Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARÁCSONY 2/4 - 2019

2019.12.26

ÜNNEPI ÉTELSOROK

ALMÁS RÉTES 01.
Elkészítése:
A réteslapot zsírral meglocsoljuk, megszórjuk zsemlemorzsával - ezt esetleg búzacsírával keverjük - tenyérnyi széles csíkban ráhintünk darált diót (ezt is pótolhatjuk búzacsírával), és erre teszünk körülbelül 70 dkg hámozott, reszelt és kicsavart almát.
Megszórjuk cukorral (ízlés szerint, de hozzávetőleg 15 dkg kell hozzá), esetleg meghintjük tisztított mazsolával, és az abrosz segítségével felsodorjuk.
Kizsírozott tepsiben, a rétes tetejét is megkenve, szép pirosra sütjük.

ALMÁS RÉTES 02.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 10-15 dkg kristálycukor, 5 dkg darált dió, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 0,5 dl olaj

Elkészítése:
Először elkészítem a tölteléket.
Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól lereszelem.
Tálban kicsit kinyomkodom (a leve megiható), majd összekeverem a darált dióval, a sárgabaracklekvárral, a fahéjjal, és annyi cukorral, hogy csak kellemesen édes, de túl édes ne legyen.
Egy tiszta konyharuhát megnedvesítek, s alaposan kicsavarom.
A munkaasztalra kiterítem.
A réteslapcsomagot szétszedem, és elfelezem.
Az egyik adagot visszacsúsztatom a zacskóba, hogy ne száradjon ki.
A szétnyitott lapok mindegyikét megolajozom, egymásra borítom a konyharuhán, és teljes felületét megszórom a zsemlemorzsa felével.
A szélére egy csíkban felhalmozom a töltelék felét, egyenletesen elosztom, majd a konyharuha segítségével szorosan felcsavarom.
A rudat ráteszem a sütőlemezre.
A másik adagot ugyanígy elkészítem.
Mindkét rétes oldalát és tetejét beolajozom, majd az előmelegített, közepesen forró sütőbe téve, szép pirosra megsütöm.
Még forrón felszeletelem, és a tetejét kevés porcukorral meghintve tálalom.

ALMÁS RÉTES 03.
Elkészítése:
2 rúdhoz 40 dg rétesalmát mossunk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházát, és káposztareszelőn héjastól reszeljük le.
Hagyjuk állni negyedóráig, majd enyhén nyomkodjuk ki a levét, és lassú tűzön lángterelő felett pároljuk 3 percig.
Ha lehűlt, adjunk hozzá 8 dg mézet és fél mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dg diót daráljunk le, és felét keverjük az almához, a másik felét pedig hintsük az olajjal megkent rétestésztára.
Ezt követően szórjuk rá az almát egyenletesen elosztva.
Nálunk réteskészítés céljára többféle alma is kapható.
Ezek közül legismertebb a csíkos héjú fahéjalma, és a sötétzöld héjú, lapított gömb alakú pogácsaalma.
A legfinomabb rétes azonban a piros foltokkal árnyalt, világoszöld héjú, savanyú kompótalmából készíthető. Jellemzője még ennek az almának, hogy igen nagyra megnő, vannak példányok, amelyeknek a súlya a 40, sőt néha a 60 dekagrammot is eléri. Télen használhatunk kevésbé érett jonatánalmát is, de ebben az esetben adjunk hozzá néhány csepp citromlevet.
A fentieken kívül rétest készíthetünk más gyümölcsökből, pl. szőlőből, sőt zöldségfélékből (gombából, káposztából, vöröshagymából) is.
A 24 dkg-nyi, száráról leszedett magnélküli szőlőt 6 dg mézzel édesítjük, és 8 dg darált dióval együtt a Meggyes réteshez hasonló módon szórjuk a tésztára. A gombás rétes töltelékét a Gombás rizsnél leírtak szerint kell elkészíteni, a könnyebb fogyasztás érdekében azonban a nyers gombaszeleteket vágjuk kisebb darabokra. Betöltés előtt keverjünk a lehűlt gombához 0.5 dl tejfölt, és 8 dg reszelt eidami sajtot.
A gombás rétest papírral letakarva hűtőszekrényben tároljuk.
Mivel a hűtőben a tésztája átgyöngül, fogyasztás előtt grillsütőben melegítsük fel.
A tetejét ne cukrozzuk meg.
A Szőlős és a Gombás rétes tölteléke is 2 rúdhoz elegendő.

ALMÁS RÉTES 04.
Hozzávalók:
1 kg alma, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 5 dkg mazsola, 1 dkg őrölt fahéj, 1 citrom

Elkészítése:
Az almákat meghámozom, lereszelem és elkeverem a porcukorral, az őrölt fahéjjal, a darált dióval, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával.
A réteslapokat ezzel a töltelékkel töltöm meg, majd megsütöm.

ALMÁS RÉTES 05.
Elkészítése:
A fentebb leirt módon, rétestésztát készítünk, és az alábbi töltelékkel megtöltjük.
Hámozott és magházától mentesített savanykás almát vékony szeletekre vágunk, a kinyújtott tésztára szórjuk, fahéjas cukorral, őrölt dióval, tisztított mazsolával és egy kevés fehér morzsával meghintjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, összetekerjük, tepsibe tesszük és zsírral a tetejét megkenve, megsütjük.
Hidegen, melegen egyaránt jó.

BÖGRÉS MÁKOS 12.
Hozzávalók:
1 bögre tej, 1 bögre mák, 1 bögre cukor, 1 bögre liszt, 2 cs. sütőpor

Elkészítése:
Az egészet összedolgozom, s kivajazott tepsibe öntöm. Néha villával meg kell szurkálni. Ha már nem ragad a villára a tészta, akkor jó a süti. Ha kihűlt ki lehet fordítani a tepsiből.
Nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető süti.

BÖGRÉS MÁKOS 13.
Hozzávalók:
25 dkg sütőmargarin, 4 egész tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 bögre liszt (2,5 dl-es bögre), 1,5 bögre cukor, 2 bögre darált mák, 1,75 bögre tej

Elkészítése:
A margarint a tojással, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk felváltva a lisztet, a mákot és a tejet.
A kész tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és kb. 200 fokon kb. 40-50 percig sütjük.

Túrós-diós pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg áttört, friss tehéntúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, egy késhegynyi só, 1 tojás a kenéshez, 10 dkg dió.

Az anyagokból tésztát készítünk, 3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket megkenjük tojással, egy diószemet teszünk rá, és a tésztát előmelegített sütőben, kis lángon világossárgára sütjük. Figyelem:
A diót mélyen nyomjuk a tésztába, különben megég!

Poharas piskóta
Hozzávalók:
1 egész tojás, 1 pohár cukor, 1 pohár tej, 1 pohár apróra vágott dió, 1 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja.

A tojást a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük a diót, a citromhéjat, a tejet, a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsibe elsimítjuk és megsütjük.
Figyelem:
A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük és így fejezzük is be!

Diós kocka
Hozzávalók:
3 tojás, 17 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 1 szem őrölt szegfűszeg, 8 dkg vágott dió, 1/2 csomag sütőpor.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzátesszük a mézet, azzal is jól elkeverjük. Belekeverjük a sütőporral és a fahéjjal elvegyített lisztet, az összetört szegfűszeget és a diót. A masszát alaposan kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, forró sütőbe tesszük, és takaréklángon 20-25 percig sütjük. H
a megsült, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintjük.
Figyelem:
Ha fóliával letakarva tároljuk, több napon keresztül is friss marad!

ALMÁS PITE ÁGI MÓDRA 01.
Elkészítése:
25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 6 dkg cukor, só, 2 dkg élesztő, 2 dl tejben megkeleszteni és összekeverni. Almával megtölteni és sütni.

ALMÁS PITE ÁGI MÓDRA 02.
Elkészítése:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 kk. sütőpor, 2 tojás (az egyik sárgájával kenjük a tetejét), tejföl annyi, hogy jól gyúrható legyen.

ALMÁS PITE JÁNOSINÉ MÓDRA
Elkészítése:
3 kg vaj, 2 kg liszt, 3 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, sok vanília, 2 dkg élesztő. Nem nagyon sűrűre eldolgozva, vékonyra nyújtva, almával töltve, mandulával megszórva.

OMLÓS SÓS RÚD
Hozzávalók - A tésztához:
40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 dkg só, tejföl vagy tej
A díszítéshez:
tojás, reszelt sajt, köménymag

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 3 - 4 órát pihentetjük lefóliázva, hűtőben. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, felvert tojással megkenjük, kemény sajtot reszelünk rá, és köménymaggal is megszórhatjuk. Derelyevágóval 10 cm hosszúságú, 1.5 cm széles csíkokra vágjuk, tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon kisütjük.

PAPRIKÁS-KÖMÉNYES STANGLI
Hozzávalók kb. 12-14 db-hoz:
35 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 1/2 dl langyos tej, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál köménymag, 1 csapott teáskanál só

Az élesztőt és a cukrot 1/2 dl langyos tejben simára Elkészítése: keverjük, majd felfuttatjuk. Ezután a lisztet összedolgozzuk a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel és az összes fűszerrel. Sima tésztává gyúrva lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd konyharuhával letakarva eredeti térfogatához képest a duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk. 12-14 részre osztjuk, és stanglikká formázzuk. A tetejüket vízzel lekenjük, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

SAJTOS RÚD
Elkészítése:
16 dkg finomlisztet, 18 dkg reszelt sajtot, 12 dkg vajat, 3 tojássárgáját, 1 kávéskanál sót és 1 evőkanál tejfölt összegyúrunk, kétszer nyújtjuk - közben hajtogatjuk, mint a vajas tésztát -, és hideg helyen 1 - 2 órát pihentetjük.
Ezután 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és tepsibe rakjuk. Összekeverjük 1 tojássárgáját 1 evőkanál tejföllel, és az egész tésztát bekenjük vele. Reszelt sajtot összevegyítünk egy kevés pirospaprikával, meghintjük vele a tésztát, majd a tepsin egyenlő hosszúságú rudacskákra vágjuk. Középmeleg sütőben, rózsaszínűre sütjük.

ALMA SZALÁMI
Elkészítés:
25 dkg cukorport /porcukor lehet / 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg tisztított, őrölt mandulát /mogyoróval is jó, de mandulával finomabb / ill. 4 dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre főzzük.
Cukros deszkán rudat formálunk belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük, legalább másnapig.

ALMÁS, TÚRÓS RÉTES
Hozzávalók a tésztához, mint az előbb leírtnál.
Töltelék:
60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár.

Elkészítés:
A töltelék elkészítése az előbbihez hasonló.
Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

ALMÁS TÚRÓTORTA
Elkészítés:
Simára keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát.

Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát.
A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell hozzá).

ALMÁS PUDING
Elkészítés:
30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert 1/2 csomag Váncza vanillincukorral és 1-2 evőkanál tejfellel gyúrótáblán jól eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. Tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk.
A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes sütőben süssük.
Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és Váncza-vanilincukorral kevert cukorporral beszórva szolgáljuk fel.
Könnyebben kijön a formából a sütemény, ha tésztával sütés előtt a tortaforma oldalait is kibéleljük.

ALMÁS-VANILIÁS SZELET
Hozzávalók:
1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz.

Elkészítés:
A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük. Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet.
A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet.
A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázt kenjük.
Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.

DIÉTÁS KALÁCS
Hozzávalók:
30 dkg kukoricaliszt, 30 dkg rizsliszt, 2 egész tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 3-4 dl tej, kevés só

Elkészítés:
Kevés cukrozott tejben megkelesztjük az élesztőt.
A langyos kukorica- és rizslisztet tálba szitáljuk, jól összekeverjük a cukorral és a sóval.
A lisztben mélyedést készítünk, és hozzáöntjük az előzőleg habosra felvert tojást és a megkelt élesztőt, majd összedolgozzuk.
Közepes keménységű tésztát készítünk.
Dagasztás közben apránként a tésztára öntjük az olvasztott, langyos margarint. A tésztát addig dagasztjuk, amíg a kezünkről és az edény oldaláról könnyen el nem válik.
Letakarjuk, és 1 órán át, kelesztjük, átgyúrjuk, megfonjuk, kivajazott tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük.

DIÓS KALÁCS 1 (Kozonák)
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1,2 dkg élesztő, reszelt citromhéj (és/vagy narancshéj), olaj, só, 2 dl fehérbor, cukros tej, fél tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
Először a reszelt gyümölcshéjat kevés vízzel és cukorral, a tojások sárgáját 3 kanál cukorral kikeverjük.
Az élesztőt két deci tejjel és egy kanál liszttel összekeverjük, és meleg helyre tesszük, hogy kezdjen kelni.
Egy nagy edénybe szitáljuk a lisztet, majd sorban hozzákeverjük a sót, a kovászt, a cukros tejet, a reszelt héjat, a vaníliás cukrot, a fehérbort, a tojások sárgáját és az olajat.
Fontos a sorrend, és az, hogy folyamatosan kell gyúrni.
Ha kemény a tészta, olajjal lehet lágyítani.
Addig gyúrjuk, míg nem ragad a kezünkhöz.
Ha készen van, meleg helyre tesszük, és hagyjuk kelni.
Közben a töltelékhez a darált diót ízlés szerint kevés tejjel, cukorral, kakaóval, reszelt citromhéjjal masszává keverjük.
Ezt folyamatos keverés közben felforraljuk, míg a dió megdagad, majd hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát két egyenlő részre vágjuk, sodrófával ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és a tölteléket rákenjük.
Szépen összesodorjuk, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőbe toljuk.
Amikor a teteje megpirult, egy sütőpapírral letakarjuk, és így sütjük tovább.
A teljes sütési idő egy óra legyen, hogy a tészta közepe is átsüljön.

DIÓS KALÁCS 2
Hozzávalók: a tésztához
50 dkg liszt, 2 dl olaj, 3 tojássárga, 2 dkg élesztő, fél dl tej, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só; a töltelékhez 20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 1-1,5 dl tej.

Elkészítése:
Egy kis csészébe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a meglangyosított tejet, és belekeverem a cukrot.
Letakarva fölfuttatom. Közben a lisztet egy mély, nagy tálba öntöm, a közepét bemélyítem, majd a mélyedésbe beleöntöm a fölfutott élesztőt, a sót és a tojássárgákat.
Apránként hozzáöntöm az olajat és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak.
Jól kidolgozom, majd lisztezett tálba teszem, tetejét is belisztezem, ezután egy tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen eredeti térfogatához képest duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a tölteléket: a tejbe belekeverem a darált diót és a cukrot, majd hozzáteszem a mazsolát és a vaníliás cukrot.
Jól összekeverem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom, a tészta teljes terjedelmére rákenem a diótölteléket, és felcsavarva még a deszkán hagyom fél óráig.
Ezután tepsibe teszem, tetejét tojássárgájával megkenem, és villával megszurkálva, előmelegített, forró sütőben megsütöm.
Csak teljes kihűlése után szabad felszeletelni.

Forrás:
ÜNNEPI RECEPTEK - KARÁCSONY
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.