Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONY 1/2 - 2019

2019.12.25

ÜNNEPI ÉTELSOROK

CSIRKERAGU-LEVES 01.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé, 10-10 dkg sárgarépa, karfiol és gyökér, 5-5 dkg zeller, zöldborsó, és gomba, zsír, liszt, 1-1,5 l csontleves v. víz, egy csomó petrezselyem, só (ha csontlevessel öntjük fel, csak óvatosan sózzuk), bors, bazsalikom, kakukkfű, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A húst és a zöldségeket kis kockákra vágjuk, és zsíron megpirítjuk.
Vágott petrezselymet és lisztet szórunk rá, és tovább pirítjuk.
Csontlével v. vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük és jó fél puhulásig főzzük.
A karfiolrózsákat és a zöldborsót ekkor hozzáadjuk, és készre főzzük.
A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, és a tűzről levett levesbe keverjük.

CSIRKERAGU-LEVES 02.
Elkészítése:
Egy körülbelül másfél kilós csirkét megtisztítunk, feldarabolunk. Egy nagyobb sárgarépa- és petrezselyemgyökeret kisebb kockákra vágunk, kevés olajban fedő alatt megpárolunk.
Néhány perc múlva hozzákeverjük a húst, és együtt átforgatjuk.
Újabb 10-15 perc múlva 3-4 evőkanál liszttel megszórjuk, és vízzel felöntjük.
Megsózzuk.
Egy teafőző tojásba tisztított vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és babérlevelet teszünk.
Beledobjuk a levesbe, majd egy csokor cérnával összekötött petrezselymet is hozzáadunk.
Mikor már a hús megpuhult, 10 dkg cukorborsót teszünk bele.
Miközben fő a leves, elkészítjük a daragaluskát:
1 egész tojást felverünk, megsózzuk, majd apránként annyi búzadarát adunk hozzá, hogy puha galuskatésztát kapjunk.
Amikor a borsó is megfőtt, apró galuskákat szaggatunk a levesbe.
Tálalás előtt még hagyjuk a lében állni, hogy jól átpuhuljon.

CSIRKERAGU-LEVES 03.
Hozzávalók:
50-70 dkg csirkeaprólék, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 1 szelet karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 1-1,5 dl tejföl, 5 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt majoránna, őrölt kömény

Elkészítése:
A csirkeaprólékot gondosan megtisztítjuk, feldaraboljuk, és annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy jól ellepje.
Ízlésünknek megfelelően sózzuk, fűszerezzük őrölt köménnyel, borssal, majoránnával, majd puhára főzzük.
A zsiradékon a megtisztított, finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk.
A megtisztított, megmosott, karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökereket, karalábét, megszórjuk pirospaprikával, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.
Majd az egészet hozzáadjuk a leveshez, és beletesszük a megmosott, finomra vágott petrezselyemzöldet.
Felforraljuk, végül belekeverjük a tejfölt, és forrón tálaljuk.

CSIRKERAGU-LEVES GAZDAGON
Hozzávalók 4 személyre:
1 csirke farhát, 4 csirkeszárny, 1 csomó leveszöldség, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg mirelit zöldborsó, 1 fej hagyma, 1 dl tejszín, 1 ek liszt, valamint olaj, só, bors

Elkészítés:
A farhátat és a csirkeszárnyat 1 liter sós vízben feltesszük főni.
Közben a hagymát, a leveszöldséget, a gombát megtisztítjuk és feldaraboljuk.
Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a leveszöldséget. három percig pirítjuk.
Meghintjük pirospaprikával, majd felöntjük a csirke főzővizével.
A csontról lefejtjük a húst, majd visszatesszük a levesbe.
Amikor a zöldség majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és a mirelit zöldborsót. öt percig főzzük, végül behabarjuk.

Forrás:
ÜNNEPI RECEPTEK - KARÁCSONY 1
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.