Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK - NAGYSZOMBAT

2017.04.15

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

A nagyszombat a húsvétot megelőző nap a keresztény naptárban.

Az anglikánok Easter Evennek, Low Saturdaynek, a Fülöp-szigetekiek Fekete Szombatnak vagy Sabado de Glorianak hívják, Csehországban az elnevezése Fehér Szombat.
Magyar elnevezése a nagyhétre utal, nagyszombat maga is része a Szent Háromnapnak (triduum sacrum): nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat.
Nagyszombaton a Katolikus Egyház papsága a hívekkel együtt Krisztus sírjánál elmélkedik az Úr szenvedéséről és haláláról. Az oltárt ezen a napon minden felszerelésétől megfosztják. Nem tartanak szentmisét sem.

A jeruzsálemi Szent Sír fölé emelt kápolna belseje, a
hagyomány szerint erre a
márvánnyal borított kőpadkára fektették Jézus testét,
amelyet azután olajokkal és illatszerekkel kentek be a temetés előtt
Hans Holbein ifj.: Jézus Krisztus teste a sírban

Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete.
Este kezdődik az ünnep a tűzszenteléssel (ez a VIII. századból eredő pogány szertartás), ezt követi a keresztvíz-szentelés.
A nagyszombati szertartás keretében jönnek vissza a harangok Rómából. 7 olvasmány van, majd a prédikáció után 12 egyetemes könyörgés.
Ebben a világ embereiért és vezetőiért, valamint a papságért könyörögnek. Az áldoztatás után a pap - az asszisztencia vezetésével - elindul egy körmenetre. A visszaérkezés után áldást mond, és elbocsátja a híveket.

A jeruzsálemi Szent Sír templomban minden év nagyszombatján éjfélkor megismétlődik a Szent Láng szertartása

A következő mise általában éjfélkor kezdődik, de egyes egyházközségekben hajnalkor.
Ez már Jézus feltámadását jelzi, ez a vigilia-mise.

A kereszténység legfontosabb ünnepei és jeles napjai

Ökumenikus


- vasárnap | advent · karácsony · vízkereszt · nagyböjt · nagyhét (virágvasárnap · nagycsütörtök · nagypéntek · nagyszombat) · húsvét · fehérhét (fehérvasárnap) · áldozócsütörtök (mennybemenetel ünnepe) · pünkösd · Szentháromság ünnepe

Csak katolikus
- húshagyókedd · hamvazószerda · úrnapja · mindenszentek · halottak napja · Krisztus király ünnepe

Csak protestáns
- a reformáció napja

- A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kategória:
- Keresztény húsvéti ünnepkör - Katolikus liturgia

wikipedia

HAGYMALEVES
Elkészítése:
Kisegítő levesnek néha ez is jó, egész egyszerű, de jól elkészítve elég ízletes. Úgymint a paprikáshoz, finomra vágott kis fej vereshagymát sárgára pirítunk, fél kávéskanál rózsapaprikát teszünk hozzá, és kevés liszttel behintjük, meleg vízzel felöntve, jó sokáig főni hagyjuk. Ha nagyon sűrű lenne, akkor átszűrjük egy másik edénybe, megsózzuk, egy-két kanál jó tejfelt s tetszés szerint ecetet is tehetünk bele. Ha savanyúra csináljuk, akkor lehet tojást beleütni a forró levesbe, így táplálóbb s megfelel böjti levesnek is. Ha pedig nem szeretjük savanyúan, akkor apró galuskákat főzünk bele, fél kanál zsír, egy tojás, kis só és annyi lisztből, hogy könnyű tészta legyen belőle.

BABOS KÁPOSZTA
Elkészítése:
A babos káposzta alapja a bableves. Közönséges szárazbab levest kell főzni, majd ezt a savanyú káposztával összefőzöm, kap kevés rántást és így tálalom fel. Böjtös ételnek is kiváló.

KALÁCS
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj

Elkészítése:
Egy kg langyos lisztben elvegyítünk 1 tojássárgát, 1 kávéskanál szitált sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, s ha szépen elválik a kéztől, három részletben, három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk el. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük. Amíg ki nem hűlt, ne vágjuk fel.

ZÖLDBAB SZÁSZOSAN
Hozzávalók 4 személyre:
só, kristálycukor, ecet, 1,5 evőkanál liszt, 20 dkg húsos szalonna, 1 kg zöldbab, őrölt bors

Elkészítése:
Egy kiló zöldbabot pici sóval megfőzünk másfél liter vízben. A megfőtt babot leszűrjük, de fél liter levet félreteszünk. A húsos szalonnát apró kockákra vágjuk, kipirítjuk, majd a megsült darabokat kivesszük a zsírból, hogy abban másfél evőkanál liszttel világos rántást készíthessünk. A félretett bab-lével felöntjük, visszatesszük bele a zöldbabot és a szalonnát. Ecettel, cukorral, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Húsok mellé köretként vagy hústalan egytálételként is megállja a helyét az étel. Zsírban megpirított kolbászszeletekkel gazdagíthatjuk az ételt, de böjt idején készülhet szalonna nélkül is. Elkészítési idő: 20 perc

Forrás:
ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.