Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉT '2019 - SÜTEMÉNYEK 1

2019.04.22

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

AVILAI HÚSVÉTI SÜTEMÉNY (MARANUELAS)
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 35 dkg liszt, 3 tojás, 1 evőkanál ánizslikőr vagy konyak, 1 citrom leve, egy kevés só, porcukor a beszóráshoz

Elkészítése:
A cukrot és a vajat könnyű krémmé keverjük. Apránként hozzáadjuk az ánizslikőrt vagy a konyakot, a citrom levét, az előzőleg villával felvert tojásokat, a lisztet, amelyet már összeforgattunk egy kevés sóval. Lisztezett deszkára borítjuk a masszát, és addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztává nem válik. Legalább 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Ismét lisztezett deszkára tesszük a tésztát, és 2 cm vastagra kinyújtjuk. 7 cm átmérőjű karikákat vágunk ki. Kivajazott sütőlapra téve, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütjük a karikákat. Amikor kivettük, rögtön behintjük a tetejüket porcukorral, és néhány másodpercre még visszatesszük a sütőbe, hogy a porcukor ráolvadjon.
Melegen és hidegen fogyasztható.

BÁCSKAI VŐLEGÉNYFOGÓ
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor, 2 tojás, tejföl, só
A töltelékhez:
20 dkg sovány főtt sonka, 20 dkg túró, 5 dkg vaj, só, a kenéshez tojás

Elkészítése:
Sós omlós tésztát készítünk. A lisztet a vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 tojás-sárgáját, és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk. Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipet sót hozzáadva jól összekeverjük. A két tojásfehérjét habbá felverve adjuk hozzá. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a töltelékkel megtöltjük, és buktaformára összetekerjük. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, és szép pirosra sütjük,
Melegen, hidegen is kitűnő, teához vagy borkorcsolyának is tálalható.

BÉCSI KUGLÓF
Hozzávalók:
3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 tojássárgája, 40 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, só, 10 dkg édes-, 1 dkg keserűmandula, citromhéj, szerecsendió

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk. A tojássárgákat, az olvasztott vajat és a cukrot habosra verve hozzáadjuk. Ezután beletesszük a lisztet, 1.5 dkg sót, és az egészet addig dagasztjuk, míg a kezünkről el nem válik. Majd beletesszük a mandulát, citromhéjat és egy kevés reszelt szerecsendiót. A tésztát zsírral kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, de csak háromnegyed részéig töltjük meg, különben a kelésnél a tészta kifutna. Ha megkelt, nem túl erős tűznél, 1/4 óráig sütjük, utána szitára borítjuk, és porcukorral meghintjük.

BURGONYATORTA
Hozzávalók:
4 tojás, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 2 evőkanál kakaó, 3 dkg margarin, 3 kanál finom maceszliszt

Elkészítése:
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük.

CSODASAJTOS SÓS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
25 dkg reszelt sajt (ementáli, füstölt, trappista stb. vegyesen), 25 dkg sütőmargarin, 25 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 1-1 teáskanál sütőpor és só, 1 mokkáskanál törött bors, a tetejére 1 tojás és ízlés szerint mák, szezámmag, reszelt sajt, durvára darált dió

Előkészítés:
nagy tálban egyszerre összegyúrom a sajtot, a lisztet, a margarint és az összes hozzávalót, ezután a cipóba formált tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és rudakat vagy kis pogácsákat formázok belőle. (Nem szükséges pihentetni.)

Elkészítése:
sütőlemezre rakom, tetejüket reszelt sajttal, szezámmaggal, mákkal, dióval meghintem, és forró sütőben, kis lángon megsütöm. A még forró süteménnyel bánjanak óvatosan, mert törik! Dobozban tárolva semmit sem veszít a minőségéből, még hónapok múlva is friss.

CSOKOLÁDÉS HULLÁM LOCSOLKODÓKNAK
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
16 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 kiskanál vaníliás cukor, 18 dkg liszt

Elkészítése:
A vajat a cukorral habosra keverjük. A kakaóport, a vaníliás cukrot a lisztet beledolgozzuk. A masszát csillagcsöves habzsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsire 6-8cm hullámokat nyomunk belőle. Előmelegített sütőben sütjük.

DIÓS-MÁKOS PATKÓ
Hozzávalók:
30 dkg vaj, 1½ evőkanál cukor, 7 tojássárgája, 3 dl tej, 1.5 dkg élesztő, 1,5 kg liszt, só

Elkészítése:
A vajat, cukrot egy csipet sóval habosra keverjük. Hozzátesszük egyenként a tojássárgákat, majd a tejet, amiben feloldjuk az élesztőt. Végül az egészhez hozzáadjuk a finomlisztet. Fakanállal vagy kézzel jól kidolgozzuk, és gyúródeszkára téve háromszor kinyújtjuk, közben mindig egy fél órát pihentetjük. A harmadik nyújtás után annyi cipóra osztjuk, ahány patkót akarunk, és így megint egy fél órát pihentetjük. Késfok vastagságúra nyújtjuk, és megtöltjük az alább leírt dió- vagy máktöltelék-kel. Patkó alakúra formáljuk, megkenjük tojással, egy-két helyen megszurkáljuk, hogy föl ne repedjen, tepsibe tesszük, és 15 percig még pihentetjük. Újra megkenjük, és meleg sütőben közepes lángon megsütjük.
A diótölteléket cukros tejben megfőzött őrölt dióból, reszelt citromhéjból, egy kevés vaníliából csináljuk, és aztán belekeverjük

 
 
Forrás:
ELŐÉTELEK HÚSVÉTRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.