetve aranysárgára pirítjuk benne. Kb. 2 liter vízbe sót szórunk és felforraljuk. A túrós masszából nedves kézzel 16 pingponglabda nagyságú gömböt formálunk, mindegyik közepébe egy-egy szem epret nyomunk és óvatosan a forró vízbe dobjuk. Ha a víz újra forr, a lángot mérsékeljük, hogy a gyöngyözve forró vízben a gombócok inkább csak dagadjanak, mint főjenek. Amikor feljönnek a víz színére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell őket főzni. Ezután szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük, így kívülről hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét később sem. Végül jól lecsöpögtetve a gombócokat a morzsában meghempergetjük.
Melegen, tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk, de önthetünk köré epermártást is. Ehhez kb. 30 deka tisztított epret 2 evőkanál mézzel turmixolunk, majd átszűrjük és megmelegítjük.

EPRES TÚRÓGOMBÓC 03.
Elkészítése:
Fél kilónyi túrót burgonyanyomón áttörünk, három egész tojással, két deci búzadarával és csipetnyi sóval összegyúrjuk, és fél napig pihentetjük. 30 deka kicsi (kb. három centis) epret megmosunk és lecsumázzuk. (Ha nagyobb az eper, félbe vagy négyrét vágjuk.) A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formázunk, a közepükre 1-1 epret nyomunk, és sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Öt deka vaj és egy evőkanál olaj keverékén 10 deka zsemlemorzsát pirítunk, és a gombócokat beleforgatjuk. Porcukorral megszórva, tejföllel kínáljuk. Hideg epermártást is adhatunk hozzá, amelyhez 30 deka friss epret két deci tejszínnel és 10 deka porcukorral turmixolunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
TÚRÓS RECEPTEK - TÚRÓGOMBÓCOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.