Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VASUTASOK FŐZTÉK 2

2019.06.05

VASUTASOK FŐZTÉK

Zellerkrémleves
Hozzávalók: (4 személyre)
20 dkg zeller, 2 ek. olaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, só, 2-3 zsemle, 1 tojás, vöröshagyma, zöld- petrezselyem, 1 ek. zsemlemorzsa, víz.

Elkészítés:
A megtisztított zellert vékony szeletekre vágjuk, megsózva, olajjal, kevés vízzel fedő alatt puhára pároljuk. 3 dkg liszttel behintjük, vízzel felengedjük. Ha már egyszer jól felforrt, a zellert turmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba, egy csésze tejjel és a szükséges vízzel felforraljuk. Apró zsemlegombócokat főzünk bele.
Végül tejfölt adunk hozzá.
A zsemlegombóc készítése: 2-3 zsemle, 1 tojás, l kávéskanálnyi olajban párolt hagyma, petrezselyemzöld, só, 1 ek. zsemlemorzsa, liszt kell hozzá.
Az áztatott és kicsavart zsemlét az adalékokkal jól összekeverjük.
Pihenni hagyjuk.
Vizes kanál segítségével apró gombócokat formázva belefőzzük a levesbe.
65 kcal/100 g.
Sándor Ildikó, irodavezető Vasutasok Szakszervezete

Kapros-túrós csirkemell
Hozzávalók:
kb. 50-60 dkg csirkemell, 50 dkg túró, ízlés szerint friss kapor (apróra vágva), só, bors, tojás, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.

 

Elkészítés:
A csirkemelleket keresztben felszeleteljük és kiklopfoljuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk. A túrót egy tálban villával áttörjük, hozzáadjuk a kaprot, kicsit megsózzuk. A csirkemellekre egy evőkanálnyi túrótölteléket teszünk, szélüket behajtjuk, feltekerjük. Lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, bő olajban jól átsütjük. Köretként burgonyapürét készítünk hozzá, de franciasalátával is nagyon finom.
160 kcal/100 g.
Bacsó Imre, váltókezelő - Nyírmada

Biedermeier pecsenye
Hozzávalók:
1 kg kicsontozott sertéskaraj, só, bors, piros - arany, fokhagyma, borókabogyó, víz, leveles tészta, 2 dl tejföl, olaj.

 

Elkészítés:
Két evőkanál olajon körös- körül átsütünk egy kiló kicsontozott sertés rövidkarajt, miután minden zsírt leszedtünk róla.
Megsózzuk, bekenjük piros - arannyal, mellédobunk 1-2 fok- hagymagerezdet, két szem borókabogyót, és egy kevés vízzel, fedő alatt puhára pároljuk.
Párolás közben többször megforgatjuk, hogy a pecsenyelé zamata jól átjárja. Ha a hús megpuhult, deszkára téve lecsepegtetjük. Egy óráig szoba hőmérsékleten tartunk egy csomag mirelit leveles tésztát, majd olyan hosszú téglalappá nyújtjuk, hogy majd belecsomagolhassuk a húst.
A tészta egyik szélére hosszában ráfektetjük a húst, és a tésztát ráhajtva összenyomkodjuk, hogy teljesen körülölelje.
Sütőlemezre fektetjük, tetejét tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben szép pirosra sütjük.
A visszamaradt pecsenyelevet két deci tejföllel összekeverve felforrósítjuk, és külön tálkában rakjuk az asztalra.
Kitűnő köret hozzá a vajban párolt vegyes zöldség.
206 kcal/100 g.
Mészáros Györgyné állomási operatív koordinátor
MÁV Cargo Zrt.

Dióval töltött káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 50 dkg édes káposzta gyalulva (én a kenyér szeletelővel vágom vékonyra), 30 dkg darált dió, 2 tojás, 15-20 káposztalevél, 15 dkg hántolt árpa vagy rizs, 2 vörös- hagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1-2 gerezd fokhagyma, olaj, 1 ek. pirospaprika, só, bors vagy borsikafű, őrölt kömény, 2 ek. szárított zöldség vagy vegeta, 2 kis doboz paradicsompüré vagy fél liter paradicsomlé (paradicsom nélkül is készíthetjük).

 

Elkészítés:
A hántolt árpát megmossuk, előző este beáztatjuk.
Félig megfőzzük, a főző lébe beletesszük a szárított zöldséget és egy teáskanál sót, vagy a két evőkanál Vegetát. 1 vöröshagymát apróra vágunk, olajon megfonnyasztjuk, beletesszük a fokhagymát, a sót, őrölt borsot vagy Borsikafüvet, köménymagot és a pirospaprikát.
Öntünk rá egy kis vizet és sűrűre összefőzzük.
(Pörkölt alapot készítünk). Utána hozzáadjuk az előfőzött hántolt árpát vagy rizst és beletesszük a darált diót, valamint a 2 tojást. Ha híg lenne, adjunk hozzá egy kis zsemlemorzsát. Ízesítsük saját ízlésünknek megfelelően, nem baj, ha egy kicsit fűszeresebb, mert úgy- is kifő egy kicsit az íze. Ezt a tölteléket töltjük bele a káposztalevelekbe (ha nagyok, ketté is vághatjuk őket).
A leveleket felcsavarjuk, a végeiket visszahajtjuk, hogy a töltelék szorosan megálljon bennük és ne főjön szét.
Ezután a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, egy nagyobb edényben kisütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott másik vöröshagymát és egy kicsit pároljuk. Teszünk rá egy evőkanál pirospaprikát.
A savanyú káposztát összekeverjük az édes káposztával és egy sor káposztát teszünk az edénybe, utána egy sor töltött káposztát rakunk, majd újra káposzta következik, egy sor töltött és a tetejére káposzta kerül (készíthetjük csak savanyú káposztából is).
A paradicsomsűrítményt felhígítjuk vízzel, teszünk bele legalább egy púpozott evőkanál cukrot és ráöntjük a káposztára, annyit, hogy ellepje.
Lassú tűzön legalább egy órát főzzük, hogy a káposzta megpuhuljon.
Tejföllel tálaljuk.
128 kcal/100 g.
Recept és fotó:
Király Károlyné, a VSZ Budapesti Területi Képviseletének vezetője

Rakott tészta
Hozzávalók:
kb. 50 dkg spagetti tészta, 40 dkg trappista sajt, 2 vöröshagyma, olaj, 1 kg darált hús, pirospaprika, só, bors.

 

Elkészítés:
A tésztát kifőzzük, leszűrjük és beletesszük egy kiolajozott lábosba vagy magas falú tepsibe.
Serpenyőben olajon megdinszteljük, a kockára vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, majd rádobjuk a darált húst. Összesütjük, s ha megsült a hús, a masszát egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején a lábosban (vagy tepsiben).
Megszórjuk reszelt sajttal, sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt megsül a tetején.
Egyszerű, gyors és nagyon finom!
272 kcal/100 g.
Szerkesztőség

Sült keszeg, kárász

Az apró keszeg vagy kárász a halászok által semmibe vett hal, nagyon kedvelt csemege.
Megtisztítjuk, kidobjuk a belét, széltében sűrűn megvagdaljuk (ezzel szinte felaprítjuk a benne lévő szálkákat), sóval, paprikával bedörzsöljük, lisztben meghempergetjük, s kevés zsírban vagy olajban (ha úszik a zsírban, akkor nem lesz ropogós!) tepsiben, pirosra sütjük. 92 kcal/100 g.
Bálintné Pogány Piroska
nyugdíjazott számlaellenőr,
MÁV Utasellátó

Banános édesség
Hozzávalók:
25 dkg piskóta karika, 20 dkg csoki massza, 4 banán, fogpiszkáló.

 

Elkészítés:
két piskótakarika közé egy szelet banánt teszünk, fogvájóval össze- szúrjuk, majd olvasztott csokiba mártjuk.
Kiterített fóliára rakjuk, amíg a csoki máz megszilárdul rajta.
Gyorsan elkészíthető.
291 kcal/100 g.
Mészáros Györgyné állomási operatív koordinátor
MÁV Cargo Zrt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
impactmedia

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.