Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÚRÓGOMBÓCOK 5

2020.05.22

TÚRÓS RECEPTEK

Gyors édes túrógombóc Rozi módra
Hozzávalók:
A gombócokhoz:
1 l tej, 1 nagy bögre gríz, 3 csomag vaníliás cukor, 0,5 kg túró, 5-10 dkg cukor (ízlés szerint), csipet só, porcukor, tejföl, fahéj, ízlés szerint

A prézlihez:
zsemlemorzsa. kb. 1 dl olaj, 5-10 dkg cukor

Elkészítése:
A tejet egy lábosba öntöm, és pici sóval felteszem főni.
Ha már meleg, beleteszem a grízt és állandó kevergetés mellett sűrűre főzőm.
Akkor jó, ha a ragacsos, grízes keverék kezd elválni az edény falától kevergetés közben.
Ezután kicsit hűlni hagyom, majd még melegen beleteszem a cukrot és a vaníliáscukrot és hozzákeverem a túrót.
Utána kihűtöm és 1 órára hűtőbe teszem.
A prézlit hagyományos módon elkészítem:
egy serpenyőben, olajon világosbarnára pirítom a morzsát, majd a cukorral 1-2 percig együtt pirítom.
A kihűlt túróból gombócokat formálok és megforgatom őket a prézliben.
Fahéjas tejföllel tálalom.
Megjegyzés:
Tojás nem kell bele, akár 2-3 nappal korábban is elkészíthető, a túró jól eláll a hűtőben.
Elkészítési idő: kb. 40 perc (+ hűtés)

 

 

Gyümölcsös túrógombóc 01.
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 2 dl búzadara, 50 dkg szilva vagy ringló.

A tálaláshoz:
3 evőkanál olaj, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, porcukor.

Elkészítése:
A túrót a búzadarával, csipetnyi sóval és a külön tálban felvert tojásokkal összekeverjük és egy-két óráig állni hagyjuk.
Eközben a szilvát, vagy ringlót megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk.
Amikor a tészta összeért, vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, közepükre egy fél szem gyümölcsöt teszünk, és lobogva forró, sós vízben kifőzzük.
Ezután leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Végül olajban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk és porcukorral megszórva tálaljuk.

Gyümölcsös túrógombóc 02.
Hozzávalók:
40 dkg félzsíros tehéntúró, 2 púpozott evőkanál búzadara, 2 tojás, 1 evőkanál finomliszt, 2 kemény, magvaváló őszibarack, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, a tetejére 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 dl tejföl, 15 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint porcukor és só.

Elkészítése:
A tojásokat habosra keverjük 1 csapott teáskanálnyi sóval, a citromhéjjal és a porcukorral. Addig keverjük, amíg a cukor egészen felolvad a tojásban.
Hozzáadjuk a villával áttört tehéntúrót, a búzadarát és a lisztet.
Jól összekeverve fél-1 órán keresztül hagyjuk állni.
Közben a barackot meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és kis kockákra aprítjuk.
Ezután lobogó sós vízbe eresztjük a nedves kézzel formált nagy diónyi gombócokat, amelyek közepébe egy-egy gyümölcskockát rejtettünk.
A gombócok a fövés folyamán szépen megdagadnak.
15 percnyi forralás után meggyőződünk arról, hogy megfőttek-e.
(Egyet kettévágunk, s ha a közepe lyukacsos, biztosan megfőtt).
Lapátkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, és a közben vajon megpirított zsemlemorzsára rakjuk.
Óvatosan, az edényt rázogatva a gombócokat egyenként átforgatjuk, hogy a pirított morzsa mindenütt rátapadjon.
A kissé megmelegített tejföllel lelocsolva és kevés porcukorral meghintve tálaljuk.

Forrás:
TÚRÓS RECEPTEK - TÚRÓGOMBÓCOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.