Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉT - VASÁRNAP - 2019

2019.04.21

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

TYÚKLEVES BENNE FŐTT MARHAHÚSSAL
Hozzávalók:
90 dkg marhahús, 25 dkg marhacsont, 1 kisebb csirke, 2-2 jókora db sárga- és fehérrépa, 1 kisebb zellergumó és karalábé, 1 nagy fej burgonya, kis db kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, ízlés szerint só és őrölt bors, 5 db szemes bors, 10 dkg cérnametélt

Elkészítése:
Tegye a húsokat és a csontot megfelelő méretű fazékba. Öntse fel bőven vízzel és letakarva tegye fel főni. A keletkező habot lemeregetve főzze jó egy órán keresztül. Ekkor tegye bele a hosszúkásra feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. Továbbra is fedő alatt, éppen csak gyöngyözve főzze tovább mintegy három órán át. Sűrű szitán szűrje le, majd a lébe főzze a cérnametéltet. Közben rendezze el külön tálban a főtt zöldségeket, másikba a feldarabolt csirkét. Tálalásig tartsa melegen. Sok helyen a hús mellé főtt burgonyát is szoktak kínálni.

HÚSVÉTI BÁRÁNYSÜLT
Elkészítése:
Keverőtálban dolgozzon össze zsemlemorzsát, néhány gerezd zúzott fokhagymát néhány szál vagdalt rozmaringgal, egy-egy mokkáskanál őrölt borssal, sóval és fél deci olívaolajjal. A báránygerincet kívül-belül dörzsölje be só, őrölt bors és majoránna keverékével.

Jól kikent tepsiben süsse hirtelen barnára minden oldalát. Hagyja kissé kihűlni, majd vékonyan ecsetelje be mustárral és forgassa alaposan bele a zsemlemorzsás keverékbe.

Előmelegített sütőben mintegy 20-25 perc alatt süsse pirospozsgásra.

Ha puha, vegye ki a sütőből, takarja le és pihentesse 5-10 percen át. Ekkor tálalja.

FÉNYEZETT SONKA
Elkészítése:
A sonka fényezése világos színű aszpikkal történik, amellyel vékonyan bevonják, s azután, hidegre teszik, hogy megfagyjon. A vékony aszpikréteg azután olyan lesz a sonkán, mintha üveggel vonták volna be. A fényezett sonka vagy egyéb húsfélék előnye a szépségük mellett az is, hogy a levegő nem árt nekik, nem szárítja ki őket.

HÚSVÉTI TÖLTÖTT DAGADÓ
Hozzávalók:
1 nagy dagadó, 1 db zsömle, 4 db főtt tojás, 6-7 db nyers tojás, 2-3 dkg füstölt kenyérszalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, olaj

Elkészítése:
A dagadót felszúratom a hentessel, egyszerűbb és biztosabb. Megmosom és besózom a húst. Megfőzök négy tojást, és ha kihűlt, tojásvágóval kockázom. A zsömlét beáztatom, ha puha, kinyomom, és egy nagyobb tálba teszem a főtt tojáskockákkal együtt.

A szalonnát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet apróra vágom. Ez is mehet a zsömle mellé. Beleütöm a tojásokat is, sózom, borsozom. Mindezt alaposan összekeverem, és a dagadóba töltöm.

Ne legyen nagyon megtöltve, mert dagad a töltelék! Összevarrom, vagy hústűvel összetűzöm. (A varrás biztosabb, mert elég folyós töltelékről van szó...)

Kevés olajat teszek a tepsibe, megkenem a húst is. Először alufóliával letakarva sütöm 1/2 óráig, aztán leveszem, és úgy sütöm tovább, időnként locsolgatva. Közepes lángon sütöm. Ha kihűlt, még hűtőbe is teszem jó pár órára, mert akkor lehet szép vékonyra szeletelni.

A cérnákat természetesen eltávolítom.

HÚSVÉTI VEGYES SALÁTA
Hozzávalók:
20 dkg füstölt sonka, 8 kemény tojás, 20 csokor újhagyma, 10 csokor retek, 1 csokor petrezselyem, salátalevek
Az öntethez:
1 dl kefir, 1 evőkanál olaj, mustár, citromlé, só, bors

Elkészítése:
A sonkát vágjuk kis kockákra, a tojást szeleteljük fel gerezdekre, adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, retket és az apróra metélt petrezselymet is. Készítsük el az öntetet, keverjük a feldarabolt hozzávalókhoz, és salátával bélelt tálba szedjük.

Díszítsük retek- és tojáskarikákkal.

KUKORICÁS ZÖLDBORSÓ SALÁTA
Hozzávalók:
35 dkg főtt kukorica, 35 dkg párolt zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 1 dl majonéz, 1 dl tejszín, 1 kiskanál mustár, 1 csokor snidling, tárkonyecet, só, fehér bors, salátalevél

Elkészítése:
Keverjük össze a lecsepegtetett kukoricát a zöldborsóval. A hozzávalókból készítsük el az öntetet, és adjuk a zöldségekhez.

Hűtsük be, tálaljuk salátalevélen, díszítsük paradicsommal, retekkel, petrezselyemzölddel.

HÚSVÉTI TOJÁSRAGU
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg nyers füstölt sonka, 4 tojás, 20 dkg tavaszi krémtúró, 2 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 1/2 csokor metélőhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál kapribogyó, só, bors

Elkészítése:
A tojásokat kb. 8 perc alatt keményre főzzük. Hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk. Lábosban megforrósítjuk a vajat vagy a margarint, és üvegesre pároljuk a megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymát. Liszttel meghintjük, megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Kb. 5 percig főzzük, majd belekeverjük a krémtúrót. A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk.

A zöldfűszereket megmossuk, lerázzuk. Néhány petrezselyemlevelet a díszítéshez félreteszünk, a többit a metélőhagymával együtt felaprítjuk. A félbevágott tojásokat a sonkával, a lecsöpögtetett kapribogyóval, és a zöldfűszerekkel együtt a mártásba tesszük.

Összemelegítjük, és a félretett petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk. Pirítós vagy főtt burgonya illik hozzá. Elkészítési idő kb. 30 perc

HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 8 dkg Beghin-Say porcukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, reszelt citromhéj, cukrozott narancshéj darabok, vagdalt dió, mogyoró, mandula, mazsola, fahéj

Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, a Beghin-Say porcukrot egy tojással, langyos tejjel, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval összekeverjük, s az egészet a liszttel közepes keménységű tésztává gyúrjuk, s tálba téve kelesztjük. Akkor kelt meg, amikor a térfogata kétszeresre nőtt. Ez után szellőztetjük a tésztát oly módon, hogy a gyúródeszkán kézzel szétnyomkodjuk, s közben belenyomkodjuk a cukrozott narancshéjat, mazsolát, diót, mogyorót, reszelt citromhéjat, újra átgyúrjuk, majd tovább kelesztjük.

Amikor megkelt, négy egyenlő darabra vágjuk, kisodorjuk és összefonjuk.

A tetejét tojással bekenjük, még egy kis ideig kelesztjük, újra megkenjük tojással, és beszórjuk a vékonyra szeletelt mandulával. 180-200 fokos sütőben kezdjük sütni, de amikor a kalács elérte a végleges magasságot: a sütőt 160 fokra állítjuk, s cukrásznyelven szólva, így "húzatjuk ki a tésztát", és szép pirosra sütjük.

HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS, TOJÁSSAL
Hozzávalók:
4 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 5 dl tej, 1 kg liszt, só, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 evőkanál szezámmag, 8 festett húsvéti kemény tojás

Elkészítése:
Az élesztőt fél deciliter cukros, langyos tejbe morzsolom, egy evőkanál lisztet is szórok bele, simára keverem, és langyos helyen felfuttatom. A többi lisztet egy tálba halmozom, a közepén kis mélyedést alakítok ki. Ebbe beleöntöm a megkelt élesztőt, a sót, a tojássárgáját és a vajat. Összekeverem, miközben a tejet fokozatosan öntöm hozzá.

Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától.

Dagasztás után kb. 20-30 percre letakarom a tésztát, és meleg helyen kelesztem. Ha megkelt, liszttel meghintett deszkán 8-10 egyforma nagyságú részre osztom.

Az egyes tésztákból kör alakú briósokat fonok. A felületüket megkenem tojással. Sütés előtt még egy rövid ideig pihentetem, újra megkenem tojással, és meghintem szezámmaggal, majd forró, kb. 200°C-os sütőben megsütöm.

A kisült briósok közepére egy-egy színes, festett húsvéti tojást állítok.

Ezt kínálom a húsvéti családi reggelinél.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÜNNEPI ÉTELSOROK - HÚSVÉT VASÁRNAP
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.