Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉT '2019 - NAGYSZOMBAT

2019.04.20

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

A húsvét hagyományos étele a húsvéti sonka tormával és főtt tojással.
A legelterjedtebb a kötőzött füstölt sonka, melyből kapható főtt változat is.
A sonkát sós páclébe érlelik és füstöltéssel tartósítják, ezért főzés előtt pár órára áztassuk hideg vízbe, hogy a só nagy része kiázzon belőle. A zsíros réteget hagyjuk rajta, ez akadályozza meg, hogy a sonka kiszáradjon. Vásárláskor azért igyekezzünk minél kevesebb zsírtartalmút választani. Főzés előtt jól mossuk meg, annyi hideg vízbe tegyük fel főni, hogy jól ellepje. A sonkát lassú tűzön főzzük, nem szabad nagyon forrnia. A főzővízbe tegyünk hagymát, ha szeretjük kevés fokhagymát, borsot és babérlevelet. Amikor félig megfőtt tegyük bele a zöldségeket: sárgarépát, fehérrépát, zellert, ettől még finomabb lesz. Sót nem kell, a sonka elég sós.
Főzzük 3 óra hosszat. A sonka akkor van kész, ha csontját ki tudjuk húzni. A kötözött sonkát hústű próbával ellenőrizhetjük. Levében hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, tegyük át egy tálra, fedjük le és tartsuk hűtőben.
A levében főzzük meg a tojásokat keményre. Érdemes a levéből valamennyit félrerakni, amiben nem főzünk tojást, ebből készíthetünk húsvét után bableves, sóletet. Mélyhűtőben fél évig eláll.
Tormából vegyünk, ha tehetjük frisset piacon a savanyúsnál, vagy mi is reszelhetünk friss tormát, ezeknek az íze erősebb, mint a botban kapható előre feldolgozott üveges vagy tubusos torma.
Friss kenyeret vagy frissen sütött kalácsot kínálhatunk mellé, ne feledkezzünk meg zöldségekről sem, újhagyma, retek, uborka jól illik hozzá

Nincs húsvét főtt füstölt sonka nélkül. A húsvéti sonka tagadhatatlan előnye, hogy egyszerű megfőzni (bár időbe telik), finom, az ünnep napján nincs is vele dolgunk, csak tálalni kell. Nagyon sokoldalúan felhasználható, ezért ne aggódjunk, ha marad belőle valamennyi az ünnepek után is. A húsvéti sonkához szükséges füstölt sonka beszerzéséhez és elkészítéséhez azonban jól jöhet néhány húsvéti sonka tipp...

A füstölt sonka vásárlásánál gondoljuk végig, hány főre (napra) készülünk, ennek megfelelően válasszuk ki a sonka méretét (persze vegyünk inkább nagyobbat, húsvét után is változatosan felhasználhatjuk). Vehetünk kötözött sonkát, füstölt tarját, füstölt darabolt combot, csülköt, de füstölt pulykacombot, sőt kacsamellet is. Ízlés kérdése, hogy milyen füstölt sonkát veszünk. Van, aki a csülökre (és a bőrére) esküszik, de vannak, akiknek a sonka szép szeletelhetősége (és bőrmentessége) is fontos, így inkább tarját vásárolnak.

A húsvéti sonka sajnos gyakran csapda. Rossz minőségű terméket is megpróbálhatnak ránk sózni (aki vidéken vagy gazdától első kézből szerez be húsvéti alapanyagot, ezt a bekezdést ugorja nyugodtan át).

Ezért lehetőleg vásároljuk a sonkát hentesnél, piacon, és ügyeljünk arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen. Ha előre csomagolt (de inkább ne legyen az), ne legyen nyálkás, feltétlenül ellenőrizzük a szavatosságát.

És főként!!!

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a sonka beszerzését, akkor már csak a maradékból válogathatunk. Az egész, előre csomagolt kötözött sonka a legkockázatosabb vétel, hiszen fogalmunk sincs, mi van benne, talán csak zsír.
A sonkát érdemes pár órára hideg vízbe áztatni a só és az intenzív füst szaga miatt (és így szennyeződés is leázik róla). Ezután annyi vízben, ami ellepi, főzzük meg, esetleg egy fej hagymával, néhány szem egész fekete borssal. A füstölt sonka főzésénél alapszabály, hogy annyi órát főzzük, ahány kilós a sonka. Az idő lejárta előtt fél órával azért ellenőrizhetjük egy villával a dolgok állását.

Utána hagyhatjuk kissé a vízben kihűlni (vigyázat, a zsíros-füstös forró víz komoly égési sérüléseket okozhat), majd öntsük le a vizet, vegyük ki a sonkát, csomagoljuk be fóliába aromája és formája megóvásának érdekében.

Így pihenjen a másnapi felhasználásig. Felesleges lenne a sonka főzését az utolsó pillanatra hagyni.

(Ha nem kívánunk sonkafőzésbe bonyolódni, vásárolhatunk főtt füstölt sonkát is, azt értelemszerűen főzni sem kell. De a húsvéti készülődés hangulata hiányozni fog az ízéből.)

Be is pácolhatjuk a már megfőtt sonkát a főzőlé, mustár, reszelt torma és durvára őrölt fekete bors keverékével. Így hagyjuk állni legalább egy éjszakát. Aki azonban a fenti hagyományosabb elkészítési módtól eltérne, ajánljuk a húsvéti sült sonkánkat, amelyet főzünk is és sütünk is, továbbá nem utolsó sorban naranccsal ízesítünk. Egyszerűen elkészíthető, és garantáltan sikere lesz.
A füstölt sonkát fogyaszthatjuk a húsvéti reggelihez magában, de ekkor is jár hozzá friss reszelt torma, mustár, és persze finom pékáru. Tálalhatjuk azonban salátával, nagyon jól passzol a tormás krumpli saláta, vagy egy ízletes tojássaláta.

Ha pedig maradna a főtt sonkából, számtalan lehetőség közül választhatunk a felhasználásnál. Készíthetünk natúr krémsajttal és darált vagy apróra vágott sonkával sonkakrémet, vagy megsüthetjük tükörtojással, tehetjük omlettbe, szeletelt sonkával készíthetünk finom szendvicseket.

Talán a végére néhány további recept, amely alapanyaga vagy hozzávalója (lehet) füstölt és/vagy főtt sonka:

Húsvéti sült sonka
Nincs semmi bajunk a klasszikus főtt húsvéti füstölt sonkával. Ha azonban kedvünk támadna az elmaradhatatlan sonkát más módon tálalni, íme egy egyszerű recept a kísérletező kedvűek számára. A narancslekváros húsvéti sült sonka több dologban is eltér a klasszikustól. Főzéséhez és sütéséhez is narancsot használunk, és a főzés után még a sütőbe is kerül. Ha szeretnénk kipróbálni ezt a (nemcsak) húsvéti ételt, olyan sonkát válasszunk, amelyen van egy kevés bőrös zsír réteg is. Aggodalomra semmi ok, ennek jelentős részét levágjuk, illetve kisül.
Hozzávalók:
2 kg bőrös füstölt sonka (pl. darabolt füstölt comb csont nélkül), 1 nagyobb sárgarépa, 1/2 zeller, 1 hagyma, 3 babérlevél, 10 db egész fekete bors, 2-3 ág kakukkfű, 2 narancs,
a sütéshez: friss kakukkfű és rozmaring, babérlevél, só, őrölt bors, egész kömény, 10 dkg narancslekvár

Elkészítés:
A sonkát alaposan mossuk le, és pár órára áztassuk vízbe. A zöldségeket pucoljuk meg. A sonkát megfelelő méretű lábasban tegyük fel főzni. Öntsük fel annyi tiszta vízzel, amennyi ellepi. Tegyük a főzőlébe a darabolt sárgarépát, zellert és hagymát, a babérlevelet és az egész borsot, a narancsok vékonyan levágott héját és kifacsart levét. Ha a főzőlé felforrt, lassú tűzőn főzzük tovább kb. 60 percig. Ezt követően 30 percig hagyjuk a főzőlében állni. A húst vegyük ki a léből. A bőrt késsel vágjuk le vékonyan úgy, hogy cca.. 1 cm zsír maradjon a sonkán. A megmaradó zsír réteget éles késsel vágjuk be 1 cm-es rombusz alakzatban. A vágások mentén tegyük bele a rozmaring levelektől megtisztított ágat, a kakukkfű ágakat és a kettétört babérleveleket (lásd kép). A sonkát enyhén sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kevés egész köménnyel, és tegyük be cca. 20 percre, a 170 fokos sütőbe. Közben a rozmaring leveleket vágjuk apróra, és keverjük el a narancslekvárral. Ha szükséges, hígíthatjuk kevés vízzel, így könnyebb szilikon ecsettel a sonkára kenni. Ha a sonkán lévő zsír réteg cca. 20 perc elteltével gyöngyözni kezd, vegyük ki a sütőből, és minden oldalán kenjük meg a rozmaringos narancslekvárral. Ezt többször ismételjük a következő cca. 50 perc alatt, amíg a sonka elkészül.

Néhány ötlet:
Húsvéti ünnepi étel lehet minden család asztalán anélkül, hogy sok munkánk lenne vele és garantáltan sikerülni fog
Válasszunk hozzá kiváló minőségű alapanyagot, azaz füstölt sonkát.
A húsvéti sült sonkát tálalhatjuk tormás krumpli salátával, vagy más ízlés szerinti körettel, salátával, friss reszelt vagy tejszínes tormával.
Az esetleges húsvéti maradékot változatosan fel tudjuk használni.
Ha melegen kívánjuk fogyasztani, érdemes a sonkát előző nap megfőzni, a sütésre befűszerezni, majd másnapig (a sütőben történő sütésig) alufóliába csomagolva tárolni.
A húsvéti sült sonka tagadhatatlanul füstölt sonka, nagyon finom és érdekes ízzel, “elegáns megjelenéssel”.

Sonkás tésztafelfújt
A sonkás tésztafelfújt receptje Ausztriából származik. Nagyon egyszerűen elkészíthető étel, az előkészítés csak 30 perc. Talán felmerül a kérdés a recept olvasásakor, hogy ugyan minek felverni a tojásfehérjét, de érdemes. A tésztából gyönyörű felfújt lesz.
Hozzávalók:
cca. 30 dkg fodros kockatészta, cca. 20 dkg főtt sonka (darabolt), 4 db friss tojás, cca. 10 dkg puha vaj, cca. 125 gr tejföl, 1 evőkanálnyi felaprózott petrezselyemzöld, cca. 10 dkg reszelt (Emmenthali) sajt , - só, bors, szerecsendió - vaj és zsemlemorzsa a tál kikenéséhez

Elkészítése:
A tésztát főzzük meg előírás szerint sós vízben. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. A sütéshez használni kívánt tálat kenjük ki vajjal és szórjuk meg zsemlemorzsával. A főtt sonkát vágjuk kockára, a tojásokat válasszuk ketté. A vajat keverjük egy nagyobb tálban habosra kézi vagy gépi habverővel, adjunk hozzá (bátran) sót, őrölt borsot és szerecsendiót. A sárgákat egyenként dolgozzuk bele. Adjuk hozzá a kockára vágott sonkát, tejfölt, finomra vágott petrezselymet és a tésztát.
A fehérjéket csipetnyi sóval verjük krémes habbá és adjuk a tésztás masszához. Az egészet tegyük a tálba, simítsuk el a tetejét és szórjuk meg a reszelt sajttal. Előmelegített, 190 fokos sütőben cca. 45 percig sütjük.
Diétás változat: készítsük el az ételt teljes kiőrlésű liszttel készült tésztával (próbáljunk hasonló formájú tésztát választani), sovány sonkával, alacsony zsírtartalmú tejföllel és ”light” reszelt sajttal.
Tálalási ötletek:
a sonkás tésztafelfújthoz feltétlenül kívánkozik saláta. Ez lehet ízlés szerint savanyúság, fejes saláta, paradicsomsaláta, káposztasaláta, vagy tejfölös uborkasaláta. Ezt a házias ételt gyerekek is garantáltan kedvelni fogják!

Sonkás falatok
A sonkás falatokat azoknak ajánljuk, akik egyszerűen és rövid idő alatt szeretnének könnyű vacsorát, vagy vendégváró falatokat készíteni. A sonkás falat önmagában, zöldsalátával, krémlevesekhez, vagy mini kivitelben aperitif mellé is fogyasztható. Egy újabb ötlet leveles tésztával, amely melegen és hidegen, de melegítve is nagyon ízletes..
Hozzávalók:
1 csomag (kb. 270 gr) készre nyújtott, leveles tészta, cca. 8 dkg főtt sonka, 1 db friss tojás, 1 evőkanálnyi friss tejföl, őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítés:
A sonkát aprítógépben aprítsuk fel, - ha nincs ilyen háztartási gépünk természetesen éles, széles pengéjű konyhakéssel is felapríthatjuk - a tejföllel, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és a felvert tojás 2/3-át (kicsit ügyeskednünk kell, de felesleges lenne egy újabb tojást felhasználni a leveles tészta megkenéséhez).
A leveles tésztából vágjunk négyszögeket. Ezek közepére helyezzünk a töltelékből. A tészta szélét kenjük meg szilikon- vagy ha van a régi tollból készült - ecsettel a maradék felvert tojással. Hajtsuk össze a négyszögeket, szorosan nyomjuk le a széleket az ujjainkkal. Sőt, a legjobb, ha egy villával több helyen rányomunk.
A csomagok tetejét kenjük meg a tojással, szórjuk meg őrölt chilivel vagy zöld-fűszerrel. Előmelegített, 200 fokos sütőben cca. 20 percig sütjük.
Ötletek:
Ha sonkás falatokat szeretnénk készíteni, kb. 6×6 cm-es négyszögeket vágjunk a tésztából, ha sonkás táskát, akkor legalább 10×10 centiset (utóbbi esetben gyorsabban végzünk).
Ha időnk engedi, készítsünk a sonkás falatokhoz joghurt, kevés majonéz, citromlé, őrölt bors, továbbá zöld-fűszer vagy chili hozzáadásával mártogatóst.
Kiváló lehetőség maradék húsvéti sonka felhasználására is. Ha nincs más lehetőség, a sonkát késsel is nagyon apróra vághatjuk.

Bélszín leveles tésztában:
A következő recept, a bélszín leveles tésztában, egy igazi látványosság egy ünnepi asztalon. Hihetetlenül jól néz ki, finom és mégis gyorsan elkészíthető, biztos sikert hoz a szakácsnőnek, vagy van hol a szakácsnak
Ennél a receptnél az ünnephez méltóan az alapanyagok beszerzésénél körültekintően járjunk el, ügyeljünk a minőségre. A húst, sonkát és a leveles tésztát már előre beszerezhetjük, csak a gombát kell frissen megvenni. Ünnepi, de egyben gyors és egyszerű receptről van szó, az előkészítés és a sütés együtt max. 1 órát igényel.

Hozzávalók:
1 csomag előre nyújtott, leveles tészta (hús mennyiségének megfelelő adagban), cca. 50 dkg bélszín vagy 1 szűzpecsenye, ami nagyjából 50 dkg, 8 dkg friss vaj, - só, bors, őrölt rozmaring, cca. 30 dkg gomba, 1 evőkanálnyi frissen felaprózott petrezselyem, cca. 8 dkg szárított sonka, 1 friss tojás, sárgája

Elkészítés:
A húst a vaj felében minden oldalán erősen megsütjük. Utána sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg az őrölt rozmaringgal. Vegyük ki a serpenyőből és hagyjuk kihűlni. A leveles tésztát vágjuk akkora méretűre, hogy az a húst egyszer lazán körbeérje és a szélein is elegendő legyen. A maradék vajon pirítsuk meg a gombát erős lángon a serpenyőben, hogy ne eresszen levet, szórjuk meg a petrezselyemmel. Igény szerint fűszerezzük.
A tésztára fektessük le a sonkaszeleteket legyezőszerűen, majd erre osszuk el a gombát, végül az alsó harmadra helyezzük a húst. A tésztát borítsuk rá a húsra, előtte a két szélét hajtsuk be, hogy a töltelék ne essen ki. A tészta érintkezésénél ne hagyjunk túl sok tésztát, mert nem fog rendesen átsülni. A tészta találkozása alul legyen.
A tésztát kenjük be szilikon ecset segítségével a tojássárgájával. Az így előkészített ételt sütőpapírral bélelt tepsiben tegyük cca. 25-30 percre, 200 fokra előmelegített sütőbe.
A sütési idő függ attól, hogy milyen vastag a bélszín, és hogyan szeretjük (medium* well-done**). A vékonyabb szűzpecsenye esetében 25 perc is elegendő.
medium*: Ugyan az az állapot, mint az "Á point", vagyis közepesen átsütött, főzött állagú étel
well - done**: Jól átsütve
A kész ételt cca. 5 percig hagyjuk pihenni, a szeletelés előtt.
Ötlet:
mivel az ételt elkészíteni egyszerű és gyors, koncentráljunk a hozzávalókra, azokon semmiképpen se spóroljunk. Azaz használjunk valóban bélszínt, esetleg szűzpecsenyét, és érdemes vegyes gombát használni, úgy még finomabb. Lehetőleg ne vágjuk túl vékony szeletekre tálalásnál, mert akkor szétesik. A bélszín leveles tésztában önmagában is fogyasztható, de ideális körete lehet zöldsaláta, főtt burgonya. A fűszerezéssel vigyázzunk, mert a sonka is sós.

Krumpli puffancs tojással és sonkával
A krumpli puffancs, legalábbis mi így nevezzük, egyszerűen elkészíthető és gyors étel. Ha sonka nem is, krumpli, hagyma és tojás szinte mindig van otthon, így spontán elhatározásoknál vagy váratlanul ránk törő éhségnél is segít.
Hozzávalók:
cca. 10 dkg krumpli, cca. ½ fej lila hagyma, 2 teáskanál (dijony) mustár, 2 db friss tojás, 4 szelet főtt sonka, extra szűz olívaolaj, só, bors

Elkészítés:
A krumplit a nagy lyukú reszelőn reszeljük le egy papír kéztörlőre, takarjuk is le papírral. Így amíg a további hozzávalót előkészítjük, a felesleges nedvességet a papír kéztörlő felszívja.
A hagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. A reszelt krumplit keverjük össze a mustárral, hagymával és sózzuk meg. Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Kanállal helyezzünk a masszából 4 kisebb, vagy 2 nagyobb adagot a serpenyőbe, lapítsuk el. Süssük meg a puffancsokat többször forgatva mindkét oldalon (cca. 8-10 perc).
Készítsünk a tojásokból tükörtojást. Tálaljuk a puffancsot tükörtojással és sonkaszeletekkel.
Ötlet:
: a reszelt krumpli a mustártól áll össze. Ha valaki aggódna a sütés miatt, adhat a krumplihoz egy tojásfehérjét is (mustár ekkor elhagyható, viszont egy fehérjéhez érdemes több krumplit használni). Feltétlenül szükség van jó serpenyőre és forgató lapátra. A krumpli puffancsokat tálalhatjuk friss szeletelt paradicsommal, de sült zöldséggel is. Ha egy főre sütünk puffancsot, érdemes a tojást a puffancs mellett, ugyanazon serpenyőben megsütni.

Kuszkusz saláta
A kuszkusz alapanyagként búzából készült durva dara, de egyben egy húsból, zöldségből és kuszkuszból készülő észak-afrikai egytálétel is. Hazánkban nagyobb élelmiszerüzletekben, reformboltokban kapható, leggyakrabban párolva köretként vagy salátaként készítjük el. A következő kuszkusz saláta receptünk egy igazi Jolly Joker. Egyszerűen elkészíthető, a rendelkezésre álló alapanyagokkal variálható, és maximum 20 percet vesz igénybe, hogy egy ízletes étel elkészüljön. Egy húsos verziót ajánlunk, de a recept módosítható
Hozzávalók:
3 dl (instant) húsleves, 15 dkg kuszkusz, 1 teáskanálnyi extra szűz olívaolaj, vagy vaj, cca. 10 dkg sült hús (maradék), 1 kis fej lila hagyma, cca. ½ kígyóuborka, 10 db fekete olajbogyó (mag nélkül), 4 evőkanálnyi fehérborecet, 3 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj, - só, bors

Elkészítés:
A lila hagymát vágjuk nagyon apróra, tegyük az ecet, 1 ek olaj, só és bors keverékébe. Hagyjuk ebben állni, amíg a többi hozzávalót előkészítjük, így a hagyma íze lágyabb lesz. A levest forraljuk fel, vegyük le a tűzről, tegyük bele a kuszkuszt és 1 tk olajat. Lefedve (ez nagyon fontos) hagyjuk állni cca. 5-7 percig, amíg a kuszkusz megdagad.
Az uborkát vágjuk negyedekbe, magos részét kaparjuk ki, és szeleteljük fel. Az olajbogyókat negyedeljük. A sült húst vágjuk kockára.
A puha kuszkuszt villával lazítsuk fel. A kuszkuszt, uborkát, kockára vágott sült hús maradékot és az olajbogyót keverjük össze az ecetes hagymával. Hagyjuk az ízeket érni legalább, 5 percig.

Ötletek:
a kuszkusz saláta alapanyagai, kivéve a kuszkuszt, bármely zöldség- salátaféle megfelel, az az nyugodtan kombinálhatunk és változtathatunk ízlés szerint:
Sült hús helyett használhatunk grillcsirkét vagy főtt sonkát. Sült hús maradékunk származhat például omlós báránycombból, rozmaringos csirkemellből.
Hús helyett (vegetáriánusoknak is) használhatunk főtt barna lencsét, kockára vágott feta sajtot, paradicsomot is.
Fűszerezhetjük a salátát apróra vágott fokhagymával, erős paprikával, snidlinggel.
A maradék fetával és olajbogyóval készíthetünk olasz cukkínis omlettet.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÜNNEPI ÉTELSOROK - HÚSVÉT 2019
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.