Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJ ÉVI ÉTELSOR - 2020. 01. 01.

2020.01.01

ÜNNEPI ÉTELSOROK

Korhelyleves-változatok macskajajra
Korhelyleves
Hozzávalók:
20 dkg sertésdagadó, 15 dkg füstölt kolbász, 4 dkg rizs, 80 dkg savanyú káposzta, 8 dkg zsír, 3 dl tejföl, pirospaprika, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors.

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, belekeverjük a piros-paprikát, a megmosott és kis kockákra vágott sertéshúst, megsózzuk, egy kis törött borssal meghintjük, és fedő alatt, gyakori keverés közben pároljuk.
Ha szükséges, közben egy kis csontlével vagy vízzel felengedjük, hogy le ne süljön.
Ha a savanyú káposzta sós vagy túl savanyú volna, egy kissé kimossuk, de a levéből félreteszünk.
Ha a kész leves nem elég savanyú, hozzáadunk ebből a léből.
A savanyú káposztát háromnegyed részig puhára főzzük hurkalében vagy csontlében, majd hozzáadjuk a húst a pörköltlével, és tovább főzzük.
Közben a megmosott rizst is és a megmosott kolbászdarabot is belerakjuk.
A kolbászt 10 perc múlva kivesszük, és karikára vágjuk.
Ha a hús és a rizs is megpuhult, behabarjuk a levesbe a tejfölt.
Egy kicsit még forraljuk, majd a kolbászkarikákat is beletesszük.
Ha szükséges, még sózzuk, esetleg a káposztaléből adunk hozzá és még néhány percig főzzük.
A levesnek savanykásnak és kissé zsírosnak kell lennie.

Korhelyleves gazdagon
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 1fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 4 pár virsli vagy egy szál vékony házi kolbász, só, pirospaprika, egész bors, babérlevél, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a kockára vágott füstölt tarját.
A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, felöntjük a vörösborral, és hozzáadjuk a fűszereket.
Visszatesszük a tűzre, beletesszük a savanyú káposztát, és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Egy-másfél óráig főzzük lassú tűzön.
A virslit vagy kolbászt karikára vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez.
Végül tejfölös habarással jól kiforraljuk.

Orjaleves
Hozzávalók (10 személyre):
2,5 kg orjahús, 40 dkg petrezselyemgyökér, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg karalábé, 10 dkg zeller, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 10-15 szem bors, 1 csöves pirospaprika, 0,5 dl befőtt paradicsom, 6 l víz, 4,5 dkg só.

Elkészítése:
Lehetőleg 10 literes fazékba tegyük fel a vizet és a tíz darabba összevágott orjahúst, a zöldségfélét, a hagymákat (héjastul), a sót és a fűszereket.
Amikor forrni kezd, habozzuk le. Egy jó fél óra múlva kóstoljuk meg, ha nem elég sós, sózzuk utána. Forrásig tartsuk nagy lángon, majd tegyük csendesebb tűzre, és így főzzük addig, amíg a hús és a zöldség meg nem puhult. Utána vegyük le a tűzhelyről, szűrjük át zománcozott lábasba, tegyük vissza a levest a tűzre, és ha forr, főzzünk bele finommetéltet vagy májgombócot.
Az orjahúst külön tálaljuk, adhatunk hozzá ecetes tormát is.
Ha a torma erős lenne, tegyük egy edényben langyos sütőbe, onnan egypárszor vegyük ki, és kavargassuk meg jól a hideg levegőn.
Így elmegy az ereje.
Azután készítsük el a tormát ecettel (vagy citromlével), sóval, egy pici cukorral és egy kevés levessel.
A húshoz savanyúmártást is adhatunk.
Savanyúmártás
A zsírt felolvasztjuk, teszünk bele lisztet, egy kicsit megpirítjuk, és fölengedjük egy kevés vízzel, teszünk bele sót, egy-két csöpp ecetet, és az egészet összeforraljuk.

Falusi kocsonya
Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús (fej, csülök, köröm, farok, bőrke), 1 nagy fej vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 15 szem bors, 4 l víz, só.

Elkészítése:
A húsféléket megmosva, a héjas vöröshagymával, a fokhagymával, a borssal, sóval megfelelő nagyságú fazékban a megadott vízzel feltesszük főni, és addig főzzük, amíg a hús egészen meg nem puhult (kb. 3 óra).
Ha puhára főtt, mély tányérokba elosztjuk.
Ha megfagyott, pirospaprikával meghintjük.

Ropogós malacsült egészben sütve
Hozzávalók:
3 kg-os malac, 8 g majoránna, 12 dkg zsír, 15 dkg füstölt szalonna, 3 dl világos sör, só.

Elkészítése:
Erre a célra a 3-4 hetes, ún. szopós malac a legmegfelelőbb.
A malacot szükség szerint leperzseljük, majd bő vízben kívül-belül alaposan tisztára mossuk, és ruhával szárazra itatjuk.
Belülről megsózzuk, meghintjük majoránnával, majd a belsejébe egy tiszta fadarabot, vagy üres üvegpalackot teszünk,
amely a malacot a sütéshez kitámasztja, megakadályozva, hogy a hőhatásra alakot változtasson.
(A szájat a sütés idejére kitámasztjuk, tálalásnál citromot tehetünk bele.)
Ezután hideg zsírral az egész külső felületét bekenjük.
A füleket és a farkát papírral becsavarjuk, hogy meg ne égjen.
Nem túl forró sütőbe tesszük, és gyakorta kenegetjük egy villára szúrt, kockásan bevagdalt füstölt szalonnadarabbal, amelyet minden kenegetés előtt sörbe mártunk. A sütéskor a malac bőrén esetleg képződő hólyagokat villával felszúrjuk. Egy 3-3,5 kg-os malac sütési ideje 2-2,5 óra. Amikor megsült, a malacot vágódeszkára helyezzük, a fejét eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk, és megfelelő darabokra szeleteljük.
Párolt káposztával, burgonyával, siklósi olaszrizlinggel tálaljuk.
Ha nem akarunk egész malaccal bajlódni, vásárolhatunk bőrős malachúst a legtöbb hentesnél.
A felszeletelt húst kevés zsírban, sörrel kenegetve süssük meg, fűszerezzük fokhagymával, köménnyel, sóval.

Májas karaj
Elkészítése:
2 evőkanál olajon megforgatunk egy kilós rövidkarajt. mellédobunk egy fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, 3 szem borókabogyót, és sóval meg Piros Arany krémmel ízesítjük.
Kevés vízzel nagyon puhára pároljuk, maid kicsontozva, felszeleteljük.
Diónyi vajon sóval, borssal ízesítve addig párolunk 10 deka apróra vágott gombát, míg saját levet el nem főtte, akkor a tűzről levesszük, és simára keverjük egy tejben áztatott, kinyomkodott, szétmorzsolt zsemlével, egy kis doboznyi marhamájpástétommal, egy nyers tojással, kevés majoránnával.
A szeleteket ezzel a krémmel kenjük, és a csontra visszatéve, eredeti formájára összenyomjuk a karajt.
Tűzálló tálra fektetve, tetejére szűrjük a levét, és a sütőben ropogósra megsütjük,
(Ha puha a töltelék, ajánlatos a karajt - hosszában - zsineggel átkötni, nehogy a szeletek szétessenek.)
Burgonyapürével és savanyúsággal vagy sajtkrémmel kínáljuk.

Töltött hús
Elkészítése:
A 1.5 kg sertésdagadót hosszú késsel a két réteg között megnyitjuk, a rést kézzel kitágítjuk, kívül-belül besózzuk.
Tölteléke többféle lehet:
1. két zsemlét tejben megáztatunk, 20 dkg csiperkegombát apróra vágunk, egy kevés apróra vágott vöröshagymával megpároljuk, a kinyomott zsemlékkel, 1 tojással, borssal, ízlés szerinti fűszerek-kel összedolgozzuk, a keveréket a húsba töltjük, a hús száját nagy tűvel bevarrjuk, és sütőben - mintegy egy óra alatt - pirosra sütjük.
Csak amikor teljesen kihűlt, akkor szeleteljük.
Az áztatott zsemléket megtisztított, megvágott és megpárolt vegyes zöldséggel, leszűrt konzerv zöldborsóval keverjük össze, és az előbbi eljárás szerint ezt töltjük a húsba.
A dagadóból többet veszünk, mintegy 0.25 kg húsból pörköltet készítünk, a zsemléket a kész pörkölt levében áztatjuk meg, illetve hagyjuk, hogy felszívják a levet.
A zsemléket és a húst megdaráljuk, petrezselyemzölddel, egy kevés majoránnával fűszerezzük, és a húst ezzel töltjük meg.
Látványos, ha a pörköltes töltelékbe zöldborsót is keverünk; szeletelésnél szép a színe.
A tejben megáztatott zsemléket 20 dkg darált sonkával, tojással, egy kevés, ugyancsak darált füstölt szalonnával keverjük össze, és a húst ezzel töltjük meg.
Végül:
a hidegen is tálalható töltött húst körbekötözhetjük füstöltszalonna-szeletekkel, ez leginkább a pörköltes töltelékhez illő íz.
Ez esetben tálaláskor a szalonnaszeleteket a spárgával vagy cérnával együtt eltávolítjuk.
A töltött húsos tálat lecsurgatott céklaszeletekkel, gerezd-be vágott csemegeuborkával, fehérkáposztából készült salátahalmokkal, citrommal ízesített reszelt sárgarépa-kupacokkal díszítjük.
Melegen tálalva burgonyapürét vagy sült burgonyát adunk hozzá.

Kocsonyázott majonézes burgonya
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 20 dkg vöröshagyma, másfél dl majonéz, 2 dl kefir, 1 dl tej, 3 evőkanál zselatinpor, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál citromlé, 1 teáskanál mustár.

Elkészítése:
A héjas burgonyát megmosom, majd megfőzöm.
Még melegen meghámozom, és kis kockákra vágom.
A vöröshagymát tisztítás után hajszálvékonyra karikázom, a karikákat pedig kockákra vágom.
Forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszem néhány percre, hogy kissé megszelídüljön.
A majonézt simára keverem a kefirrel, a sóval, a borssal, a citromlével és a mustárral, majd belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát.
Ebbe a mártásba teszem a még meleg burgonyakockákat és a forrázott, leszűrt hagymát.
A hagyma levéből 3-4 evőkanállal hozzákeverek.
A zselatinport kis lábosba szórom, ráöntöm a tejet, és kis lángon folytonosan kevergetve, feloldom.
Ezután beleöntöm a burgonyasalátába, és jól összekeverem.
Folpackkal bélelt őzgerincformába vagy egyéb hosszúkás formába töltöm, és a tetejét is letakarva hagyom teljesen kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztem. Tálaláskor deszkára borítom, lehúzom a tetejéről a folpackot, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.
Szépen feldíszített tálra rakom. Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

FÜSTÖLT HÚSOS LENCSE EGYTÁL
A néphit szerint más szemes terméshez hasonlóan, a szaporaságot, a termékenységet és a sok pénzt, azaz az anyagi jólétet jelképezi. Úgy tartják, hogy az év első napján elkészített és megevett, illetve az éjfél után zsebbe csúsztatott lencse egész évre gazdagságot hoz.
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 1 sárgarépa, 15 dkg burgonya, 1 szál póréhagyma, 1 liter húsleves (leveskockából), 25 dkg füstölt, nyers tarja, 25 dkg füstölt húsos (kolozsvári) szalonna, 2 pár virsli v. debreceni kolbász. 2 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, 2 ek liszt, 3-4 ek ketchup, 2-3 ek borecet, pici cukor (vagy más édesítőszer)

Elkészítése:
A megválogatott lencsét előző este beáztatom. Másnap hideg vízzel leöblítem és a kihűtött húslevesben az egyben hagyott szalonnával, és tarjával felteszem főzni.
A sárgarépát és burgonyát megtisztítom, apró kockákra vágom, a póréhagymát felszeletelem (itt a zsenge, zöld szárát is felhasználom) és kb. fél óra múlva, a lencséhez adom. További fél óráig főzöm, ekkor hozzáadom a karikákra vágott virslit és az egészet puhára, készre főzöm.
A vajon megpirítom a lisztet, ráteszem a megtisztított, nagyon apróra vágott hagymát, felöntöm egy kevés hideg vízzel, simára keverem és hozzáadok egy merőkanálnyi lencselét. 3-4 percig kevergetem (nehogy leégjen) majd felforralom.
Elkeverem benne a ketchupot, az ecetet, ízlés szerint édesíteni kell.
A szalonnát és a tarját kiveszem a fazékból, felszeletelem.
A zöldséges lencséhez adom az ízesített rántást, jól összeforralom (6-8 perc) majd visszateszem a szalonnát és a tarját. Ha szükséges utána sózok, és azonnal, forrón tálalom.
Megjegyzés:
- A tetejét meg lehet hinteni őrölt borssal.
- Külön csészében tejfölt is lehet kínálni hozzá.
Ez valójában a lencsefőzeléknek egy változata, de a füstölt hús oly laktatóvá teszi, hogy valódi "egytálétel" lesz belőle.

Dalauzi
(örmény újévi csemege)
Hozzávalók:
huszonöt deka méz, huszonöt deka dióbél, durvára vágva, huszonöt deka mák (egészben, nem őrölve), szárazon megpirítva, reszelt citromhéj, mandula vagy mogyoró

Elkészítése:
A mézet feltesszük egy edényben, és állandó kevergetés mellett sötétbarnára sütjük.
Beletesszük a diót és a mákot, a reszelt citromhéjat.
Bevizezzük a gyúródeszkát, rárakjuk a dalauzit kisebb halmokban.
Vizes kézzel összenyomjuk kerek, négyszögű, vagy csúcsos alakúra.
Tetejére mandulát vagy mogyorót teszünk.
Ha kihűlt, megszilárdul.

Hideg hájaskalács
Hozzávalók:
35 dkg háj, 45 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tojás, egy csipet só, 1 evőkanál cukor, egy kevés borecet, lekvár a kiflibe, vaníliás porcukor a hintéshez.

Elkészítése:
A hájat elkaparjuk vagy megdaráljuk.
A lisztet kimérjük a gyúródeszkára, beletesszük a szódabikarbónát, és elkeverjük vele. A lisztet két részre osztjuk, az egyik részhez hozzáadjuk a hájat, eldolgozzuk vele, négy kis cipót formálunk belőle, mindegyiket vékonyra nyújtjuk, és hideg helyre tesszük.
A liszt másik feléhez hozzáadjuk a tojást, a csipet sót, a cukrot, és fele-fele arányban annyi vizet és borecetet, hogy rétes keménységű tésztát kapjunk.
Kinyújtjuk, egy hájas tésztalapot belehajtogatunk, egy fél órára hideg helyre tesszük, ismét kinyújtjuk, belehajtjuk a másik hájas tésztát, ismét hideg helyen pihentetjük, s ezt mindaddig ismételjük, amíg a hájas anyag tart.
Az utolsó pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, forró késsel kockára vágjuk, a lekvárral vagy más töltelékkel megtöltjük.
Nagyon meleg sütőben kisütjük. Ha kisült, vaníliás porcukorral meghintjük.

Acapulco
Hozzávalók: 4,5 cl fehér rum, 1 cl Triple Sec, 1 tojásfehérje, 1,5 cl citromlé, mentalevél

Elkészítése:
Az összetevőket shakerben erősen összerázzuk, majd egy jéggel félig töltött koktélospohárba szűrjük, s mentalevéllel díszítjük.

Bum Bum Tequila
Hozzávalók:
Tequila, ( bármilyen fajta ) Sprite, Jég

Elkészítése:
Szerezzünk egy olyan poharat amelyik nehezen törik. (Ha lehet 1dl legyen).
Öntsünk bele 3cl vagy 5cl TeQuilát majd öntsük a poharat tele Sprittal, majd ha ez megtörtént akkor rakjunk bele egy jégkockát.
Ezek után egy söralátétet szorítsunk rá a pohár tetejére és verjük az asztalhoz/pulthoz a poharat kb 3*. Majd igyuk meg.

Alkoholmentes, ünnepi bólé
Hozzávalók:
Elkészítése:
2 dl citromlé, 2 dl 100%-os narancslé, 2 dl 100%-os ananászlé, 1 dl málnaszörp, 1,5 l szénsavas gyömbér, mentalevél

A gyömbér és a menta kivételével keverje össze a hozzávalókat.
Hűtse be, majd behűtött tálba, sok jégkockával szervírozza.
A gyömbért közvetlenül tálalás előtt öntse hozzá, és díszítse mentalevelekkel.

Forrás:
ÜNNEPI ÉTELSOROK - ÚJ ÉVI ÉTELSOR - 2020. 01. 01.
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.