Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONY 1/3 - 2019.

2019.12.25

ÜNNEPI ÉTELSOROK

CITROMOS RÁNTOTT AMUR
Hozzávalók:
1 kg halszelet, 1 fél citrom leve, só, a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez bőven olaj

Elkészítése:
A felszeletelt, besózott halat megöntözzük a citromlével, és legalább egy óra hosszáig állni hagyjuk.
Utána panírozzuk be a szokásos módon és süssük ki bő, forró olajban.
Tálaláskor a ropogósra sült halszeletek tetejére hajszálvékony citromkarikákat teszünk.

FEHÉRTÓI AMURFILÉ
Hozzávalók:
4 kg Fehértói amur, 2 dkg só, 1 g bors, 1 g bazsalikom, 1 g majoranna, 1 g kakukkfű, 1 g rozmaring, 20 dkg liszt, 4 db tojás, 1 üvegnyi sör, 0,5 l olaj

Elkészítése:
Az amurokat megtisztítjuk, kizsigereljük és kifilézzük.
A halfilét vékony szeletekre felszeleteljük, a fűszereket sóval összekeverjük és a húst, ezzel befűszerezzük, majd minimum 1/2 órára hűtőbe tesszük.
Közben a lisztet a tojásokkal, pici sóval és annyi sörrel elkeverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk.
A hűtőből kivéve a halszeleteket ebbe a masszába mártogatva, bő forró olajban aranysárgára sütjük.
Itatóspapírra szedjük, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk.

FŐTT HALSZELET VAJJAL
Elkészítése:
Készíthetjük amurból, süllőből, fogasból, tonhalból.
Főzzünk meg kevés sós vízben 10-15 dkg metéltre vágott zöldséget.
Ha a zöldség puha, szűrjük le a levét. A főzővizet savanyítsuk citromlével, főzzünk meg benne egy 10-15 dkg-os halszeletet.
Lapátkanállal óvatosan szedjük ki, hogy ne törjön össze. 1-2 dkg vajjal tálaljuk.

FŰSZERES AMUR
Hozzávalók:
1 db friss amur, 1 pohár főzőtejszín, fűszerkeverék (Zsálya, bazsalikom, egy pici pirospaprika (csak a színe kedvéért), kevés bors, citromlé, olaj, só

Elkészítése:
A megtisztított egészben hagyott halat ezzel a keverékkel kívül belül jól bedörzsöljük.
A haltörzset körülbelül 4-5 cm-enként, a gerincéig bevagdossuk és ott is bekenjük a fűszerekkel.
Sütőben közepes lángon megsütjük.
Sülés közben még egy kis olajjal és citromlével meg-meglocsolgatjuk.
Mikor készre sült az amur a visszamaradt levét átforraljuk körülbelül 1,5 dl tejszínnel.
Ez lesz a mártás.
Egyszerű natúr krumpli lepénykéket sütünk hozzá, valamit, ördögsalátával tálaljuk.

Forrás:
ÜNNEPI RECEPTEK - KARÁCSONY 1/2
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.