Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÜNKÖSD HÉTFŐ 2020

2020.06.01

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.
A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás.
A Szentlélek (görögül hagion pneuma, latinul Spiritus Sanctus), ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára:

 

„Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen,
hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek.
Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre.
Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak.”
– Apostolok cselekedetei 2:1 - 2:4, (RÚF, 2014)

KUNSÁGI PANDÚRLEVES
Hozzávalók (6 személyre):
3 fiatal galamb vagy 3 fiatal csirke, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg karalábé, 5 dkg zeller, néhány szem feketebors, só, pirospaprika, szerecsendió-virág, egy kis gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, egy kevés paradicsompüré, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl.

A megtisztított galambokat vagy csirkéket negyedekre daraboljuk, és hideg vízben feltesszük főni.
Ha forrásnak indult, lehabozzuk, bezöldségeljük, és fűszerezzük.
A puhára főtt galambokat kiszedjük a levesből, a leszűrt levet pedig barnára pirított rántással és egy héjastól feldarabolt fél citrommal felfőzzük.
Hozzátesszük a galambnegyedeket, a karikára vágott zöldséget és 2 dl tejfölt, utána ízesítjük, még néhány percig forraljuk, majd forrón tálaljuk.
Tálaláskor sós vízben kifőtt lúdgége-tésztát teszünk bele.

RÁNTOTT CSIRKE
Hozzávalók:
3 db 50-55 dkg-s csirke, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 12 dkg liszt, só, zsír, zöldpetrezselyem.

Elkészítése:
A megtisztított csirkéket megmossuk, ruhával leszárítjuk és feldaraboljuk.
Ha a csirke kicsi, négy darabba, ha nagyobb, nyolc darabba vágjuk.
A májat és a zúzát a szárnyába tesszük.
A májat villával megszurkáljuk, hogy a forró zsírban ne fröcsköljön.
Megsózzuk, lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bőséges, nem túl forró zsírban világos-pirosra sütjük.
A zsírból kivéve azonnal, forrón tálaljuk.
Tálpapírra, középre halmozzuk a zsírban sült vagy petrezselymes újburgonyát, és erre rendezzük a rántott csirkét.
Rántott petrezselyemzölddel díszítjük.
Fejes-, uborka- vagy egyéb hozzáillő salátával tálaljuk.

CSERESZNYÉS LEPÉNY
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 4 dl tejföl, 18 dkg zsír vagy 20 dkg vaj, illetve margarin, egy kis só, 2 evőkanál rum, 8 dkg cukor.

Töltelék:
2 kg cseresznye, 10 dkg cukor, 1 citrom, 10 dkg dió, 8 dkg morzsa, 3 dkg vaníliás cukor a hintésre. Elkészítése:
A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk, a sót, a cukrot és az élesztőt a tejfölben feloldjuk.
A lisztgödör közepébe öntjük a tejfölös masszát, a rumot és a 2 tojássárgáját, és jól összegyúrjuk.
Utána 1 cm vastagra nyújtjuk, és lehetőleg keveset lisztezzük.
Három részbe, téglalapformára hajtjuk, és 30 percig letakarva pihentetjük.
A nyújtást és a pihentetést háromszor ismételjük.
Ha kész, a fele tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és kikent, lisztezett tepsibe tesszük.
Közben elkészítjük a cseresznyés tölteléket.
A cseresznyét kimagozzuk, 5 dkg cukorral, citromlével összekeverjük.
A diót a morzsával és a megmaradt 5 dkg cukorral összevegyítjük.
A tepsibe tett tésztára ráhintjük a keverék felét, a cseresznyét ráterítjük, majd a keverék maradékát is ráhintjük, a tészta másik felével betakarjuk és kisütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÜNNEPI ÉTELSOROK - PÜNKÖSD
Szerző:

Schiller Aurél
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.