Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONY 2/2 - 2019

2019.12.26

ÜNNEPI ÉTELSOROK

BEA MÓDRA
Idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
1/2 kg sertés karaj, 1/2 kg gomba, 1/2 kg sárgarépa, petrezselyem, zeller, 1 kis fej karfiol, 1 kis fej karalábé, 1 db csemegekukorica, ugyanannyi zöldhüvelyű zöldbab, és zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, egész bors, só, liszt, kevés olaj

Elkészítése:
Az olajon megpirítjuk a kockára vágott karajt, majd beletesszük a kockára vágott (rózsáira szedett) zöldségeket, és a fej hagymát egészben.
Sózzuk, borsot beleszórjuk és kevés vízzel készre pároljuk.
Amikor minden megpuhult, akkor kevés liszttel megszórjuk és felengedjük vízzel.
Levesbetétként tésztát főzhetünk még bele, de el is hagyható, mert így is elég sűrű levest kapunk.

SERTÉS-RAGULEVES VELŐVEL
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sertéscomb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg zöldborsó, 30 dkg sertésvelő, 1,5 dl tejszín, 1 kis fej vöröshagyma, 1 citrom leve, friss vagy szárított tárkony, só, bors, ételízesítő

Elkészítése:
A vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olajban megfuttatjuk, hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst, sót, borsot, ételízesítőt, és fedő alatt - a vizet pótolva - félpuhára pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, a zöldborsót és 1,5 l vízzel felengedjük, tovább főzzük.
Amikor már majdnem minden megpuhult, beletesszük a hártyáitól megtisztított, kockára vágott velőt és egy teáskanál tárkonyt.
Amikor felforrt, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a tejszínt, amit előtte egy kis levessel kikeverünk, hogy ne kapja össze.
Ezután még egy percig forraljuk.
A végén citrommal ízesítjük, és megszórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjével.

SOMOGYI CSIRKE-RAGULEVES
Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé, 10-10 dkg sárgarépa, karfiol és gyökér, 5-5 dkg zeller, zöldborsó, és gomba, zsír, liszt, 1-1,5 l csontleves v. víz, egy csomó petrezselyem, só (ha csontlevessel öntjük fel, csak óvatosan sózzuk), bors, bazsalikom, kakukkfű, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A húst és a zöldségeket kis kockákra vágjuk, és zsíron megpirítjuk. Vágott petrezselymet és lisztet szórunk rá, és tovább pirítjuk. Csontlével vagy vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük és jó fél puhulásig főzzük. A karfiolrózsákat és a zöldborsót ekkor hozzáadjuk, és készre főzzük. A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, és a tűzről levett levesbe keverjük,

SZÁRNYAS RAGULEVES 01.
Liszt- és tejcukor-érzékenyeknek
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kis fej vöröshagyma só, bors, Delikát 8, 4 dkg FE-Mini tészta vagy rizstészta

Elkészítése:
A csirkeaprólékot jól megmossuk, feldaraboljuk.
1 evőkanál olajon átfuttatjuk, megsózzuk, delikáttal ízesítjük, és kevés vízzel fedő alatt pároljuk.
Zsírjára pirítjuk és hozzáadjuk az egyformára szeletelt
petrezselyemgyökeret, sárgarépát és a zöldborsót.
Meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel, és felöntjük 1, 5 1 vízzel. Beletesszük egészben a hagymát, ízesítjük őrölt borssal.
Felforraljuk és hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Amikor a hús és a zöldségek megpuhulnak, a levest világos rántással berántjuk.
A levesbetétet külön vízben főzzük ki. A levest tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg.

SZÁRNYAS RAGULEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé, 1-1 répa és gyökér, 1 kis zeller, 5-5 dkg zöldborsó és gomba, 10 dkg karfiol, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín, 10 dkg zsír, kevés liszt, petrezselyem, bors, kakukkfű, bazsalikom, só

Elkészítése:
A borsó és a karfiol kivételével a kockára vágott zöldségeket és a szintén kockázott csirkét zsíron megpirítom, majd meghintem a finomra vágott petrezselyemmel és a liszttel. Tovább pirítgatom, s felöntöm kb. 1,5 liter vízzel v. csontlével (v. erőlevessel).
Fűszerezem és félpuhára főzöm.
Ekkor adom hozzá a karfiolt és a borsót, és készre főzöm.
A tűzről levéve folytonos kevergetés közben hozzáöntöm a tejszínnel elkevert tojássárgáját.

SZARVASBORJÚ-RAGULEVES 01.
Hozzávalók 6 személyre: 90 dkg szarvashús, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 2 dkg vaj, 2 dkg zsír, 5 dkg liszt, 0.3 dkg paprika, 0.1 dkg törött bors, 3 dl tejföl, 1 tojás

Elkészítése:
Szarvasborjúhúsból 90 dg-ot apró kockákra vágunk és hideg vízben 1 órát állni hagyjuk.
Lábasban apró kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kis fej kockára vágott vöröshagymát fele-fele arányú vajon és zsíron puhára párolunk.
Hozzáteszünk két főzőkanálnyi lisztet, kevés pirospaprikát, sót, csipetnyi borsot, elkeverjük, és ebbe rakjuk a vízben áztatott borjúhúst.
Kb. 30 perc múlva- többszöri keverés után - vízzel feleresztjük, sózzuk, és amikor a hús megfőtt, kevés tejföllel ízesítve, apró csipetkével tálaljuk.

TÁRKONYOS VAD-RAGULEVES
Hozzávalók:
40 dkg vadhús (őz, szarvas, muflon), 1 kisebb sárgarépa, 1/2 kisebb fej zeller, 4-5 db gomba, 1/2 közepes vöröshagyma, diónyi zsír, csipet só, bors, tárkony, 1 db citrom, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál

mustár, 1/2 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:
A zsíron megfonnyasztott hagymára dobjuk a kockákra vágott vadhúst, félig megpároljuk, utána rátesszük a megmosott, kockákra vágott zöldségeket, kicsit tovább pároljuk.
Közben hozzáadjuk a fűszereket, kicsit később a gombát, majd felöntjük liternyi vízzel.
Megvárjuk, amíg újra forr, majd mikor a hús és a zöldség megpuhult, tejfölös-mustáros habarással leves sűrűségűre sűrítjük. Ízesítjük citromlével.
Forrón tálaljuk, tetejére citromkarikákat helyezve.

Forrás:
ÜNNEPI RECEPTEK - KARÁCSONY 1
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.