Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONY 1/5 - 2019

2019.12.25

ÜNNEPI ÉTELSOROK

TÚRÓS ALAGÚT
Hozzávalók - Tészta:
30 dkg liszt, 12 dkg ráma, 1 kk szódabikarbóna, 2 ek porcukor, 2 ek kakaópor, 1 tojássárgája, 1 dl tejföl
Krém:
50 dkg túró, 4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 3 ek búzadara, 1 cs mazsola, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 tojás habja

Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Majd belekeverjük a szódaport, porcukrot, kakaót, és a tojássárgáját, és annyi tejfölt, amennyit felvesz, könnyen gyúrható legyen a tészta.
A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral.
Belekeverjük a túrót, búzadarát, vaníliás cukrot, mazsolát, citromhéjat és az 5 tojás habját legvégül óvatosan belekeverjük.
3 őzgerincsütőt kikenünk margarinnal, megszórjuk morzsával.
A tésztát akkorára sodorjuk, hogy a kibélelt sütőből 1/3 rész kilógjon, hogy be tudjuk a végén takarni.
Kibéleljük a formát, belesimítjuk a túrókrémet, és beborítjuk a tésztával.
Tűvel megszurkáljuk és közepes tűznél 175°C –on sütjük.
Csoki mázzal bevonhatjuk, ha kihűlt, de a nélkül is nagyon finom
Elkészítési idő: 60 perc

TÚRÓS-BARACKOS ALAGÚT
Hozzávalók - Piskótához:
3 db tojás, 3 ek liszt, 3 ek cukor, 1/2 cs sütőpor, 1 csipet só
Túrókrémhez:
1/2 kg túró, 3 dl tejszín, 1 cs zselatin fix, citromhéj, ízlés szerint, cukor, ízlés szerint, felezett őszibarackbefőtt

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk, majd keverés közben hozzáadjuk a cukrot. Ezután tovább fakanállal dolgozunk, hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a sütőporral elkevert lisztet. Egy kb. 33 x 35-ös tepsiben sütőpapírt teszünk, ezen szétterítjük a tésztát és magas hőfokon kb., 10 percig sütjük.
A töltelékhez a tejszínt habbá verjük.
Ezután a túrót összetörjük, hozzáadjuk a zselatin fixet, robotgéppel összekeverjük, majd a citromhéjat, a cukrot jól, és jól összedolgozzuk, végül óvatosan hozzákeverjük a tejszínt.
Veszünk egy 33 x 10-es őzgerincformát, és alufóliával kibéleljük ezután a piskótával is kibéleljük, vigyázzunk, hogy a kimaradt rész ne törjön le, az lesz az alja.
Utána a túrókrém felét beletöltjük és erre szorosan egymás után barackokat teszünk csíkban, majd a maradék túrót rátöltjük, szépen eldolgozzuk, ezután betakarjuk a maradék piskótával.
Kicsit magasabb lesz, mint a forma, de az nem baj.
Folpackkal jó szorosan először oldalról, majd hosszában körbetekerjük, és ezután kb. 3 órára betesszük a hűtőbe.
Ha kocka túróval készíted, krémesebb, finomabb lesz a túrókrém íze. A zacskós túrót nem lehet olyan simára eldolgozni.
Minden olyan gyümölccsel elkészíthető, ami dominál a túróval (eper, málna, ribizli).
Ilyenkor a neve az adott gyümölcsével módosul.
Elkészítési idő: 60 perc

MÉTERES KALÁCS BAZSARÓZSA MÓDRA
Hozzávalók:
5 tojás, 25 dkg cukor, 1 dl étolaj, 1 dl meleg víz, 25 dkg liszt, 3/4 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó.

Krémhez:
25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál rum, 1 puncs vagy eper puding.

Elkészítés:
Az 5 tojás sárgáját 25 dkg cukorral kikeverjük, fokozatosan hozzáadjuk az étolajat és a meleg vizet. Nagyon jól kikeverjük. Hozzáadjuk az 5 tojás habját és a sütőporral elkevert lisztet. A tészta felét sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük, a másik felében elkeverjük a 2 evőkanál kakaót. És ugyanígy őzgerincformában sütjük meg (külön-külön). A megsült tésztát kihűlés után 1 cm-esre felszeleteljük, krémmel összeragasztjuk váltakozva, (1 sárga, 1 barna) amíg az anyagokból tart.
A tetejét csokimázzal vonjuk be, rézsútosan szeleteljük. Krém elkészítése:
A pudingport 3 dl tejjel megfőzzük és kihűtjük. A margarint porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a rumot és a kihűlt pudingot. Jól kikeverjük.

Csokoládémáz:
3 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál víz. Összefőzzük, míg melegen 10 dkg rámát belekeverünk.

MÉTERES KALÁCS ÉVA MÓDRA
4 tojássárgáját 25 dkg porcukorral kikeverünk.
Hozzáadunk 1,5 dl olajat, 1,5 dl meleg vizet, 25 dkg lisztet, 3/4 sütőport és a 4 tojás felvert habját.
Kétfelé vesszük a masszát, az egyik felébe 4 evőkanál kakaót teszünk, és őzgerinc formában kisütjük.
Krém:
25 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál rumot habosra keverünk.
1 csomag puncs pudingot a szokásos módon megfőzünk, s ha kihűlt a masszához keverjük.
Ha a tészta kihűlt, felszeleteljük, és állítva egyenként megkenjük a kihűlt krémmel. 1 szelet sárga tészta, krém, 1 szelet barna tészta, krém. Felváltva, míg el nem fogy.
Végül az egész tésztát csokimázzal bevonjuk.
Másnap ferdén vágunk fel belőle, csak annyit, amennyi szükséges.

ŐSZIBARACKOS ALAGÚT 01.
Tészta:
4 tojás, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál sütőpor
Töltelék:
25 dkg túró, 5 csapott evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rum, 1 csomag tejszínhabporból készített hab, 1 csomag színtelen tortazselé, 6 db őszibarack

Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk.
Amíg kihűl, a túrót a porcukorral, vaníliás cukorral, rummal összekeverjük, hozzáadjuk az elkészített tejszínhabot, legvégül a 2 evőkanál cukorral és 2,5 dl vízzel felforralt tortazselét keverjük bele.
Egy őzgerincformát kibélelünk folpackkal, széles piskótaszeletekkel kirakjuk az oldalát, és váltogatva, rétegezve belerakjuk a túrótölteléket és a hámozott, felezett őszibarackokat.
A tetejét piskótával betakarjuk, és hűtőbe rakjuk dermedni.
Tálalás előtt kiborítjuk a formából, levesszük róla a folpackot, és felszeletelve kínáljuk.

ŐSZIBARACKOS ALAGÚT 02.
Elkészítése:
Készítünk egy sárgabarack lekváros piskótatekercset (16 szeletre van szükség), de egyszerűbb, ha ezt babapiskótával helyettesítjük.
Egy nagyobb méretű őzgerincformát folpackkal kibélelünk és kirakjuk a piskótatekercs-szeletekkel, vagy barackbefőtt levébe mártogatott babapiskótával (csak óvatosan, el ne ázzon!).
Ebbe a piskótaágyba kerül a következő krém:
25 dkg áttört tehéntúrót 8 dkg porcukorral, 1 vaníliával, 2 evőkanál rummal, és kevés befőttlében felolvasztott 1 csomag zselatinnal simára keverünk. Közben 1 dl tejszínt keményre verünk, és a krémhez keverjük.
A krém felét a formába töltjük, ebbe belenyomkodunk 8 fél őszibarackbefőttet, rásimítjuk a krém másik felét, befedjük a maradék piskótával, ráhajtjuk a folpack széleit, és hűtőben legalább 3 óráig hűtjük.
A formából kiborítva a folpack könnyen lehúzható róla.
A már felszeletelt süti, nagyon gusztán néz ki és nagyon finom is.
Én már készítettem kivivel is.
Az is finom volt frissen, de másnapra a gyümölcs körül a túró megkeseredik, ugyanis a kivi állítólag nem bírja a tejet.

ANGOL KARÁCSONYI SÜTEMÉNY
Elkészítése:
Huszonkét deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete apró szőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió. Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük. (Sokáig, akár hónapokig eláll.)

ANGYALHAJ
Hozzávalók:
1 nagy konzerv felezett barack, fél liter vanília fagylalt, 1 doboz tejszínhabspray, 2 evőkanál csokoládéreszelék
Előkészítés:
A barackok felét lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. A többit a lével összeturmixoljuk.

Elkészítése:
A turmixot összekeverjük a barackdarabokkal, és négy tányér közepére szétosztjuk.
Fagylaltos kanállal tányéronként 6 db “loknit” szaggatunk a fagylaltból, és a barack köré tesszük.
A tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tányérra, nem túl bőven megszórjuk a csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.

BEJGLI / CUKRÁSZ APUKÁM RECEPTJE ALAPJÁN
A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie.

A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie, mint a tésztának.
Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói 6 db bejglihez:
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája, 1 dl hideg tejszín és kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta, gyúrás közben.
A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod, akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 x 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A titkok:
A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli, akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni.
Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel.
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet!
Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni!

Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának.
Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék 6 db bejglihez: 85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa, mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg, 0.5 liter víz A vizet a cukorral jól fel kell forralni.
És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal.
Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez.
Ha 3-3 db szeretnénk készíteni, akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
Gesztenyés töltelékkel:
1 bejglihez egy 25 dkg-os gesztenyemasszát kell számolni, amit lazítani kell egy kis rummal vagy rumaromával.
Annyira, hogy ne legyen túlzottan lágy!
Ízesíteni vaníliás cukorral, és aki szereti esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.

BEJGLI GAZDAGON
Hozzávalók 4 rúdhoz:
A tésztához:
3 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 3 kiskanál kristálycukor, 50-50 dkg finom- és rétesliszt, 50 dkg margarin, 50 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 0,5 dl rum, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 csapott evőkanál só
A tészta nyújtásához:
kb. 15 dkg finomliszt
A töltelékekhez:
40-40 dkg darált dió és mák, 40 dkg porcukor, 24 dkg mazsola, 2-3 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, kb. 1 dl rum, 1-1,5 dl forralt, kihűtött tej
A tepsi kikenéséhez:
2-3 dkg vaj
A tészta lekenéséhez:
4 tojássárgája

Elkészítése:
A tésztához az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk.
10 percig pihentetjük, ez alatt felfut.
A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk.
Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk.
Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük.
A máktölteléket ugyanígy készítjük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett tej kerül bele.
Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük.
(A mazsolát sütés előtt 1-2 nappal áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.)
Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk.
Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk, és kivajazott tepsibe rakjuk.
A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben.
Két tojássárgájával megkenjük, bő fél órán át, pihentetjük.
Ezután újból lekenjük a maradék két tojássárgájával.
Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át, sütjük.
Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő.

BEJGLI - TÖLTELÉK
Elkészítése:
Legegyszerűbben gesztenyemasszából lehet csinálni!
Felolvasztod a masszát, rudanként 25 dkg-t veszel. 10-15 dkg vaj, vagy margarin, 10 dkg cukor, 3-4 dkg kakaó, 5 dkg mazsola. Kevés rumaroma, vagy rum.
Az egészet jól összekevered, majd a tésztára kened, kb. 1-1.5 cm vastagon, majd felcsavarod!
Sütés a többi bejglihez hasonlóan!

Forrás:
ÜNNEPI RECEPTEK - KARÁCSONY 1
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.