Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONY 1/4 - 2019

2019.12.25

ÜNNEPI ÉTELSOROK

ARADI DISZNÓTOROS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
25-30 dkg szalonnabőr a zsírszalonnáról, 50 dkg friss kolbász, 50 dkg véres hurka, 50 dkg májas hurka, 50 dkg lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg rizs, 5 dl tejföl, 1 tojás, 1, kg savanyú apró káposzta, 10 db káposztalevél, 1 hegyes csípős paprika vagy 2 cseresznyepaprika, 1 teáskanál szárított csombor, bors, só

Elkészítése:
A lapockát megdaráljuk.
A rizst többször váltott vízben átmossuk, és kissé lecsepegtetjük.
Sós vízben félig megfőzzük, majd a darált húsból, a félig főtt rizsből, a tojással, sóval, borssal tölteléket keverünk.
A savanyú-káposzta levelekbe egyenletesen elosztjuk, és a már említett módon becsomagoljuk.
7-8 literes lábos alját kirakjuk az eldarabolt szalonnabőrrel, ezt meghintjük egy nagyon vékony réteg apró káposztával.
Megsózzuk, majd rákarikázunk egy kis csípős paprikát.
Megrakjuk a felszeletelt friss kolbásszal, ezt megint egy vékony réteg apró káposzta követi.
Megszórjuk csomborral és megsózzuk.
Ezután sorban egymás mellé tesszük a töltelékeket, erre vékony réteg apró káposztát hintünk, megsózzuk, majd a véres hurka következik.
Ezt újból apró káposzta követi, amelyre a májas hurkát tesszük.
Tetejére kerül az utolsó réteg apró káposzta, ezt meghintjük a maradék csomborral, kis sóval, rákarikázzuk a maradék, csípős paprikát, majd az egészet nyakon öntjük tejföllel.
Az edényt lefedjük, és forró sütőbe téve, de közepes lángon sütjük 3-4 órát.

ERDÉLYI LUCSKOS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 kg füstölt sertéscsülök, 2 közepes, vékony levelű káposzta (fontos, hogy vékony levelű legyen!), 50 dkg darált sertéshús, 1 csésze rizs, 1 kis fej hagyma, só, bors. 1 kk. őrölt paprika, szemes bors, 8 szál csombor (borsikafű), 8 szál kapor, 2 ek liszt, 1 kk zsír, 2 ek tárkonyecet, 2 szegfűszeg, összetörve, fél zöldpaprika

Elkészítése:
A füstölt csülköket mossuk meg, főzzük meg, és tegyük félre.
Abáljunk meg forró vízben két fej káposztát úgy, hogy a közepüket megszurkáljuk, hogy oda is jusson a forró vízből.
Dolgozzuk össze a darált húst, a rizst, szegfűszeget, borsot, sót, paprikát, egy fél apróra vágott paprikát töltelékké.
A káposztaleveleket egyenként fejtsük le, a vastag erét vágjuk ki, de úgy, hogy egy vékony réteget hagyjunk meg, ami összetartja a levelet.
A káposztacikát (torzsástól szeletelt káposzta) vágjuk negyedbe.
Töltsük meg a leveleket töltelékkel úgy, hogy a dagadó rizs ne feszítse szét a leveleket. (Kb. 25 tölteléket formálhatunk.)
A fazék alját béleljük ki levelekkel, erre tegyünk néhány szál csombort, kaprot, és a fél fej apróra vágott hagymát.
A fazék egyik oldalára tegyük a töltelékeket, másik oldalra a káposztacikát.
Öntsük rá a füstölt csülök levét, hogy ellepje a tölteléket, sózzuk meg, tegyünk bele néhány szem borsot.
Tegyük a tetejére a megmaradt csombort, kaprot, s fedjük be az egészet káposztalevéllel.
Lassú tűzön főzzük, 2 órát. Készítsünk világos rántást, adjuk a káposztához, a tárkonyecettel együtt, és forraljuk még egyszer.
Mikor kész, vegyünk le egy csésze zsíros levet a töltelékről, és keverjünk bele tejfölt.
Ezt tálaljuk a töltelékkel együtt a felszeletelt sertéscsülök, és káposzta mellé.

ERDÉLYI TÖLTÖTT KÁPOSZTA 01.
Hozzávalók:
1 fej káposzta, 25 dkg rizs, 3 db tojás, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 10 dkg szójagranulátum, 5 dkg dióbél, 10 dkg gomba, savanyú káposzta, ízlés szerint pirospaprika, őrölt szerecsendió, őrölt köménymag, babérlevél, borsikafű, koriandermag, házi ételízesítő

Elkészítése:
A káposztaleveleket leforrázzuk, leveleire szedjük.
A szója granulátumot házi ételízesítős forró vízben áztatjuk egy órán keresztül, majd leszűrjük, és a levét kinyomjuk.
A hagymát és a gombát megpároljuk, a tojásokból rántottát készítünk.
A szójagranulátumot, a megmosott rizst, a párolt hagymát, gombát és a tojásrántottát összekeverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket.
Az így elkészített tölteléket a káposztalevelekbe töltjük.
A savanyú káposzta felét a fazék aljára szórjuk, majd rárakjuk a töltelékeket, és befedjük a maradék aprókáposztával.
Lassú tűzön puhára főzzük.

NARANCSBAN PÁROLT ZÖLDSÉGES NYÚL
Hozzávalók:
2 hátsó nyúlcomb, 3-4 lédús narancs, 30 dkg sárgarépa, 15 dkg gomba, 1 dl vörösbor, 3 szál újhagyma, só, bors, ételízesítő, 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése:
Felhevített olajban néhány perc alatt kissé megpirítom a húst, utána ráöntöm a vörösbort, és fedő alatt párolom tovább.
Közben egy narancsot meghámozok, és kockára vágok, egy másik narancs levét kifacsarom, és mindkettőt hozzáadom a párolódó húshoz.
Amikor félig már puha, a megtisztított, felkockázott sárgarépát és a felszeletelt gombát is belekeverem, és addig párolom, amíg egészen meg nem puhul.
Közben ízlés szerint fűszerezem, apróra vágott újhagymával megszórom.
Ha közben elfövi a levét, narancslével pótolom.
Rizskörettel és narancsszeletekkel díszítve tálalom, és körbeöntöm a pecsenyelével.

NYÚL, BARNAMÁRTÁSSAL
Elkészítése:
Nyúl gerincéről a húst szépen leválasztjuk, abból filéket vágunk, nehéz késsel megveregetve besózzuk, s kis törött borssal behintjük.
Vadhús hulladékot és csontot, egy tisztított, karikára vágott répát és hagymát kevés zsírban párolunk, s ha barnul, hozzáöntünk 1/4 liter friss, vagy télire eltett paradicsomlevet, s lassan főzzük.
Egy másik lábosba kevés zsírban hirtelen kisütjük a filéket, félretesszük s a meglévő zsírhoz, két evőkanál porcukrot téve, azt barnára pirítjuk.
Egy kanál liszttel behintjük, s evvel egy kissé pároljuk, azután felöntjük a csont és hulladékból nyert lével, 2 deci vörös bort s ugyanannyi
Madeira bort, sót teszünk a mártásba. Ha mindez jól elvegyült, és felforrt, beletesszük a filéket, s a mártásban puhára pároljuk.
Tálon szép sorba rakjuk, a mártásból keveset öntünk a húsra, a többit külön csészébe adjuk hozzá.
Citromszeletekkel díszítjük, áfonyával, vagy tetszés szerinti körettel adjuk asztalra.

EGZOTIKUS PULYKAROLÁD, BANÁNOS MARHAHÚSSAL
Hozzávalók:
1/2 kg pulykamell (egy darabban), 15 dkg darált marhahús, 4 banán, 2 kis fej vöröshagyma, 1 kis doboz mandarinkonzerv, 2 dl tejszín, 1/4 l száraz fehérbor, 6 dkg sajt, 2 evőkanál olaj, 5 dkg, vaj, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál étkezési keményítő, szójaszósz, só, bors, curry

Elkészítése:
Felforrósított olajban megpirítjuk az egyik fej finomra, vágott hagymát a darált hússal, sóval, borssal, paradicsompürével ízesítjük.
Hozzáadunk 1 vékonyan felkarikázott banánt, ízlés szerint curryvel, szójaszósszal ízesítjük, és még 5 percig együtt pároljuk.
A megmosott, szárazra törölt pulykahúst megszórjuk sóval, borssal, és elterítjük rajta a banános darált húst, a tetejére sajtot reszelünk.
Feltekerjük, cérnával átkötjük.
A másik hagymát és 2 banánt ugyancsak felkarikázzuk.
Egy lábasban felhevítjük a vajat, elősütjük benne a pulykaroládot, hozzáadjuk a hagymát, banánt, kis ideig együtt sütjük, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, borral, és fedő alatt kb. 50 percig pároljuk.
Leszűrjük a mandarint, és a levét is a húshoz adjuk.
Amikor megpuhul, kiszedjük, és a levét átpasszírozzuk.
Az étkezési keményítőt tejszínnel simára keverjük, majd vékony sugárban a pecsenyeléhez keverjük, és összeforraljuk.
Hozzáadjuk a maradék felkarikázott banánt és a leszűrt mandarint.
Ha szükséges, sóval, borssal, curryvel utánízesítjük.
A roládról levágjuk a cérnát, felszeleteljük, és a gyümölcsös mártással meglocsolva tálaljuk.
Rizsköret illik hozzá.

EGYBEN SŰLT MARHA(kínai - Chines Pot Roast)
Hozzávalók:
1,5 kg marhacomb, 3 evőkanál sertészsír, negyed teáskanál őrölt bors, 1 kávéskanál só, 1 chili paprika, 1,8 dl víz, 1 dl világos szójaszósz, 25 dkg kelkáposzta, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A húst minden oldalán pirítsa jénai tálban barnára a forró zsíron.
Hintse meg sóval és borssal.
Adja hozzá a finomra vagdalt paprikát.
Öntse fel a vízzel és a szójaszósszal.
Szorosan lezárva az edényt, tegye 180 fokra előmelegített sütőbe.
Süsse mintegy három órán át, mialatt a hús megpuhul.
Ekkor szórja rá a csíkokra vágott káposztát, majd tolja vissza a sütőbe 7-10 percre.
Emelje ki a húst, és a káposztás főzőlevet a liszttel sűrítse be.
A felszeletelt húst a káposztafőzelékkel leöntve tálalja.

DUBARRY - SZELET
Elkészítése:
Egy szép szelet tarját kiverünk, az inakat bevagdossuk, és sózva, borsozva egyik oldalár hirtelen pirosra sütjük.
A megsült oldalával felfelé tepsibe rakjuk, ráigazgatjuk a Vegetás vízben megfőzött karfiolt, leöntjük sós, borsos, pirospaprikás, szerecsendiós besamellel, kis lángon a sütőben kb. 40 percet sütjük, és ha a teteje megpirult, megszórjuk reszelt sajttal, és tovább sütjük, míg a sajt is megpirul.
Körítés
rizibizi vagy krumplipüré.

DUBARRY SERTÉSSZELET GAZDAGON
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet kicsontozott sertés-borda, 1 kg karfiol (mélyhűtött), 2 evőkanál citromlé, 1 kis csokor petrezselyem, 1 dl olaj, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál mustár, 4 szelet lapka sajt, 4 szelet főtt tarja
A besamelhez:
8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 8 dkg finomliszt, 5 dl tej, 4 tojássárgája, 40 g reszelt sajt

Elkészítése:
A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, kissé kiverjük, besózzuk.
A karfiolt enyhén sós, 2 evőkanál citromlével ízesített vízben puhára főzzük, szűrőkanállal hideg vízbe tesszük, kihűtjük, alaposan lecsepegtetjük.
A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk.
A besamelmártáshoz felforrósítjuk a vajat vagy a margarint, beleszórjuk a lisztet, világosra pirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről, vékony sugárban felöntjük a tejjel, simára keverjük.
Visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük.
Kihűtjük, eldolgozzuk benne a tojások sárgáját, a reszelt sajtot és a petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Az olajat felforrósítjuk.
A hússzeleteket beleforgatjuk a lisztbe, és az olajban mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük, nagyobb-mélyebb sütőtálba egy sorban lerakjuk.
Vékonyan megkenjük őket mustárral, mindegyikre 1-1 szelet sajtot és tarját terítünk, arányosan elosztva a tetejükre púpozzuk a karfiolt, végül egyenletesen bevonjuk a mártással.
Enyhe pirulásig (25-30 percig) sütjük, azonnal tálaljuk.
Párolt rizs, burgonyapüré illik hozzá.

DUBLIN CODDLE
Hozzávalók:
1 liter víz, 8 szelet bacon, 8 disznóhúsból készült virsli, 4 nagyobb hagyma meghámozva-szeletelve, 900 g krumpli meghámozva-szeletelve, só és bors, 4 evőkanál felaprított petrezselyem

Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet, dobjuk bele a bacont és a virslit.
Ha kész a virsli, szeleteljük fel.
Csöpögtessük le a baconnel együtt.
A főzővizet tegyük félre.
A virslit és a bacont tegyük egy nagyobb tűzálló edénybe, adjuk hozzá a hagymát, a krumplit és a petrezselyem felét.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Öntsük fel a félretett főzővízzel, hogy éppen ellepje.
Fedjük le megzsírozott papírral.
Tegyünk rá fedőt, és lassú tűzön vagy 3-as fokozaton sütőben süssük kb. másfél óráig, amíg a vizet elfövi, és minden készre fő.
Melegen tálaljuk.

Forrás:
ÜNNEPI RECEPTEK - KARÁCSONY 1
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.