Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONY 2/1 - 2019

2019.12.26

ÜNNEPI ÉTELSOROK

MARADÉKKAL TÖLTÖTT ZSEMLE
Hozzávalók:
4 db zsemle, 20 dkg túró, 10 dkg főtt füstölt tarja, kb.2 dkg vaj, 2 dl tej, 2 db tojás, 1 kis fej vöröshagyma, só

Elkészítése:
Az áttört túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a puha vajjal.
Megsózzuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát és füstölt húst, valamint a tojások felvert habját.
A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kiszedjük(erre nem lesz szükség)
A kivájt zsemléket 1-1 pillanatra tejbe mártjuk és megtöltjük a túrókrémmel.
Rátesszük a tejbe mártott kalapjukat és forró sütőbe téve 15-20 percig sütjük.

MELEG TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók:
8 zsemlye, 4 tojás, 1 cs. petrezselyem, 1 dl tej, 1 fej vöröshagyma 1 kk. mustár, 1 ek vaj, só, bors

Elkészítése:
A zsemlékről kis kalapokat vágunk le, és félretesszük.
A belsejüket kikaparjuk, tálba tesszük, és a tejjel meglocsoljuk.
A vöröshagymát apróra vágjuk, és a vajon aranysárgára pirítjuk.
Levesszük a tűzről, beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és a tejes zsemlyebélre öntjük.
A tojásokat keményre főzzük, kis kockákra vágjuk, és a töltelékhez adjuk.
Fűszerezzük, és jól elkeverjük.
A zsemlékbe töltjük, a kalapokkal befedjük, egyenként alufóliába csomagoljuk, és forró sütőben 20 percig sütjük.

PIKÁNS TÖLTÖTT ZSEMLYE
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók:
8 zsemlye, 5 dkg vaj, tej a zsemlye áztatásához, 20 dkg gomba, 10 dkg főtt füstölt tarja (vagy sonka), 1 dl tejszín, 1 fiola kapribogyó, 2 dl tejföl, 1 evőkanál szardellapaszta, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 1 tojássárga, törött bors, ízlés szerint, 1 evőkanál olaj

Elkészítése:
A zsemlék tetejéről levágunk egy-egy lapot, amelyet félreteszünk.
A zsemlék belsejét úgy vesszük ki, hogy a faluk egy centi vastag maradjon.
(Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjanak el!)
A kivájt zsemléket meglocsoljuk sós tejjel, de csak annyira, hogy ne ázzanak el, ám a tejből mindenhová jusson.
A vajat habosra keverjük a szardellapasztával, a kapribogyó leszűrt levével, 1 evőkanál tejszínnel, a törött borssal, a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, és a zsemlék belsejét kikenjük a krémmel.
A gombát megtisztítjuk, majd nagyon vékony szeletekre vagdaljuk.
Az olajon csipetnyi sóval, borssal zsírjára sütjük (mire zsírjára pirul, meg is puhul).
Ha langyosra hűlt, összekeverjük a vékony csíkokra vágott sonkával, a vagdalt kapribogyóval, a finomra metélt snidlinggel, végül hozzáadjuk a tojássárgát és a tejben megáztatott, enyhén kicsavart zsemlyebelet.
Jól összedolgozzuk, és a kivájt zsemléket megtöltjük a töltelékkel.
A zsemlék félretett "kalapjait" egy pillanatra tejbe mártjuk, majd a púposra töltött zsemlék tetejére illesztjük.
A maradék tejszínt és a tejfölt összekeverjük, kevés sóval, borssal ízesítjük, és a tűzálló tálra tett zsemléket meglocsoljuk vele.
Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a zsemlék teteje ropogós, piros lesz.

RÁNTOTT TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók 4 személyre:
4 db zsemlye, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 6 db tojás, petrezselyemzöld, olaj, só, bors, zsemlyemorzsa

Elkészítése:
A zsemléknek levágjuk a kalapját és kivájjuk a belsejét.
Tojásba, zsemlyemorzsába forgatjuk és forró olajban, hirtelen kisütjük, félretesszük.
Közben kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, az apró kockákra vágott gombát rátesszük, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Később a fedőt levéve elfőzzük a levét, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.
Az így kapott "tölteléket" a zsemlékbe halmozzuk, a tetejükre egy-egy nyers tojást ütünk, és a sütőben addig sütjük, amíg a tojások meg nem dermednek.
Tartalmas levesek után főételnek is beillik.

Forrás:
ÜNNEPI RECEPTEK - KARÁCSONY 1
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.