Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÚRÓGOMBÓCOK 6.

2020.08.01

TÚRÓS RECEPTEK

Hamis túrógombóc 01.
Elkészítése:
Személyenként 1 db, tejben áztatott, majd kinyomott zsemlét 10 dkg áttört tehéntúróval, 2 dkg porcukorral, reszelt citromhéjával, csipetnyi sóval jól eldolgozunk.
Gombócokat formálunk belőle, amelyet pirított zsemlemorzsában megforgatunk.
Meleg tejföllel meglocsolva tálaljuk.

 

 

Hamis túrógombóc 02.
Hozzávalók:
4 pohár joghurt, 1 bögre (3 dl) gríz, 3-4 zacskó vaníliás cukor, prézli, ízlés szerint cukor, tejföl

Elkészítése:
A joghurtokat felforraljuk, állandó keverés közben beleöntjük a grízt, ügyelve, nehogy csomós legyen.
Akkor van kész, ha jó keményre dagadt.
A forró masszába keverjük a cukrot, vaníliás cukrot, majd lehűtjük.
Közben a prézlit olajon megpirítjuk.
A kemény masszából gombócokat gyúrunk, a prézliben megpergetjük.
Cukorral, tejföllel ízesítjük.
Ez a recept 12-15 gombócot ad ki.

Hamis túrógombóc 03.
Hozzávalók 4 személyre:
6 dl savanyú tej vagy házi aludttej, 15 dkg búzadara, 2 tojás, 3 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 evőkanál porcukor, 1 púpozott mokkáskanál só, a pirított morzsához 3 dkg vaj és 3 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A tejet (vagy az aludttejet) kis lábosban kis lángra tesszük.
Folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg a túró kicsapódik belőle.
Ezután a búzadarát beleszórjuk, és olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától.
Hagyjuk kihűlni, majd összegyúrjuk a sóval, a porcukor felével, az olvasztott, de már egészen kihűlt vajjal, és a felveretlen, nyers tojással.
Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és az előmelegített forró sütőbe toljuk 15 percre.
Közben a vajat megpirítjuk a zsemlemorzsával, és a már megpirult gombócokra szórva, a vaníliás cukorral és a megmaradt porcukorral meghintjük.
Forrón tálaljuk.
Aki szereti, kevés tejföllel is lelocsolhatja.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Hamis túrógombóc 04.
Elkészítése:
Fél liter friss tejet meglangyosítunk, két kiskanál tejfölt keverünk bele, és bögrékbe töltve, papírlappal letakarva meleg helyre állítjuk:
2-3 nap alatt megalszik.
Az aludttejet felforraljuk, és kevergetve 12 deka búzadarát szórunk bele.
Kis lángon még addig keverjük, amíg a dara megduzzadt, üvegessé vált, majd kihűtjük.
Közben négy evőkanál zsemlemorzsát két deka vaj és két evőkanál olaj keverékén megpirítunk.
A kihűlt tésztából vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és a morzsába forgatjuk.
Felmelegítjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.

Hamis túrógombóc 05.
Hozzávalók:
15 dkg búzadara, cukor zsemlemorzsa, olaj, tejföl, 1 liter aludttej vagy kefir

Elkészítése:
Az aludttejet forrald fel, majd add hozzá a kevés cukorral elkevert búzadarát.
Ha megfőtt (a daraszemcsék áttetszővé válnak), tedd félre.
Amint megszilárdult a massza annyira, hogy alakítható legyen, formálj belőle (vizes kézzel) kis gombócokat, s azokat forgasd pirított zsemlemorzsába.
Tejföllel és porcukorral tálald.

Forrás:
TÚRÓS RECEPTEK - TÚRÓGOMBÓCOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.