Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÚRÓGOMBÓCOK 4.

2020.04.21

TÚRÓS RECEPTEK

Epres túrógombóc 04.
Elkészítése:
Igazi tavaszi, meleg tészta az epres túrógombóc.
Fél kilónyi túrót burgonyanyomón áttörünk, három egész tojással, két deci búzadarával és csipetnyi sóval összegyúrjuk, és fél napig pihentetjük.
30 deka kicsi (kb. három centis) epret megmosunk és lecsumázzuk.
(Ha nagyobb az eper, félbe vagy négyrét vágjuk.)
A túrómasszából vizes kézzel gombócokat formázunk, a közepükre 1-1 epret nyomunk, és sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
Öt deka vaj és egy evőkanál olaj keverékén 10 deka zsemlemorzsát pirítunk, és a gombócokat beleforgatjuk.
Porcukorral megszórva, tejföllel kínáljuk.
Hideg epermártást is adhatunk hozzá, amelyhez 30 deka friss epret két deci tejszínnel és 10 deka porcukorral turmixolunk.

 

 

 

 

Epres túrógombóc 05.
Hozzávalók:
2 db tojás, 3 dkg vaj, 50 dkg tehéntúró, 4 evőkanál búzadara, só, friss vagy mélyhűtött eper, tejföl és porcukor a tálaláshoz.

Elkészítése:
A tojások sárgáját 3 dkg olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a szitán áttört túrót és a zsemlemorzsát, egy csipetnyi sóval ízesítjük, és jól összedolgozzuk.
A tojások fehérjét kemény habbá felverjük, majd kis adagokban a túrós masszához dolgozzuk.
Hűtőben pár órán keresztül pihentetjük.
Vizes kézzel gombócokat formálunk, közepébe tegyünk egy-egy szem epret.
Jól nyomkodjuk össze, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki.
A víznek nem kell nagyon forrnia, elég, hogyha csak gyöngyözik, a gombócokat körülbelül 6-8 percig főzzük.
Szűrőkanállal szedjük ki, itassuk le róla a felesleges vizet.
Tálaláskor szórjuk meg bőven porcukorral és csorgassuk meg tejföllel, díszítsük friss eperrel és rozmaringággal.
A gombócba tehetünk sárgabarackot, őszibarackot, málnát is.
Elkészítési idő: 20-40 perc
Hűtőben pár órát pihentetjük!

Gombás túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg túró. 3 tojás 2 dl gríz 40 dkg gomba 1 ek paradicsompüré 2-3 szál ujjhagyma v. egy kis fej hagyma. 1 ek olaj 2 dl tejföl 10 dkg reszelt sajt só őrölt bors kis babérlevélpor Elkészítése:
A tehéntúrót áttörjük a tojásokkal, a búzadarával összedolgozzuk.
Legalább egy fél napig állni hagyjuk.
A megtisztított gombát apróra vágjuk a szeletelt hagymával, sóval őrölt borssal addig pároljuk, míg a levét el nem főtte.
Zsírjára sütjük a paradicsompürével, babérlevél porral ízesítjük.
A túrómasszából úgy formálunk gombócokat, hogy a közepébe egy-egy kupacnyi gombapépet csomagolunk.
Sós vízben kifőzzük.
Megforrósított tejföllel leöntjük, reszelt sajttal meghintjük.
Át is süthetjük, de akkor a tetejére tejfölös tojássárgája + a reszelt sajt kerül.
Maradék darált hússal v. pörkölttel is jó

Forrás:
TÚRÓS RECEPTEK - TÚRÓGOMBÓCOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.