Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉT 2020 - ÉTELSOR 5

2020.04.11

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

LEVESEK
TÁRKONYOS BÁRÁNYLEVES

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg bárány eleje (vagy báránylapocka), 50 dkg vegyes leveszöldség, 1 csokor friss (vagy 1 evőkanál szárított) tárkony, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 1-1 evőkanál liszt és margarin, csipetnyi cukor, 1 teáskanál tárkonyecet, só, törött bors

Előkészítés:
a húst a csonttal együtt kis darabokra vágom, a hagymát felaprítom, a zöldségeket egyforma kis hasábokra vagdosom.
A tárkonyt finomra metélem.

Elkészítése:
A margarint felforrósítom, ráteszem a húsdarabokat, és kevergetés közben fehéredésig pirítom.
Ezután hozzáadom a hagymát, azzal is pirítom egy percig, majd felöntöm 1 liter vízzel.
Meghintem a sóval, megborsozom és majdnem puhára főzöm.
Beleteszem a zöldségeket és készre főzöm.
A tejfölt a liszttel, az ecettel és 1 dl vízzel simára keverem, majd a tárkonyt is hozzáadom és belecsorgatom a forrásban lévő levesbe.
Kevergetve jól kiforralom, végül picit cukrozom.

TÁRKONYOS SONKALEVES
Ezt a levest húsvétkor szokás készíteni, a füstölt sonka főzőlevéből, fontos, hogy a sonka hagyományosan füstölt legyen és ne gyors páccal, az ugyanis igen silány minőségű.
Hozzávalók:
egy nagyobb vagy 2 db közepes házi füstölésű sonka vagy csülök, 1 kanál sertés zsír, liszt, 0,5 liter jó minőségű tejföl, só, pirospaprika, friss tárkony 2-3 szál, ha nincs kb. 1 evőkanálnyi is megteszi

Elkészítése:
A füstölt sonkát bő hideg vízben feltesszük főni, kb. 2-3 óráig főzzük, ha kuktában készítjük, rövidebb idő alatt kb. 50-60 perc alatt megpuhul, természetesen időnként hústűvel ellenőrizni kell, mert a sonkák sem egyformák.
Ha a hús megfőtt, kivesszük a levéből, és félre tesszük.
A főzőlébe sok tárkonylevelet teszünk, ezzel újból felforraljuk, majd hagyományosan berántjuk.
A megfőtt és félretett sonkából egy darabot a levesbe teszünk, ízlés szerinti darabkákra vágva, majd tejföllel behabarjuk egy kevéske liszttel.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.

HÚSÉTELEK
HÚSVÉTI NARANCSOS SONKA 01.

Hozzávalók:
60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka vagy nem nagyon zsíros tarja, 5 közepes nagyságú narancs, 4 dl vörösbor, 1 evőkanál mustár (aki szereti a csípőset, tehet bele), 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál reszelt narancshéj (ügyeljünk arra, hogy a narancs fehér belső bundája ne jusson a reszelékbe, mert keserűvé válik tőle az étel!)

Elkészítése:
A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös oldalával felfelé tűzálló tálba állítjuk.
3 narancsot meghámozunk, belső fehér héját gondosan leszedjük, a gerezdeket pedig kockákra vágjuk.
A sonkát körberakjuk a narancskockákkal.
A maradék 2 narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk és összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a tört szegfűszeggel, az őrölt fehér borssal, a reszelt narancshéjjal.
A narancsos mártással úgy locsoljuk le a sonkát, hogy egy-egy szelet sonka közé bőven csurogjon.
A tálat befedjük, és forró sütőben addig sütjük, míg a sonkaszeletbe a villa hegye könnyen belecsúszik.
Saját levével időnként meglocsoljuk.
Ha a sonka már teljesen megpuhult, a tál fedelét levéve pirosra pirítjuk.
Vigyázzunk, könnyen megég!
Ha cserépedényben (római tálban) készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre félig megfőzni, hanem az előzőleg fél órára beáztatott cseréptálba*** nyersen tesszük bele a sonkaszeleteket, a mártást rálocsoljuk és hideg sütőbe tolva, két és fél, három órán keresztül sütjük.
A narancskockákat csak fél órával a sütés befejezése előtt tesszük hozzá, különben szétfő.
A sonkát ajánlatos előzőleg legalább egy napig tejben áztatni, így biztosan puha, omlós lesz.
Burgonyafánk vagy burgonyalepény illik mellé.

***Szerkesztő megjegyzése: Tapasztalatom szerint 1/2 órás áztatás nem elegendő a cseréptálnak. Én 24 órát javaslok, korábban én is 1/2 - 1 órát áztattam, az étel a sütőben "végezte", mert a tál kettéhasadt.

HÚSVÉTI SONKABOMBA
Hozzávalók:
1 db egész füstölt csülök, vagy 60 dkg füstölt comb. 1 evőkanál zselatin, 3 dl tejszín, a díszítéshez főtt tojások, salátalevél olajbogyó. piros színű zöldpaprika, vagy piros retek, petrezselyem zöld

Elkészítése:
A csülköt egy éjszakára vízbe áztatom, másnap kuktában 45 percig megfőzőm, majd kivéve a vízből langyosra hűtőm, a kövér bőrös részeket leszedem (a lével abban bablevest lehet főzni) és kétszer ledarálom, vagy gépi aprítóban majdnem pépesre aprítom.
1 dl, vízben felfőzöm a zselatint, 3-4 perci főzöm, kevergetve.
Majd hagyom langyosra hűlni.
Közben kemény habbá verem a tejszít hozzákeverem a zselatint, és az egészet a darált sonkához adom.
A masszát egy vízzel kiöblített formába kanalazom (ami lehet tál, vagy tortaforma, esetleg kuglófforma is, ami éppen van) szépen lesimítom, hogy ne legyen levegős a belseje és másnapig hűtőbe hagyom.
Az ünnep reggelén meleg vízbe állítva egy pillanatra, ki borítom egy salátalevéllel kirakott lapos tálra, és a főtt tojásokat félbe, vagy négybe, vagy szeletelve köréje rakom, díszítem a tetejét és a tojások között piros retekkel, tejfölös tormával olíviával, piros paprikával, petrezselyem zöld levélkéjével.
Ha maradt zselatin, egy keveset csészébe teszek, és ecsettel áthúzom a díszeket is, így szép fényes lesz, és nem szárad ki, megtartja a színét is.
Látványnak se utolsó, és nagyon finom.

KÉREGBEN SÜLT SONKA
A húsvéti sonkát nemcsak főzni, de sütni is lehet. Így könnyebben szeletelhető és ízletesebb lesz.
Elkészítése:
A kötözött sonkát csomagoljuk be sütőpapírba vagy zsírpapírba, esetleg tegyük sütőzacskóba.
Ha egyik sincs, A/3-as méretű másolópapír is megteszi.
Madzaggal jól kötözzük be.
Nagyjából 2 kg lisztből és megfelelő mennyiségű vízből nokedlitészta sűrűségű csirizt készítünk.
Ezzel burkoljuk be a papírba csomagolt sonkát, és süssük addig, amíg a külseje szénné ég.
Ha kicsit kihűlt, a csirizt kalapáccsal leverjük róla.

SERPENYŐBEN PIRÍTOTT BÁRÁNYLÁBSZÁR
Hozzávalók 4-6 személyre:
4-6 db báránycsülök, só, őrölt fekete-bors, 8 evőkanál olaj (lehetőleg olíva), 1,1 l száraz fehérbor, 6 db fiatal articsóka vagy 1 kg kelbimbó, db citrom kifacsart leve, 60 dkg burgonya (kicsik), 1 szál rozmaring, 1/2 csomó petrezselyem, 30 dkg paradicsom (aprók)

Elkészítése:
A húst a csontokról levágjuk, a faggyút eltávolítjuk. A húsokat nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsózzuk, forró olajban, sütőben elősütjük. 3,5 dl borral felöntjük, 45 percig sütő alján hagyva pároljuk, közben még 2 dl borral meglocsoljuk.
Az articsókákat 3-4 cm-es szárat hagyva megtisztítjuk, a kemény borítóleveleket levágjuk, a szívet vájóval kivesszük, félbe vágjuk, és azonnal 2 liter citromos vízbe tesszük.
A burgonyákat meghámozzuk, félbe vágjuk, ezt tesszük a hagymákkal is.
A húst kb. 45 perc után (30 perc után megfordítottuk) kivesszük a sütőből.
Felöntjük további 2,5 dl borral, az articsókát, a hagymát, a burgonyát a hús mellé rakjuk, és még 35 percig együtt pároljuk.
A rozmaringot és a petrezselyemzöldet felaprítjuk, a paradicsomokat megmossuk, a fövési idő vége előtt 10 perccel a hús mellé tesszük, hozzáadva a maradék bort is.
Tálalás előtt a zöld-fűszereket rászórjuk, belekeverjük az elkészült ételbe.

SALÁTÁK
HÚSVÉTI VEGYES SALÁTA

Hozzávalók:
20 dkg füstölt sonka, 8 kemény tojás, 20 csokor újhagyma, 10 csokor retek, 1 csokor petrezselyem, salátalevek

Az öntethez:
1 dl kefir, 1 evőkanál olaj, mustár, citromlé, só, bors

Elkészítése:
A sonkát vágjuk kis kockákra, a tojást szeleteljük fel gerezdekre, adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, retket és az apróra metélt petrezselymet is.
Készítsük el az öntetet, keverjük a feldarabolt hozzávalókhoz, és salátával bélelt tálba szedjük.
Díszítsük retek- és tojáskarikákkal.

KUKORICÁS ZÖLDBORSÓ SALÁTA
Hozzávalók:
35 dkg főtt kukorica, 35 dkg párolt zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 1 dl majonéz, 1 dl tejszín, 1 kiskanál mustár, 1 csokor snidling, tárkonyecet, só, fehér bors, salátalevél

Elkészítése:
Keverjük össze a lecsepegtetett kukoricát a zöldborsóval.
A hozzávalókból készítsük el az öntetet, és adjuk a zöldségekhez.
Hűtsük be, tálaljuk salátalevélen, díszítsük paradicsommal, retekkel, petrezselyemzölddel.

VENDÉGVÁRÓ
HÁZI SONKÁS KENYÉR

Elkészítése:
2 dkg élesztőből készítsünk kovászt. Keverjük össze 45 dkg finomliszttel és 25 dkg rétes liszttel, 5 közepes nagyságú főtt, áttört burgonyával, 2-2 teáskanál sóval és morzsolt bazsalikommal, 5 dl langyos vízzel, és dagasszunk kenyértésztát.
(Előtte kérdezzük meg a nagymamát, hogyan kell dagasztani.)
Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át.
Közepes nagyságú kötözött, főtt sonkát szeleteljünk fel géppel, s a szeletek nagyságának megfelelő lapokra nyújtjuk ki a tésztát.
Csomagoljuk bele a sonkát a tésztába, fektessük kiolajozott tepsibe, tetejét szurkáljuk meg villával, valamint ujjunkkal finoman húzzunk bele ferdén 2-3 barázdát, majd kenjük meg híg, lisztes vízzel.
Félórányi kelesztés után tegyük forró sütőbe.
20 percnyi sülés után a sütő melegét mérsékeljük közepesre, és így süssük legalább egy órát.
Ha kihűlt, gépünkkel szeleteljük fel.
Az "igazi", kemencében sült, hajdanvolt kenyér zamatát idézi e húsvéti csemege.

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
HÚSVÉTI KENYÉR 01.

Hozzávalók:
2,5 kg liszt, 8 dkg élesztő, 6 tojás, 25 dkg cukor, 35 dkg vaj, 12 dkg őrölt mandula, 20 dkg apró szőlő, 20 dkg mazsola, 1 citrom, 7,5 dl tej, só

Elkészítése:
A felmelegített liszt közepébe kis mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt.
Belekeverünk egy kevés lisztet, és meleg helyre téve megkelesztjük.
Mikor jól megkelt, hozzákeverjük az elhabart tojásokat és a langyosra lehűtött felforralt tejet.
Ezután belekeverjük a cukrot, vajat, mandulát, mazsolát, apró szőlőt, 1 citrom reszelt héját és egy csipet sót.
A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, és főzőkanállal hólyagosra verjük.
Újra megkelesztjük.
Két hosszúkás cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tepsiben ismét kelni hagyjuk.
Tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

GRÍZES ROPOGÓS
Hozzávalók:
500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző cukorral készített sárgabarack lekvár

Elkészítése:
Először készítsen nagyon sűrű tejbegrízt.
A forrásban lévő tejhez vékony sugárban, állandó gyors keverés mellett szórja hozzá a búzadarát.
Ha gyöngyözve forr a tejbegríz és a búzadara is eléggé megduzzadt, vegye le a tűzről, majd keverje el benne a sót és a Koronás porcukrot is.
Hagyja teljesen kihűlni.
Közben langyos tejbe áztassa be a mazsolát.
A hideg tejbegrízbe keverje bele a vágott diót és a beáztatott mazsolát.
A masszából készítsen ujjnyi vastag, 10-12 cm hosszú hengereket.
Forgassa bele lisztbe, felvert egész tojásba és zsemlemorzsába.
Forró olajban süsse aranysárgára.
Szedje papírszalvétára, hogy az olajat leitassa róla.
Szórja meg vaníliás cukorral, sárgabarack lekvárral tálalja.

HÚSVÉTI CSOKOLÁDÉTORTA
(BAJRAM PASTA)
Hozzávalók:
6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg étcsokoládé, és egy kevés konyak

Elkészítése:
Gőzfürdőben megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanálnyi forró vízzel, krém sűrűségűvé keverjük.
Ugyanezen a gőzfürdőn felolvasszuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük.
Beleadjuk a tojás sárgákat, a sót, és kb. 10 percen átkevergetjük.
Ha a massza már sima, lassan állandó keverés mellett, hozzáadagoljuk a csokoládét.
Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a konyakot, és az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét.
Vajjal kikent tortaformába öntjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük.
Ha kihűlt, a tortát két lappá vágjuk, megtöltjük, és kívül is bevonjuk a csokoládé krémmel.
Csokoládékrém készítése:
a vajat gőzfürdőn felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, és azzal együtt habosra keverjük ki.
Hozzáadjuk az ugyancsak gőzfürdőben meglágyított étcsokoládét, és simára keverjük.
A még meleg töltelékhez állandó keverés közben apránként annyi konyakot adagolunk, hogy az kihűlés után, krém sűrűségű legyen.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÜNNEPI ÉTELSOROK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.