Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSVÉT HÉTFŐ - ELŐTELEK

2019.04.22

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

HÚSVÉTI HIDEGTÁL GAZDASSZONY MÓDRA
Hozzávalók:
1 csomag (50 dkg) mexikói zöldségkeverék só 1 tubus (10 dkg) kész majonéz 2 dl tejföl őrölt bors, mustár 15 dkg vékonyra fölszeletelt gépsonka 15 dkg kenőmájas vagy májkrém 5 főtt tojás 1 csokor petrezselyem 1-1 alma, kivi és paradicsom 15 dkg vékonyra fölszeletelt főtt füstölt tarja

Elkészítése:
A zöldségkeveréket enyhén sós vízben megfőzzük, és le- szűrve hűlni hagyjuk. A majonézt a tejföllel, egy-egy csipetnyi sóval és borssal, egy kevés mustárral, a puha zöldséggel összekeverjük. A sonkaszeleteket a kenőmájassal megkenjük, fölcsavarjuk és rövid időre mélyhűtőbe tesszük, így szebben szeletelhető. A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk (még szebb, ha hullámos pengéjű késsel) és petrezselyemlevéllel díszítjük. A majonézes salátát tálra halmozzuk, és a tarjaszeleteket úgy rakjuk rá, hogy azok félig takarják egymást. Köré rakjuk a főtt tojást és a fölszeletelt vagy csak kettévágott sonkatekercseket. Fölszeletelt almával, kivivel és paradicsommal, no meg a félretett petrezselyemmel díszítjük.

HÚSVÉTI KENYÉR 01.
Hozzávalók:
2,5 kg liszt, 8 dkg élesztő, 6 tojás, 25 dkg cukor, 35 dkg vaj, 12 dkg őrölt mandula, 20 dkg apró szőlő, 20 dkg mazsola, 1 citrom, 7,5 dl tej, só

Elkészítése:
A felmelegített liszt közepébe kis mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt. Belekeverünk egy kevés lisztet, és meleg helyre téve megkelesztjük. Mikor jól megkelt, hozzákeverjük az elhabart tojásokat és a langyosra lehűtött felforralt tejet. Ezután belekeverjük a cukrot, vajat, mandulát, mazsolát, apró szőlőt, 1 citrom reszelt héját és egy csipet sót. A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, és főzőkanállal hólyagosra verjük. Újra megkelesztjük. Két hosszúkás cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tepsiben ismét kelni hagyjuk. Tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

HÚSVÉTI KENYÉR 02.
Elkészítése:
2.5 kg langyos liszt közepébe mélyedést készítve beleöntünk 2 dl langyos tejben futtatott 8 dkg élesztőt. Kis liszttel elkeverve a kovászt, meleg helyen megkelesztjük. Hozzákeverve 6 tojást, 5 dl langyos, forralt tejet, 35 dkg vajat, 25 dkg cukrot, 12 dkg őrölt mandulát, 25 dkg mazsolát, 1 citrom reszelt héját, csipet sót, a tálban levő liszttel hólyagosra dolgozzuk, kelesztjük. 2 hosszúkás cipóvá formáljuk. Lisztes tepsiben ismét kelesztve tojással kenjük. Forró sütőben sütjük.

HÚSVÉTI RIZS
Hozzávalók:
600 g főtt rizs, 250 g saláta, 2 sárgarépa, 200 g sonka, 4 zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kanál olaj, só

Elkészítése:
Megfőzzük a rizst. A felvágott salátát megsózzuk és megfonnyasztjuk a wokban kevés olajon. Majd kiöntjük a wokból és papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges olajat. A megmaradt olajon puhára pároljuk az apróra vágott zöldhagymát és fokhagymát, a reszelt répát. Összekeverjük a főtt rizzsel, végül sonkakockákat adunk hozzá, megsózzuk, pár percig főzzük és melegen tálaljuk.

HÚSVÉTI SÁRGA SAJT
Elkészítése:
1 l tejet, 6 db egész tojást, 0.5 kg kristálycukrot, 2 tasak vaníliás cukrot lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzök. Jól besűrűsödik. Vigyázat, nehogy lekapja az alját. Ha már nem forró, csak meleg, szűrőre tesszük, belenyomkodjuk, de jobb, ha gézt használunk, mert akkor formára lehet nyomkodni. Ez utóbbi esetben egy fakanálra akasztjuk és egy egész éjszakán át reggelig hagyjuk lecsepegni. Késsel gyönyörűen lehet szeletelni. A lecsorgott lé fenségesen finom hideg ital.
Erdélyben a falusiak minden Húsvétkor elkészítik, ott népi hagyomány.

HÚSVÉTI SONKÁS KENYÉR 01.
Hozzávalók:
80 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka, 3-4 dl tej kevés só

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük. A tetejét időnként permetezzük meg vízzel. A sütés ideje 60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk. Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve.
Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad.
Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ELŐÉTELEK HÚSVÉTRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.