Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉT 2020 - ÜNNEPI ÉTELSOR 1

2020.03.20

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

LEVESEK
ANCI KEDVENCE

Hozzávalók:
mélyhűtőben talált maradék húsvéti sonka, fehérrépa, sárgarépa, zeller, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, gyömbér, tárkony, színes borskeverék, száraz vörösbor, burgonya, csipetkéhez: liszt, tojás
Habaráshoz:
citrom, tejföl, liszt

Elkészítése:
A sonkát hideg vízben felteszem főni.
Egy óra múlva beleteszem a zöldséget, fűszereket, hagymát, fokhagymát.
Lassan puhára főzöm. Kiszedem a zöldséget, és turmix gépbe teszem, egy fél citrom levével, tejföllel, egy evőkanál lisztel, addig pörgetem, amíg kiírja, hogy "game over."
Közben beleteszem a levesbe a kockára vágott krumplit, majd amikor majdnem megfőtt beleszaggatom a csipetkét.
Félúton száraz vörösborral bolondítom.
Kiveszem a sonkát, kockára vágom, és visszateszem.
Majd a fenti extrém habarással besűrítem és apróra vágott petrezselyemmel szórom meg.

ANGOL ÖKÖRFARK LEVES
Elkészítése:
A megmosott ökörfarkat porcogói szerint földaraboljuk, és fél sárgarépával, fél zellerrel, fél vöröshagymával (mindezeket össze kell aprítani), kevés zöldpetrezselyemmel, 1 babérlevéllel és 5-6 borsszemmel, vajjal kikent lábasba tesszük, és másfél deci vizet öntve rá, élénk tűzön szép barnára sütjük, miközben a lábast többször megrázzuk.
Ezután meghintjük négy evőkanál liszttel, felöntjük 1 1/2 liter vízzel, megsózzuk és keverjük, míg forrni kezd.
Akkor gyenge tűzre állítjuk, és lassan főzzük, míg az ökörfark úgy megpuhul, hogy a csontról könnyen lejön.
Közben egypárszor leszedjük a habját és a zsírját.
A farkhúsokat levesestálba rakjuk, rászűrjük a levet, és pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.
Nagyon jó ízt ad a levesnek, ha tálalás előtt 10 perccel 2 deci fehérbort és kevés törött borsot teszünk bele.

HÚSLEVES
(EGYSZERŰ)
Elkészítése:
Felteszünk főni kb. 2 liter hideg vízben kellő mennyiségű jó leveshúst: 4 személyre kb. 75 dekát. (Legjobb a fartő, a hátszín és a tarja). A hússal együtt egy kevés májat és 20-25 deka csontot is feltehetünk.
A leves színét javíthatja 1 kávéskanál apróra tört tojáshéj.
Mikor a hús habja elforrt (a habot közben leszedjük), beleteszünk különféle megtisztított zöldséget: sárgarépát, petrezselyem gyökerét, zellert, karalábét, 1 kis burgonyát, 1 szelet kelkáposztát, 1 kis fej vöröshagymát, 1 paradicsomot, (télen 1 kiskanál konzerv-paradicsomot), 1-2 szem borsot és sót.
Mindezzel addig hagyjuk forrni, míg a hús puha lesz.
Ez körülbelül 3-4 óra hosszáig tart.
Nem szabad a levesnek erősen, lobogva forrni, hanem az első felforrás után csak szép csendesen, egyenletesen, halkan bugyborékolva.
Mikor készen van, félretesszük a fazekat, és rövid idő múlva másik fazékba leszűrjük a levét, s visszatéve a tűzre, belefőzünk valami tésztafélét.
Nagyszerű, ízletes levest ad a nem túl zsíros s előzőleg leforrázott birkahús is.

HÚSVÉTI LEVES BELSŐSÉGEKBŐL
(MAGIRITSZA) GÖRÖG RECEPT
Hozzávalók:
1 bárány vagy kecske belsőségei, belek (elhagyható), szív, tüdő, máj, az állat feje (elhagyható), 7-10 apróra vágott zöldhagyma, 4-5 csésze víz vagy húslé, fél marék apróra vágott friss ánizs vagy kapor, só, bors, fél csésze olívaolaj, 2 citromnak a leve, 1 kisebb zöldsaláta (elhagyható), 1 csésze rizs, tojásos-citromos öntet

Elkészítése:
Az első lépés az alapos tisztítás.
A belek mosására különösen nagy figyelmet kell fordítani.
Először 3-4 adag vízben jól átmossuk.
Ezek után egy ceruzát áthúzva mindegyiken, megtisztítjuk őket az esetleges maradék bélpiszoktól.
Ezt nagyon alaposan és körülményesen végezzük, minden belet egyenként lassan áttisztítva a ceruzával.
A következő lépés a bél kifordítása, majd leforrázása.
Forrázás után még egy-két hideg vizes átmosást alkalmazunk.
Ezek után már biztosak lehetünk benne, hogy a belek patyolat tisztán várnak sorukra.
Tehát az előkészítési folyamatokra jó rászánni elégséges időt.
Megmossuk és leforrázzuk a többi belsőséget is, majd mindent nagyon apró darabokra vágunk.
Az egy állatból való belet nem használják fel mind a leves készítésére általában, félreteszik a felét a ***gardubákia elkészítéséhez.
Elkészítjük a leves levét a bárányfejből. Sós vízben megfőzzük a fejet, leszűrjük.
A levet felhasználjuk a leves elkészítéséhez.
A fejet kinyithatjuk és borssal, sóval, pirítóssal elfogyaszthatjuk az agyat.
Ha nem bárányfejből készítjük a levest, akkor húskockából, habár igaz annak már nem annyira hagyományos az íze.
A belsőségeket, beleket apró darabokra vágjuk.
Minél apróbb annál ízlésesebb az étel.
Apróra vágjuk a friss ánizst és vékony csíkokra 4-5 nagy salátalevelet.
Olívaolajat hevítünk, ezen megfuttatjuk a hagymát, a zöldhagymát, az apróra vágott belsőségeket.
Ezekhez tesszük az ánizst és a salátát, egy keveset együtt rotyogtatjuk.
Feltöltjük a bárányfejlével és addig főzzük, amíg minden megpuhul, körülbelül 3/4 órát vagy fél órát kuktában.
Mikor minden puha belefőzzük a rizst.
Ha rögtön fogyasztjuk, és sűrű levest akarunk, akkor egy csésze rizs kell bele, ha nem fogyasztjuk rögtön, akkor vigyázat, a rizs nagyon be tud sűrűsödni, használjunk csak fél csészével.
Mikor a rizs is megfőtt beleöntjük a tojásos citromos öntetet még 2-3 percig hagyjuk egészen lassú tűzön rottyanni és lehet fogyasztani.

***Gardubákia= 

Az egy állatból való belet nem használják fel mind a leves készítésére általában, félreteszik a felét a gardubákia elkészítéséhez

HÚSÉTELEK
ALFÖLDI BÁRÁNYHÚS

Hozzávalók:
25 dkg fehér bab, 2 fej hagyma, 1 evőkanál vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg bárányhús, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 burgonya, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, babérlevél, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A babot előző nap beáztatjuk.
A kockára vágott hagymát a szalonnával megpirítjuk.
A húst, a répákat, a zellert feldaraboljuk.
Az egészet 1,5 l vízben 1 órát főzzük.
Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, sót, borsot, a babérlevelet, és még 20 percig főzzük.

HÚSVÉTI NARANCSOS SONKA 01.
Hozzávalók:
60 dkg félig főtt, bőrös füstölt sonka vagy nem nagyon zsíros tarja, 5 közepes nagyságú narancs, 4 dl vörösbor, 1 evőkanál mustár (aki szereti a csípőset, tehet bele), 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 teáskanál reszelt narancshéj (ügyeljünk arra, hogy a narancs fehér belső bundája ne jusson a reszelékbe, mert keserűvé válik tőle az étel!)

Elkészítése:
A félig főtt sonkát felszeleteljük, és a bőrös oldalával felfelé tűzálló tálba állítjuk.
3 narancsot meghámozunk, belső fehér héját gondosan leszedjük, a gerezdeket pedig kockákra vágjuk.
A sonkát körberakjuk a narancskockákkal.
A maradék 2 narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk és összekeverjük a vörösborral, a mustárral, a tört szegfűszeggel, az őrölt fehér borssal, a reszelt narancshéjjal.
A narancsos mártással úgy locsoljuk le a sonkát, hogy egy-egy szelet sonka közé bőven csurogjon.
A tálat befedjük, és forró sütőben addig sütjük, míg a sonkaszeletbe a villa hegye könnyen belecsúszik.
Saját levével időnként meglocsoljuk.
Ha a sonka már teljesen megpuhult, a tál fedelét levéve pirosra pirítjuk.
Vigyázzunk, könnyen megég!
Ha cserépedényben (római tálban) készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre félig megfőzni, hanem az előzőleg fél órára beáztatott cseréptálba nyersen tesszük bele a sonkaszeleteket, a mártást rálocsoljuk és hideg sütőbe tolva, két és fél, három órán keresztül sütjük.
A narancskockákat csak fél órával a sütés befejezése előtt tesszük hozzá, különben szétfő.
A sonkát ajánlatos előzőleg legalább egy napig tejben áztatni,
így biztosan puha, omlós lesz.
Burgonyafánk vagy burgonyalepény illik mellé.

BÚJTATOTT HÚSVÉTI SONKA
Hozzávalók 6 személye:
800 g főtt, füstölt sertéscomb (keskeny, hosszúkás), 3 csirkemell, 6 vékony szelet bacon szalonna, 1 ek konyak, 65 g barnacukor, 1-1 mk őrölt szerecsendió, fahéj, szegfűbors

Elkészítése:
A cukrot, a fűszereket és a konyakot kevergetve addig hevítjük, amíg a cukor elolvad.
Egy megfelelő méretű alufólia lapot megkenünk a meleg sziruppal, egymás mellé hosszában ráhelyezzük a szalonnaszeleteket, arra a vékonyra ütögetett csirkemell filéket, majd ennek közepére keresztbe a sonkát.
A fólia segítségével a szalonnát és a csirkehúst szorosan a sonka köré tekerjük, hogy a végeik összeérjenek, majd a fóliát is szorosan köré hajtjuk.
A “csomagot” sütőtálba helyezzük, és 1 órán át 190°C-ra előmelegített sütőben sütjük.
Ezután a fóliát lebontjuk, a benne összegyűlt húslét a húsra öntjük, és további 30 percig pirítjuk.
Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.
Hidegen kínálhatunk hozzá retket, újhagymát, paradicsomot, paprikát, főtt tojást.
Melegen burgonyapüré legyen a körete, és készítsünk mellé ínyenc salátát is.
Ehhez meghámozunk és felkockázunk 3 nagy almát, apróra vágunk 75 g szárított sárgabarackot, mindezt összekeverjük 1 ek apróra vágott friss korianderrel és 2 ek apróra vágott dióval, 1 tk citromlével és 2 ek konyakkal.
(Csak felnőtteknek!)

HÚSVÉTI SONKA 01.
Hozzávalók:
60-70 dkg nyers kötözött sonka, 4 db narancs, 1 dl száraz vörösbor, 2 szem összetört szegfűszeg, tej a sonka áztatásához

Elkészítése:
Az előző nap tejbe áztatott sonkát lecsurgatva úgy vágom szeletekre, hogy az alsó része egyben maradjon, tehát csak bevágom, de nem vágom el.
Egy-egy sonkaszelet közé teszek egy megmosott és héjas narancskarikát.
A megmaradt narancsok kicsavart levével összekeverem a vörösbort és beleszórom a szegfűszeget.
Az ily módon előkészített narancsos sonkát tűzálló tálba fektetem, aláöntöm a fűszeresboros levet és a tálat jól lezárva, a mikrohullámú sütőbe rakom.
A legerősebb fokozaton huszonöt - harminc percig párolom, közben egyszer megfordítom, és a saját levével meglocsolom.
A párolási idő letelte után tizenöt percig még nem nyitom ki a tálat.
Tálalás előtt a sonkaszeleteket átvágom és vagy burgonyalepénnyel, vagy gesztenyelepénnyel kínálom.

HÚSVÉTI SONKA ÉS TOJÁS FŐZÉSE
Hozzávalók:
1 füstölt sonka (nyers comb egészben vagy kötözött sonka), 20 tojás

Elkészítése:
A sonkát a főzés előtti napon áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi.
Másnap mossuk meg, és tegyük fel egy fazékban főni, a víznek ekkor is el kell lepnie.
Lassú tűzön főzzük puhára - ez a sonka nagyságától függően pár órát igénybe fog venni -, onnan tudjuk, hogy kellően puha, hogy a csont elválik a hústól és könnyedén kiemelhető a sonkából, illetve könnyen megy bele a hústű.
A sonkát hagyjuk saját levében kihűlni, majd tegyük deszkára, és vágjunk belőle vékony szeleteket, mindig annyit, amennyit várhatóan elfogyasztunk.
Kínáljunk mellé tormát is.
A sonka főzőlevét ne öntsük ki, hanem abban főzzük meg a tojásokat.
Amikor már keményre főtt a tojás (kb. 10 perc), vegyük le a tűzről, és egy kicsit kocogtassuk meg a tojásokat, hogy a héjuk megrepedezzen, és hagyjuk a lében kihűlni őket.
Így a tojások is átveszik a kellemesen füstös ízt.
A kihűlt tojásokat szedjük ki, törölgessük meg, és annyit pucoljunk meg egyszerre, amennyi várhatóan elfogy.
Szokás a sonka főzőlevében kifőzni egy szál vékony füstölt kolbászt is.
Nem szabad nagyon sokáig főzni, mert akkor annyi zsírt veszít, hogy nagyon száraz lesz.
A kolbászt kisebb darabokra szeletelve tálaljuk a sonkával és a tojással.

SALÁTÁK
DÉLIGYÜMÖLCS-SALÁTA

Hozzávalók 10 személyre:
1 kg tisztított déligyümölcs vegyesen (narancs, mandarin, banán, kivi stb., héjastól kb. másfél kg), 2 dl joghurt, 1 dl narancsszörp, 1 dl narancslikőr vagy Triple sec, 1 teáskanál reszelt narancshéj, a díszítéshez 2 dl tejszínből vert kemény hab

Előkészítés:
1 narancs héját finom reszelőn lereszelek, de ügyelek arra, hogy csak a sárga héja kerüljön a reszelékbe.
A gyümölcsöket meghámozom, és kis kockákra vágom. Mély tálba teszem.
A narancsszörpöt a narancslikőrrel, a joghurttal és a narancshéjjal összekeverem.
Elkészítése: a gyümölcsökre rálocsolom a joghurtos öntetet és összekeverem.
A tetejét szépen feldíszítem és hűtve kínálom.
Idő: 25 perc

FEJES, CIKÓRIA-, ENDIVIA SALÁTA
Elkészítése:
A külső leveleket leszedjük, a fejeket négyfelé vágjuk, jól megmossuk, és szitán lecsurgatjuk róla a vizet.
Levet készítünk ecetből - vagy citromléből - és vízből, megsózzuk és megcukrozzuk ízlés szerint, ráöntjük a tálba rakott salátára, amit esetleg olajjal bőven meglocsolunk, és a lében jól megforgatjuk.
Negyedekre vágott kemény tojásokkal díszíthetjük.
Ugyanígy készíthetjük a maga idején a cikória- (endívia) salátát.
A lé sohase legyen bő. Öntet:
5 deka apró, kockára vágott füstölt szalonnát megsütünk.
Öntünk rá 3 deci ízlés szerintire savanyított ecetes (vagy citromos) két kockacukorral édesített vizet, megsózzuk, s ha forr, 1-2 deci tejfölt is öntünk hozzá.
Így forrón, a szalonnából kisült töpörtyűvel együtt ráöntjük a 4-4 részre szedett 3-4 fej salátára, és tálalásig letakarva a konyhában tartjuk.

HERINGSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg pácolt hering, 10 dkg ecetes hagyma, 3 közepes nagyságú főtt burgonya, 2 közepes nagyságú savanykás alma, 1 1/2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 fej lilahagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött bors

Előkészítés:
A heringet lapjában, a gerinccsont mentén félbevágom.
Az egybefüggő gerinccsontot eltávolítom, és a halhúst vékony csíkokra metélem.
A főtt burgonyát meghámozom.
A megmosott, kicsumázott, héjas almával együtt egyforma nagy szeletekre vágom.
A lila hagymát az ecetes hagymával együtt finomra vagdalom.
A petrezselyemzöldet megmosom, és egészen apróra vágom.

Elkészítése:
Mély salátástálban a majonézt simára keverem a tejföllel és a mustárral, majd sóval, borssal, valamint a vágott petrezselyemzölddel ízesítem.
Hozzáteszem a burgonyát, az almát, a hagymát és a halcsíkokat.
Jól összekeverem, és befedve, legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.
Idő: 40 perc

ÉDESSÉGEK, SÜTEMÉNYEK
AVILAI HÚSVÉTI SÜTEMÉNY (MARANUELAS)

Hozzávalók:
25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 35 dkg liszt, 3 tojás, 1 evőkanál ánizslikőr vagy konyak, 1 citrom leve, egy kevés só, porcukor a beszóráshoz

Elkészítése:
A cukrot és a vajat könnyű krémmé keverjük.
Apránként hozzáadjuk az ánizslikőrt vagy a konyakot, a citrom levét, az előzőleg villával felvert tojásokat, a lisztet, amelyet már összeforgattunk egy kevés sóval.
Lisztezett deszkára borítjuk a masszát, és addig gyúrjuk, amíg rugalmas tésztává nem válik.
Legalább 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
Ismét lisztezett deszkára tesszük a tésztát, és 2 cm vastagra kinyújtjuk.
7 cm átmérőjű karikákat vágunk ki.
Kivajazott sütőlapra téve, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 10-15 percig sütjük a karikákat.
Amikor kivettük, rögtön behintjük a tetejüket porcukorral, és néhány másodpercre még visszatesszük a sütőbe, hogy a porcukor ráolvadjon.
Melegen és hidegen fogyasztható.

BÁCSKAI VŐLEGÉNYFOGÓ
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor, 2 tojás, tejföl, só
A töltelékhez:
20 dkg sovány főtt sonka, 20 dkg túró, 5 dkg vaj, só, a kenéshez tojás

Elkészítése:
Sós omlós tésztát készítünk.
A lisztet a vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk.
Hozzáadunk 2 tojás-sárgáját, és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk.
Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük.
A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipet sót hozzáadva jól összekeverjük.
A két tojásfehérjét habbá felverve adjuk hozzá.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a töltelékkel megtöltjük, és buktaformára összetekerjük.
Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, és szép pirosra sütjük,
Melegen, hidegen is kitűnő, teához vagy borkorcsolyának is tálalható.

BÉCSI KUGLÓF
Hozzávalók:
3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 tojássárgája, 40 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, só, 10 dkg édes-, 1 dkg keserű mandula, citromhéj, szerecsendió

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk.
A tojássárgákat, az olvasztott vajat és a cukrot habosra verve hozzáadjuk.
Ezután beletesszük a lisztet, 1.5 dkg sót, és az egészet addig dagasztjuk, míg a kezünkről el nem válik.
Majd beletesszük a mandulát, citromhéjat és egy kevés reszelt szerecsendiót.
A tésztát zsírral kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, de csak háromnegyed részéig töltjük meg, különben a kelésnél a tészta kifutna.
Ha megkelt, nem túl erős tűznél, 1/4 óráig sütjük, utána szitára borítjuk, és porcukorral meghintjük.

HÚSVÉTI KENYÉR 01.
Hozzávalók:
2,5 kg liszt, 8 dkg élesztő, 6 tojás, 25 dkg cukor, 35 dkg vaj, 12 dkg őrölt mandula, 20 dkg apró szőlő, 20 dkg mazsola, 1 citrom, 7,5 dl tej, só

Elkészítése:
A felmelegített liszt közepébe kis mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt.
Belekeverünk egy kevés lisztet, és meleg helyre téve megkelesztjük.
Mikor jól megkelt, hozzákeverjük az elhabart tojásokat és a langyosra lehűtött, de előzőleg felforralt tejet.
Ezután belekeverjük a cukrot, vajat, mandulát, mazsolát, apró szőlőt, 1 citrom reszelt héját és egy csipet sót.
A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, és főzőkanállal hólyagosra verjük.
Újra megkelesztjük. Két hosszúkás cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tepsiben ismét kelni hagyjuk.
Tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

HÚSVÉTI SONKATORTA 01.
Hozzávalók:
6 szelet főtt sonka, 2 fej hagyma, 4 db főtt tojás, 2 db paradicsom, 2 db TV paprika, 20 dkg trappista sajt, 2 ek étolaj, 1 db mirelit leveles tészta, 1 tk kömény

Elkészítése:
A kiolvasztott leveles tésztát 1,0 cm 0,5 cm vastagra elnyújtjuk. kiolajozott tortaformába simítjuk úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából.
Kevés olajon a karikára vágott hagymát megpirítjuk, rádobjuk a felkarikázott paprikát és paradicsomot.
A tésztára porítjuk a lecsószerű alapot, ráhelyezzük a karikázott tojásokat, befedjük a sonka szeletekkel, és bőségesen meghintjük a sajttal.
A tészta 4 fülét visszahajtjuk, összenyomkodjuk és meghintjük egész köménnyel és reszelt sajttal.
Hideg sütőbe tesszük és kb. 200 Celsius fokon 20 percig sütjük.
Cikkekre vágva zöldségekkel díszítve kínáljuk.
Munka: 10 perc
Elkészítési idő: 20 perc

ITALOK
BÁJITAL

Czifrai István szakácsmester
Elkészítése:
Végy egy lat (egy lat = 1.75 dkg) fehér mákmagot, egy lat zabot, három lat törött borsot, kevés ***borágót és fehér mályvagyökeret, főzd mind együtt 3 itce (egy itce = 0,8 l) vízben egy álló óra hosszáig. Szűrd át szitán, adj hozzá 2 lat tengeri szőlőt és habzó liktáriumot.
Ezt a ritkító, hívesítő italt ihatod álmatlanságban, mellgörcsben és bágyadtságban.
***A borágó (Borago officinalis L.) a borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó fűszernövény; a magyar népnyelv uborkaszagú fűnek is nevezi.
További népies nevei: borrach, borrágó, borvirág, báránynyelv, hegyes útifű, kerti ökörnyelv, pirítófű, ürömfű, ökörnyelv, tetűvirág. Afrikában, Kis-Ázsiában és Dél-Európában őshonos...

Felhasználása:
Csillag alakú virágait akkor hullatja el, amikor azok ehetővé válnak.
Használhatjuk őket salátákba, savanyúság eltevésénél, de köretek és sütemények díszítésére, a legtöbb esetben szárítva is.
Kellemes, enyhén sárgadinnyére emlékeztető illata jól illik a limonádéhoz.
Fiatal, zsenge levele apróra vágva gyenge ízű levesekhez, hideg italokhoz, krémsajtba, szendvicsek ízesítésére, mártásokhoz, salátákhoz alkalmas, azonban kis mennyiségű pirrolizidin-alkaloid tartalma miatt májproblémák esetén ajánlatosabb kerülni a fogyasztását.
Gyógyhatása
Kitűnő tulajdonságai főleg kalcium- kálium- és egyéb ásványi sótartalmának köszönhetők.
Flavonoidokat, alkaloidokat és némi illóolajat tartalmaz.
Magjában sok a gamma-linolénsav: ez az értékes zsírsav csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét, gyógyszerek alkotórésze.
Virágát fűszerként salátákba, köretek és sütemények díszítésére használják, akár szárítva is.
Teának főzve jó vizelethajtó; főleg vese- és hólyagbántalmak esetén ajánlott.
A borágó leveleinek forrázata serkenti a stresszre reagáló mellékvesék működését, tehát alkalmazható például pánikbetegség esetén szorongás oldására.
Borogatásként:
Gyulladt bőrfelületre, toroköblítésre, naponta többször alkalmazható.
Borágó olaj:
A gyulladt és száraz bőr ápolására alkalmas.

FORRÓ TOJÁSFLIP
Hozzávalók:
6 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 2 dl rum, 1 rúd vanília vagy 1 csomag vaníliás cukor, 6 dl tea

Elkészítése:
A tojássárgákat a porcukorral keverjük simára.
Öntsük bele a forró rumot, amelyet vaníliával forraltunk fel.
A tojást töltsük 6 pohárba, és mindegyiket öntsük fel 1 dl teával.

KESERŰ GYOMORJAVÍTÓ LIKŐR
Elkészítése:
A keserű ízű, étvágyjavító likőr készítésére mind a seprő-, mind a törkölypálinka felhasználható a következő módon.
Megfelelő űrtartalmú üvegbe tegyünk 10 g durván megzúzott ***tárnicsgyökeret, 100-100 g finomra felvágott szárított narancshéjat és ezerjófüvet, valamint 5-5 g durvára tört fahéjat és szegfűszeget. Ezekre ráöntünk 2 l 50 fokos seprő- vagy törkölypálinkát, s az egészet naponta egy-kétszer felrázva, hat napig melegebb helyen, pl. a konyhában állni hagyjuk.
Ez idő elteltével lefejtjük a folyadék tisztáját, a maradékot pedig kipréseljük, s az utóbbi levét is a többi folyadékba öntjük.
Ezután melegítve feloldunk 1 kg cukrot 5 dl vízben, és a cukoroldatot még melegen a szeszes kivonatba öntjük.
A jól összekevert folyadékba keverünk még egy csapott evőkanál égetett ***magnéziát, ezzel jól összerázzuk, és nyolc-tíz napig állni hagyjuk, majd szűrőpapíron átszűrjük. Ily módon kellemes, de igen keserű likőrt kapunk.
A kipréselt maradékot újból felöntjük 2 l seprőpálinkával, és a továbbiakban éppen úgy járunk el, mint korábban.
Ezáltal kevésbé keserű ízű likőrt kapunk.
Ezen keserű ízű likőr elkészítéséhez használhatunk 50-55 fokos szilva-, körte- vagy ringló-szilvapálinkát is.
***Tárnicsgyökér (GENTIANA LUTEA) -
GYÓGYNÖVÉNY

Ahogy a neve is sugallja, a tárnics íze nem igazán vonzó.
Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy az Ön egészségét is támogassa.
Ez a Dél, és Közép-Európában őshonos évelő növény már az országunkba is otthon érzi magát, így kár lenne nem kihasználni a pozitív hatásait.
A gyógynövény eredete
A legenda szerint maga Genthiosz, az ókori Illír királyság utolsó királya nevezte el latinul a tárnicsot Gentiana lutea-nak.
Talán kevés ember ismeri ezt az ősi balkáni királyságot, és az uralkodóját, de mégis neki lehetünk hálásak a tárnics felfedezéséért.
Ez egy hatalmas gyógynövény, vastag üreges szárral, és nagy levelekkel.
Az alig egy méter magas növény kócos, sárgás virágokkal virágzik.
Hegyvidéki területeken nő, gyakran az Alpokban, a Pireneusokban és a fent említett Balkán-félszigeten.
Fokozatosan elterjedt Észak-Amerikába, és Kínába is.
Az utóbbi években kerti dísznövényként is használják.
A gyógyszerkészítés, és a népi gyógyítás szempontjából a növény gyökere a leghasznosabb.
A növény gyökerének speciális íze van, ezért például a gyógynövényes likőrökhöz is adagolják.
A múltban népszerű bort készítetek belőle, amely serkentette az étvágyat.
E szempontból a mai napig népszerű Franciaországban.
Általában azonban a szárított gyökeréből tinktúrákat, és főzeteket készítenek.
A tárnicsból készült főzetnek nincs semmi féle mellékhatása, mégis, normál mennyiségben maximálisan pár hétig fogyasztható.
A terhes, vagy szoptató nőknek ajánljuk, hogy mielőtt elkezdenék fogyasztani a teát, konzultáljanak róla a kezelőorvosukkal.

***Magnézia=
Magnéziumoxid

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÜNNEPI ÉTELSOROK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.