Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÚRÓS RECEPTEK 1 - TÚRÓGOMBÓCOK 1

2017.02.22

TÚRÓGOMBÓC

A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék.
A túró alapanyaga a tej.
A házi készítés során a tejet hagyják előbb megaludni, utána felmelegítik, majd a túrós alvadékot vászonruhába vagy gézkendőbe rakják és felakasztják lecsöpögni. Amikor a savó lecsöpög, a kendőben csak a friss túró marad vissza. Nem szabad forralni, mert a túró rossz lesz és száraz. Csak hevíteni kell, maximum 60 fokra. A végén hagyni kell kihűlni.
A gyárban ez a folyamat hasonló. Egy nagy tartályban a tejhez olyan tejsavbaktériumokat adnak, amelyek a tejet gyorsabban megalvasztják. Ezt követően az alvadékot felvágják és a tartályt felmelegítik. Majd a savót leengedik, és a túrót visszahűtik és a maradék savót pedig kicsurgatják belőle.
Íze kissé savanykás.
Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható.
Tehén-, juh- és kecsketejből készítenek túrót.
Nagyüzemi előállítása során pasztörizált fölözött tejből készítik, préselés nélkül csöpögtetik le, hogy maradjon nedvességtartalma.
Zsírtartalma 0,5-12% között van.
Szűréssel is eltávolítható a savó legnagyobb része, az így előállított túró szárazabb és kevésbé krémes.
Préseléssel még szárazabb és morzsásabb lesz a végtermék.

Egy tál túró

Felhasználása
- túrós tészta, túrós csusza, túrógombóc, tócsni, puliszka...
körözött:
- őrölt paprikával, hagymával és sózva összekevert túró.
péksüteményekben:
- rétes, pogácsa, pite...
édességek:
- túrótorta, Rákóczi-túrós, vargabéles, Túró Rudi,...

Forrás
- Magyar Néprajzi Lexikon Lásd még
- Wiktionary-logo-hu.svg
- Nézd meg a túró címszót a Wikiszótárban!
- Túró Rudi

Kategória:
- Tejtermékek

wikipedia

Burgonyás túrógombóc
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 50 dkg túró, 1 tojás, 15 dkg liszt, 1 evőkanál zsír, 2 dl tejföl, só ízlés szerint

Elkészítése:
A tisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, szétnyomjuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután összemorzsolt túrót, lisztet, tojást és sót teszünk bele, az egészet jól eldolgozzuk, s kissé ellapított gombócokat formálunk.
A gombócokat forró zsírban megsütjük, kizsírozott tűzálló tálra tesszük, és sütőben megpirítjuk.
Forrón, tejföllel tálaljuk.

Diós túrógombóc
Hozzávalók:
50 gr dió, 50 gr korpás zsemlemorzsa, 250 gr tehéntúró, 2 evőkanál búzadara, 1 zúzott fokhagymagerezd, 2 evőkanál finomra vágott friss bazsalikom, 1 felvert tojás, feketebors,

Elkészítése:
Finom porrá őröljük a diót és a zsemlemorzsát, belekeverjük a hozzávalókat és megsózzuk. Felforralunk egy nagy fazék sós vizet, és kis lángon forrásban tartjuk. A tésztából kis gombócokat formálunk, és sós vízben 3-4 percig főzzük. Négy-öt gombócnál többet ne tegyünk egyszerre a fazékba. Ha feljöttek a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük és melegen tartjuk őket, míg a többi gombóc is elkészül. Kikent tűzálló edénybe rakjuk a gombócokat, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal és grillben 3-4 percig, vagy előmelegített sütőben 200 fokon (gázsütő 6-os fokozat) 5-7 percig sütjük. forrón tálaljuk.

Egyszerű túrógombóc
Hozzávalók
5 dl tej, 5 ek búzadara, 7 ek cukor, 2 tojás, 5 dkg mazsola, 20 dkg túró, 2 cs vaníliás cukor, pirított zsemlemorzsa, tejföl, porcukor Elkészítése:
Keményre főzött tejbegrízbe belekeverjük a felvert tojásokat, a vaníliás cukrot, mazsolát, a túrót.(A tűzről levéve, amíg összekeverem). Összeforraljuk, majd kéz melegre kihűtjük, kézzel gombócokat formálunk, és pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Cukros tejföllel meglocsolva és porcukorral meghintve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TÚRÓS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.