Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PÜNKÖSD HÉTFŐ

2019.06.10

ÜNNEPEK ÉS ÉTELSOROK

 

Pünkösdhétfő, Ebéd
Tejszínes rákleves
Sonkában és borjúhúsban sült tojás
Entrecôte olaszosan, karottával, kelbimbóval, zöldborsóval körítve
Maraszkínókrém

Tejszínes rákleves
Elkészítése:
20-25 rákot megtisztítunk, sóval, köménymaggal, petrezselyem zöldjével és pár szem borssal fűszerezett hús- vagy csontlében, pirosra főzzük, a húsukat kiszedjük.
10 deka vajat 7-8 deka liszttel, kis paprikával a tűzön addig kavargatunk, míg kissé megpirult (de nagyon barnának nem szabad lennie).
A rák levével föleresztjük (ha kell, még pótoljuk csont- vagy húslével), és lassú tűzön tovább főzzük 45-60 percig. Akkor lassanként belekeverünk 4 deci tejszínt, és szitán átszűrve beleöntjük a levesestálba, ahol már elhabartunk 8-10 deka rákvajat 1 deci tejszínnel és 2 tojássárgájával.
Most azután beletesszük a kifejtett s melegen tartott olló- és farkhúsokat is.

Sonkában és borjúhúsban sült tojás
Elkészítése:
Hat személyre 6 tojást számítunk.
Ehhez veszünk 25 deka nyers sonkát és 60 deka borjúszeletet.
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és egyenként begöngyöljük őket egy-egy szelet sonkába és kivert, megsózott borjúhúsba.
Vékony zsineggel átkötjük a göngyölegeket, vajban hirtelen kisütjük, és kevés vizet öntve hozzá, födő alatt 30-40 percig pároljuk.
Mikor kihűlt, hosszában kettévágjuk, és sűrű majonézmártással körítve, zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Entrecôte
Elkészítése:
A marha kicsontozott lapos hátszínéből 30 deka körüli szép, jegelt, két ujj vastag szeletet vagy szeleteket vágunk, és forró zsírban mindkét oldalukon megsütjük.
A zsírt leöntjük, a hússütőben maradt kis szaftot feleresztjük tejföllel, vízzel, és ráöntjük a lábasba helyezett szeletekre.
Pár kanál sűrű paradicsomot is keverünk hozzá, és fedő alatt pároljuk, míg a hús jól megpuhul.
Jó nagy, meghámozott burgonyákat szeletekre vágunk, megsózzuk, lisztbe mártjuk, és zsírban hirtelen kisütjük őket.
A tálra felváltva teszünk egy szelet húst, pár szelet burgonyát, úgyhogy a burgonya félig eltakarja a húst.
Karfiollal, karottával, zöldborsóval, céklával, uborkával körítjük.

Maraszkínókrém
Elkészítése:
12 tojássárgáját habosra keverünk 25 deka cukorral.
Föleresztjük 1/4 liter jó, nyers tejjel (esetleg tejszínnel), és tűzön vagy gőzön, folytonos kevergetés közben krémet főzünk belőle.
Beleteszünk 11 deka, kevés vízben feloldott zselatint, és az egészet átpasszírozzuk.
Most jégen addig kevergetjük, míg egészen kihűl: pár kanál Maraskino-likőrrel*** ízesítjük, mandulaolajjal kikent, jól záródó formában sós jég közé ássuk, és tálalásig ott hagyjuk.
A formát a nyílás körül jól bevajazzuk, hogy a sós jég olvadó vize valahogyan bele ne szivárogjon.

***Maraskino likőr: Dalmát meggylikőr.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
Magyar Elek:
Az Ínyesmester Ünnepi és köznapi ételsorai
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.