Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK - A NAGYBÖJT NAPJA

2017.04.13

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

ÖRMÉNY FŰLLEVES
Hozzávalók:
erős húsleves, 1 fej vöröshagyma, 2 kanál finomfű, 10 dkg gomba, petrezselyemzöldje, vaj, tejföl
Ángáds:
2 tojásból derelyetészta, 25 dkg borjúhús, só, bors, 1 finomra vágott kemény tojás, majoránna, churut

Elkészítése:
Húslevest készítünk, amelyben a szokott zöldségeken kívül még egy fej finomra vágott és kevés vajban párolt vöröshagymát, 2 evőkanál finomfüvet, gombát, petrezselyemzöldjét is teszünk. A levesben a borjúhúst puhára főzzük. A húslébe belefőzzük az ángádst. Az ángáds készítése: Elkészítjük a tölteléket. Egy csipet majorságzsírra ledarált főtt borjúhússal a vágott kemény tojást, majoránnát, kevés sót, borsot jól elkeverünk, és ezzel a tésztát megtöltjük. A derelyetésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd 3 x 3 cm nagy darabokra vágjuk, és közepükre késhegynyi tölteléket teszünk. A derelyéket úgy hajtjuk össze, hogy a tészta fül alakú legyen. Előbb téglalap alakúra, majd az átlósan szembe nálló sarkát egymásra hajtjuk. A tészta megfövése után ízlés szerint churuttal savanyítjuk. Általában 4 személy részére a levesestálba 2 kanál churutot teszünk, 2 kanál tejfölt, simára dörzsöljük, majd a levest ráöntjük.

Churut
Hozzávalók:
3 liter tej, 3 kötés petrezselyemzöldje, 1 kötés zellerzöldje, 1 szál csombor, tejföl

Elkészítése:
A 3 liter tejből 1,5 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 1,5 liter forralatlan tejjel. Üvegbe tesszük, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, mindennap megkavarjuk. 3-4 hétig érleljük, ha savója lesz, letöltjük. Négy hét múltával, amikor citrom-savanyú, próbaként egy kis pohárnyit felfőzünk, ha nem megy össze, akkor kész. A tejet egy szál csomborral újra felfőzzük, lehűtjük, a csombort kivesszük. Mikor meggyőződtünk róla, hogy a tej langyosra hűlt, beleadjuk az őrölt petrezselyem- és zellerzöldjét. Folytonos kavarás mellett lassú tűzön addig főzzük, míg sűrű lekvárszerű lesz. Kúp alakúra formálva megszárítjuk. Megreszelve és tejföllel keverve használjuk, de csak tálaláskor tesszük a levesbe. Készítési ideje augusztus, szeptember. Közkedvelt örmény ízesítő.

BÖJTÖS FASÍRT
Hozzávalók:
6 keményre főtt tojás, 1 zsemle, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg csiperkegomba, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt bors, 1 dl tej, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa.
A sütéshez
olaj

Elkészítése:
A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a felaprított vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és puhára pároljuk. A zsemlét tejben megáztatjuk, kinyomkodjuk, majd a főtt tojásokkal és a langyosra hűlt párolt gombával együtt ledaráljuk. Beletesszük az egész tojásokat, sóval, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, és annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy képlékeny állagú legyen. A masszából fasírtokat formálunk, zsemlemorzsában meghempergetjük és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és mártással vagy salátával kínáljuk.

VADASAN TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók:
8-12 db hagyma, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, fél zeller, 3 db burgonya, 1 kávéskanál mustár, csipetnyi tárkony vagy csöpp tárkonyecet, 1 pohár tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 db babérlevél, 1 teáskanál só, vegeta

Elkészítése:
A hagymák burkát lehúzzuk, tetejét levágjuk, kivájjuk őket. Az aljukból is levágunk egy parányit, hogy megálljanak. A zöldségeket megtisztítjuk, és kevés vegetás vízben puhára főzzük. Beletesszük az ízesítőket és - a babérlevelet kivéve - péppé zúzzuk. Megtöltjük a hagymákat, a kivajazott tepsibe állítjuk őket, reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket, majd mindegyikre egy kanál tejfölt csurgatunk. Nem túlforró sütőben, kb. fél órát sütjük.

FORRÓ SAJTOS GOMBÁS STANGLI
Hozzávalók:
8-10 sós kifli, 15 dkg gomba, fél pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 fej hagyma, 1 kávéskanál olaj, 10 dkg trappista, 1 kávéskanál vaj, késhegynyi pirospaprika, 1 teáskanál só, vegeta

Elkészítése:
A kifliket hosszában kettévágjuk, belüket kiszedjük. A gombát megtisztítjuk, felvágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a gombával az olajon megpároljuk. Megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, majd fél dl vízzel felöntjük, és puhára főzzük. Belekeverjük a tejfölt és a fűszereket. A lének egészen sűrűnek kell lennie. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd megtöltjük vele a kifliket, ráhelyezzük a kiflik másik (szintén kibelezett) felét és kivajazott tepsibe tesszük őket. Megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Salátával vagy ketchuppal tálalhatjuk.

 

 

 

 

 

Forrás:
ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.