Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉT 2020 - ÉTELSOR 6

2020.04.13

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

LEVESEK
HÚSVÉTI SONKALEVES 02.

Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök), 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, vörös káposzta), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörös bor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítése:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk.
Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni.
Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk.
(Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.)
A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat.
Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük.
Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk.

HÚSVÉTI SONKALEVES 03.
Elkészítése:
1 füstölt hátsó sertéscsülköt puhára főzve kicsontozunk, rostjára merőlegesen felkockázzuk.
Bőréről leszedve a felesleges zsírt, a bőrt laskára vágjuk.
Megtisztítva 3 sárga-, 2 fehérrépát, fél zellergumót, ökölnyi fehér-, vörös-, kelkáposztát, 25 dkg gombát, laskára vágjuk, majd a csülök főzőlevében puhára főzzük.
Hozzáadva a csülökhúst, 2 dl tejfölt, 2 dl tejszínt, 2 dl asztali bort, összeforraljuk.
Aprított petrezselyemzölddel hintjük.
Tálaláskor 1 csapott kk. frissen reszelt tormát téve a tányérba, rámerjük a levest.

ÍR GULYÁS
Hozzávalók:
1,25 dkg juhhús, 25 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész bors, 1 fej kelkáposzta, 60 dkg burgonya, majoránna, köménymag,2 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 dkg só

Elkészítése:
A birkahúsról minden hártyát, faggyút eltávolítunk, és mosás után forrásban lévő vízzel leforrázzuk.
6-8 percig forró vízben tartjuk, utána leöblítjük, és kis kockákra vágjuk.
Két l hideg vízben főni tesszük.
Amint felforrt, a gézbe kötött fűszereket és a megtisztított hagymát, fokhagymát beletesszük a levesbe.
Közben a zöldséget megtisztítjuk, és ujjnyi hasábokra szeleteljük, majd a leveshez adjuk.
Amikor a hús és a zöldség félpuha, beletesszük a szintén hasábokra vágott, megtisztított burgonyát és a megmosott 8 cikkre vágott kelkáposztát.
A levest nem szabad keverni.
Amint puhára főtt, a fűszerzacskót kiemeljük, a levest óvatosan tálba szedjük, meghintjük petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

HÚSÉTELEK
BÁRÁNY NYÁRSON SÜTVE

Gyenge, fiatal, tavaszi bárányból húsvét körül nagyon finom sültet lehet készíteni szabadtéri tűzparázson is.
(A levágott báránynak a fejéből és az alsó lábszárából, valamint a belső részekből savanyú bárányfej levest főzhetünk.)
Hozzávalók:
Egy 6-8 kg-os tejes-bárány 12-15 személy részére elegendő.
Kell hozzá még: 10-15 dkg só, 4-5 fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 3-4 paradicsom, 25-30 dkg füstölt szalonna, 4-5 dl olaj, 15 dkg mustár, flekkenhez használatos fűszerkeverék, fél kávéskanál szerecsendió reszelék, 1-1 evőkanál őrölt gyömbér és borsikafű, 2-3 zöldpaprika, 20-30 dkg vegyes zöldség

Elkészítése:
A frissen levágott bárányt bedörzsöljük a sóban elkevert fűszerekkel (gyömbérrel, borsikafűvel, szerecsendió-reszelékkel), és 1-2 napra letakarva hűtőbe tesszük.
Sütés előtt megspékeljük füstölt szalonnacsíkokkal és fokhagymával.
2-3 cm vastag akácfából készítünk nyársat, amelyet bevizezünk.
(Kb. 4-5 méteres legyen a nyársrúd, hogy időnként el tudjuk rajta csúsztatni.)
Erre a nyársra rozsdamentes huzallal felkötjük a bárányt, amelynek hasüregébe egy nagy vöröshagymát, zöldségeket és paradicsomokat teszünk.
Közepes nagyságú akác hasábfákból jó parazsat csinálunk, és a parázs fölött kb. 40-50 cm magasságban két ágason, forgatjuk a bárányt, amit gyakran locsolgatunk az alábbi lével:
Kb. egyliteres kancsóba 4 dl olajat a mustárral, flekkenfűszer keverékkel és néhány deci barna sörrel összekeverünk.
Sütés közben egy nagyobb kenőtollal 10-15 percenként, majd a sütés vége felé gyakrabban átkenjük a bárányt.
Hogy a bárány mindenütt jól átsüljön - a forgatások után -, két vaspálcából készített ágassal támasztjuk a nyaknál és a hátsó comboknál, ami megakadályozza, hogy visszaforogjon.
Jó parázson kb. 3 és fél óra alatt megsül.
Ugyanígy süthetünk bárányt tepsiben, kemencében is.

BÉLSZÍN TATÁR MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg bélszín, 5 tojássárgája, só, bors, piros-paprika, 5 dkg vöröshagyma, ketchup

Elkészítése:
A bélszínt kétszer megdaráljuk, majd összekeverjük a felsorolt hozzávalókkal.
A fűszerekből ízlés szerint tegyünk bele.
Pirított kenyeret adunk hozzá.

HÚSVÉTI TÖLTÖTT BÁRÁNY
Hozzávalók:
1 db kisebb bárányszegy, 1 db bárányvelő, 5 dl tej, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 db zsemle, 2 db tojás, 2-3 evőkanál libazsír vagy olaj, 0,5 köteg petrezselyem, 6 szál friss menta, 2 dl fehérbor, só, bors

Elkészítés:
A bárányhúst bedörzsöljük a finomra vágott menta felével, és néhány órán át tejben áztatjuk.
Sütés előtt a húst kivesszük a tejből, letöröljük, majd szétnyitjuk, hogy helyet készítünk a tölteléknek.
A töltelékhez a zsemléket tejben áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a megtisztított velővel együtt áttörjük.
A libazsíron megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a velős zsemlét, és tovább pirítjuk.
A végén belekeverjük a felvert tojásokat, a sót, borsot, a maradék mentát, és a finomra vágott petrezselymet. Ezzel a töltelékkel betöltjük a húst, a nyílást bevarrjuk, vagy összetűzzük.
180 fokos sütőben a fehérborral meglocsolva, sülés közben is locsolgatva készre sütjük.
Amennyiben melegen kívánjuk fogyasztani, a burgonyapüré a legelegánsabb hozzá, de hidegen, friss salátával is kiváló.

SALÁTÁK
MADÁRSALÁTA (GALAMBBEGY)

Elkészítése:
Szárát lecsipkedve éppen úgy készíthetjük, mint a fejes salátát, és használhatjuk különböző saláták díszítésére is.

MIMÓZA TOJÁSSALÁTA
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 4 közepes savanykás alma, 15 dkg trappista sajt, 2 csokor újhagyma, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl vagy kefir, 1 citrom leve, só, fehér bors, tálaláshoz salátalevelek

Elkészítése:
A hámozott almát reszeljük le durva reszelőn, locsoljuk meg citromlével.
Adjuk hozzá a lereszelt (szintén durva reszelőn) sajtot, a majonézt, a tejfölt, és sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.
A hagymát karikázzuk fel, locsoljuk meg a maradék citromlével.
4 tojást karikázzunk fel, a másik kettő fehérjéjét reszeljük le és adjuk a sajtos krémhez.
A sárgájákat tegyük félre.
A tálat béleljük ki salátalevelekkel, simítsuk bele a krém egyharmad részét, rakjuk meg a tojáskarikák felével, a hagymakarikák egyharmadával, majd ismételjük meg a rétegezést.
A félretett tojássárgákat reszeljük le, és szórjuk a saláta tetejére - ettől lesz igazi mimóza.
Takarjuk be alufóliával, és 1-2 órára hűtsük be.
Jól illik a sonkához, de önállóan is finom.

NARANCSOS HAGYMASALÁTA
Hozzávalók:
2 nagy narancs, 1 szép szál póréhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál mustár, 1 citrom leve, 7 teáskanál currypor, ízlés szerint kevés cukor, és só

Elkészítése: A hagymát tisztítás után hajszálvékony karikákra vágom, és megsózom, majd jól összeforgatom. 15 percig hagyom állni.
Közben a narancsot meghámozom, ujjnyi vastag karikákra aprítom, ezután a karikákat óvatosan felkockázom.
A narancsból az összes magot eltávolítom.
A salátástálban elkészítem a saláta levét: a citromlevet néhány evőkanál vízzel kissé felhígítom, a mustárral és a curryvel simára keverem, törött borssal, csipetnyi sóval és kevés cukorral fűszerezem.
Ezután beleforgatom a narancskockákat és a hagymát.
Óvatosan összekeverem, ezután befedve beteszem a hűtőszekrénybe.
Egy-két óra múlva ismét összekeverem.
Félnapi hűtés után tálalom, hogy az ízei jól összeérjenek.
(Ezt a salátát liba-vagy kacsasült mellé, vagy a húsvéti sonka társaságában szoktam tálalni.)

VENDÉGVÁRÓ
HÚSOS SZENDVICS

Hozzávalók:
20 dkg darált, főtt tarja, 4 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl, 1 kanál mustár, egy kevés reszelt torma, 12 szelet szendvicskenyér

Elkészítése:
Az anyagokat jól összekeverjük, és a kenyérszeleteket megkenjük vele.
Előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük.
Tálaláskor meghintjük reszelt tormával vagy reszelt sajttal.

HÚSVÉTI CSÜLKÖS KENYÉR
Hozzávalók: 30 dkg főtt füstölt csülök, 50 dkg liszt, 10 g só, 2 dkg élesztő, 1.5 dl tej, 3 dkg vaj

Elkészítése:
A cukrot 0.5 deciliter tejben megolvasztjuk, majd visszahűtve, elmorzsoljuk benne az élesztőt, aztán letakarjuk és kelesztjük.
A lisztet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel lágy tésztát készítünk.
Jól kidolgozzuk, hozzáadjuk a ledarált csülökhúst, és meleg helyen kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, két részre osztva, kenyeret formálunk belőle, és sütőlemezre téve, előmelegített, forró sütőben megsütjük.
Tetejét félig sült állapotban vízzel megspricceljük, hogy szép piros-ropogósra süljön.
A csülkös kenyeret szendvicsalapként használhatjuk fel.

HÚSVÉTI SÁRGA SAJT
Elkészítése:
1 l tejet, 6 db egész tojást, 0.5 kg kristálycukrot, 2 tasak vaníliás cukrot lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzök.
Jól besűrűsödik
.Vigyázat, nehogy lekapja az alját.
Ha már nem forró, csak meleg, szűrőre tesszük, belenyomkodjuk, de jobb, ha gézt használunk, mert akkor formára lehet nyomkodni.
Ez utóbbi esetben egy fakanálra akasztjuk és egy egész éjszakán át reggelig hagyjuk lecsepegni. Késsel gyönyörűen lehet szeletelni.
A lecsorgott lé fenségesen finom hideg ital.
Erdélyben a falusiak minden Húsvétkor elkészítik, ott népi hagyomány.

HÚSVÉTI TOJÁSRAGU
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg nyers füstölt sonka, 4 tojás, 20 dkg tavaszi krémtúró, 2 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 1/2 csokor metélőhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál kapribogyó, só, bors

Elkészítése:
A tojásokat kb. 8 perc alatt keményre főzzük.
Hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk.
Lábosban megforrósítjuk a vajat vagy a margarint, és üvegesre pároljuk a megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymát.
Liszttel meghintjük, megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel.
Kb. 5 percig főzzük, majd belekeverjük a krémtúrót.
A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk.
A zöld-fűszereket megmossuk, lerázzuk. Néhány petrezselyemlevelet a díszítéshez félreteszünk, a többit a metélőhagymával együtt felaprítjuk.
A félbevágott tojásokat a sonkával, a lecsöpögtetett kapribogyóval, és a zöld-fűszerekkel együtt a mártásba tesszük.
Összemelegítjük, és a félretett petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.
Pirítós vagy főtt burgonya illik hozzá.
Elkészítési idő kb. 30 perc

SÜTEMÉNYEK, ÉDESSÉGEK
GÖRÖG HÚSVÉTI SÜTEMÉNY

Hozzávalók:
fél kg liszt, 4 dkg élesztő, 1/4 l író, 1 EK olaj, 1 TK só, 2 TK cukor, 4 tojás, 1 tojássárgája

Elkészítése:
A tejből, élesztőből, íróból (joghurttal helyettesíthető), olajból, cukorból és sóból élesztős tésztát készítek és egy órán át kelni hagyom.
A tészta kétharmadát egy kilisztezett 26 centis kinyitható tortaformába teszem.
A maradék tésztából 6 darab ujjnyi vastag rudacskát sodrok.
Két rudat keresztbe teszek a tortára, a másik négyből pedig gyűrűket formálok és a keletkező négy szegmensbe teszem őket.
A tésztát 30 percig pihentetem, majd megkenem a felvert tojássárgájával.
Sütőben 200°C-on 45 percig sütöm. 30 perc után mindegyik karikába egy-egy tojást ütök.

HÚSVÉTI BARACKOS TORTÁCSKÁK
Hozzávalók 12 darabhoz:
18 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 doboz (425 ml) felezett sárgabarackbefőtt, 6 g színtelen zselatin, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 5 evőkanál citromlé, 2 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor
A tetejére porcukor
A díszítéshez mentalevél
A nyújtáshoz liszt
A formák kenéséhez margarin

Elkészítése:
A feldarabolt hideg vajat 10 dkg cukorral, a liszttel és a tojással sima tésztává összedolgozzuk.
Folpackba csomagolva körülbelül 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
Lisztezett deszkán körülbelül 7 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tortaformácskákkal kiszúrjuk.
A formákat margarinnal kikenjük. Belefektetjük a kiszaggatott tésztadarabokat, és körben peremet nyomkodunk.
A tortácskákat villával megszurkáljuk, majd 30 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Közben a barackbefőttet lecsöpögtetjük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
A tortácskákat előmelegített sütőben,
200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 17-20 percig sütjük.
Rövid pihentetés után a formából kiborítjuk, majd teljesen kihűtjük.
A túrót a citromlével és a maradék cukorral ízesítjük.
Belevegyítjük az alacsony hőfokon feloldott zselatint, és beleforgatjuk a vaníliás cukorral kemény habbá vert tejszínt.
A tortácskák szélét porcukorral megszórjuk.
Közepükre krémet simítunk.
Tetejükre 1-1 fél sárgabarackot fektetünk. Tetszés szerint mentalevéllel díszítjük.
Elkészítési idő 45 perc

HÚSVÉTI BRIÓS
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 gramm só, 2 tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja.
(Ez a tészta egyébként a munka megkönnyítése érdekében készülhet készen kapható tésztaporból is.)

Elkészítése:
A húsvéti briós tulajdonképpen nagyon régi, hagyományos élesztős tészta, amelyhez az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd a finom húsvéti kalács valamennyi, a fentiekben felsorolt alkotóelemét hozzáadva jól összegyúrjuk.
Ezután a tésztát fél óráig olyan helyen pihentetjük, ahol a hőmérséklet nagyjából 25 Celsius-fokos.
A szépen megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk, egyenként rúd alakúra kisodorjuk, majd a két végét megfogva, egy laza, lengető mozdulattal összesodorjuk, és ügyességünktől függően úgy bújtatjuk át a végeket egymáson, hogy amikor kisült, minden briós közepén egy hímes tojás elhelyezésére elegendő hely maradjon.
Nagyon mutatós, gusztusos locsolóajándék.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÜNNEPI ÉTELSOROK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.