Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VASUTASOK FŐZTÉK 3.

2019.06.09

VASUTASOK FŐZTÉK

Bundás kenyér másképp - Bundás-szendvics
Hozzávalók:
4 személyre 4 szelet kenyér, 3 tojás, kevés vaj, 4 szelet sonka, 4 szelet trappista sajt, olaj.

 

Elkészítés:
Egy szelet kenyeret félbevágunk, megkenjük vajjal, rátesszük a sonkát, sajtot, majd a kenyér másik felét.
Tojásba mártjuk, majd forró olajban mindkét oldalát átsütjük. 280 kcal/100 g.
Horváth-Rashed Piroska, gyógytornász, - Hévíz, Vasútegészségügyi Kht.

Bakonyi halgombóc-leves
Hozzávalók:
50 dkg halcsont (pontyfarok, vagy fej), 1 ek. só, 1 vöröshagyma, 40 dkg csiperkegomba, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 hegyes erős paprika, 4 ek. olaj, 1 csapott ek. pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 púpozott ek. liszt.
A halgombóchoz:
30 dkg bőr nélküli és nagy szálkáktól mentes pontyfilé, 2 ek. étkezési keményítő, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál fehér bors, 1 kisebb csokor petrezselyem, 1 tojásfehérje. A galuskához:
1 tojás, csipetnyi só, 4 ek. liszt.

 

Elkészítés:
A halcsontokat megmossuk, lábosba tesszük és 1,3 l vizet öntünk rá.
Megsózzuk, felforraljuk, majd lefedve kis lángon 45 percig főzzük. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát, a gombát, a paradicsomot és a paprikákat apróra vágjuk. A hagymát olajon meg- dinszteljük, hozzáadjuk a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikákat, majd újabb 3 perc múlva a paradicsomot adjuk hozzá. 3 perc múlva meghintjük pirospaprikával.
A tejfölt liszttel és fél deci vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük.
A leszűrt halalaplével felöntjük, 1-2 percig kevergetve forraljuk. Közben a gombócokhoz a pontyot ledaráljuk. Beledolgozzuk a keményítőt, megsózzuk, bor- sózzuk és hozzáadjuk a petrezselymet, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszából nedves kézzel gombócokat formázunk és a forrásban lévő levesbe tesszük, 4-5 percig főzzük.
A galuskához a tojást egy kevés sóval, liszttel, és néhány ek. vízzel összedolgozzuk, deszkára borítjuk, majd a levesbe mártott késsel a levesbe szaggatjuk, 2 percig főzzük és a levest azonnal tálaljuk.
42 kcal/100 g.
Sándor Ildikó, irodavezető Vasutasok Szakszervezete

Kakastaréj pörkölt kapros-túros galuskával
Hozzávalók:
1 kg kakastaréj (fagyasztva kapható), 2 vöröshagyma, 4 ek. olaj, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 kiskanál só, 1 csapott ek. pirospaprika.

 

Elkészítés:
A kakastaréjt szoba-hőmérsékleten felengedjük és lecsepegtetjük.
A kakaskoronát 2-3 darabra vágjuk.
A hagymát olajon üvegesre sütjük. Ezután hozzáadjuk a paprikát, és 2 percig pirítjuk, majd a kakastaréjt, amit szintén 2 percig pirítunk. Az apróra vágott paradicsommal és sóval ízesítjük, pirospaprikával megszórjuk.
Egy kevés vizet öntünk alá, és lefedve, rövid lében kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Közben az elfövő levét folyamatosan pótoljuk.
Lehet még ízesíteni csípős paprikakrémmel, 1/2 gerezd zúzott fokhagymával, és egy csipetnyi majoránnával.
Köretnek kapros-túrós galuskát kínálunk hozzá.
Ez úgy készül, hogy a hagyományos módon kifőzött galuskára tálaláskor túrót morzsolunk, felaprított kaporral fűszerezett tejföllel meglocsoljuk.
180 kcal/100 g.
Sándor Ildikó, irodavezető Vasutasok Szakszervezete

Abbahagyhatatlan csirke
Hozzávalók:
1,2 kg csirkemell, 2 vöröshagyma, 20 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 10 dkg liszt, 2 gerezd zúzott fokhagyma, olaj, petrezselyem, rozmaring, bors, só, vaj a sütéshez.

 

Elkészítés:
A lisztet a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával összekeverjük. A felszeletelt csirkemellet beleforgatjuk és a kivajazott tepsibe tesszük, majd a maradék keveréket a tetejére szórjuk. A felkarikázott hagymákat ráhelyezzük, majd az egészet meghintjük reszelt sajttal.
A tejfölt kikeverjük az olajjal és a csirkére öntjük. Alufóliával lefedjük és a sütőben 50 percig sütjük.
Főtt rizzsel tálaljuk. 154 kcal/100 g.
Molnár Anikó, raktárnok, Almásfüzitő

Mustáros csirkecomb
Hozzávalók: 8 csirkecomb, 1 dl olaj, 1 dl fehérbor, 1 ek. mustár, 2 ek. reszelt vörös- hagyma, só.

 

Elkészítés: A combok bőrét lehúzzuk, keresztben bevagdaljuk, sózzuk. Az alufóliát 1 evőkanál olajjal bekenjük és egy tepsibe fektetjük. Ráhelyezzük egymás mellé a combokat és a borból, mustárból, vöröshagymából a maradék olajjal mártást készítünk, melyet rákenünk a combokra. A fóliát ráhajtjuk a húsra és 35-40 percig sütjük. Párolt zöldséggel tálaljuk. Megjegyzés: Akkora fóliával béleljük a tepsit, hogy az felhajtható legyen úgy, hogy befedje az egész tepsit!

177 kcal/100 g.

Molnár Anikó, raktárnok, Almásfüzitő

Szalonnás csuka
Hozzávalók:
kb. 1-1,5 kg-os megtisztított csuka, bacon szalonna vagy füstölt húsos szalonna vékonyra szeletelve, só, bors, liszt, őrölt pirospaprika, kevés olaj. Elkészítés:
A csukát alaposan megtisztítjuk, megmossuk.
Éles késsel mindkét oldalát beirdaljuk, megsózzuk, majd kb. 10 percig pihentetjük.
Egy tepsit (amibe a csuka állítva belefér) kiolajozunk.
A csukát paprikás lisztbe forgatjuk, majd beletesszük a tepsibe úgy, hogy a hasán álljon.
Bacon szalonnacsíkokat teszünk rá.
Aki szereti, a tepsit is kibélelheti szalonnával, de akkor nem kell kiolajozni!
Szép pirosra sütjük, francia- vagy burgonyasalátával tálaljuk.
210 kcal/100 g.
Bacsó Imre, váltókezelő, Nyírmada

Édes-savanyú húscsíkok
Hozzávalók:
60 dkg sovány sertéshús (karaj vagy szűzpecsenye).
A páchoz: 1 tojásfehérje, 1 ek. étkezési kukoricakeményítő, 2 ek. szójamártás, 1 ek. vörösbor, 1 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors.
A mártáshoz: 1 zöld és piros színű paprika (35 dkg), 25 dkg konzerv ananász, 3 ek. olaj, 4 ek. szójamártás, 3 ek. 5%-os ecet, 3 ek. ketchup, 5 dl húsleves (leveskockából is készülhet), egy csipetnyi só, 3 ek. cukor, 2 ek. étkezési kukoricakeményítő.
A tésztához: 1 tojás, 3 púpozott ek. liszt, 3 púpozott ek. étkezési kukoricakeményítő, 2 dl sör, kis só, olaj a sütéshez.

 

Elkészítés:
A húst 2 centis csíkokra vágjuk.
A tojásfehérjét, a keményítőt, a szójamártást és a vörösbort habverővel simára keverjük, megsózzuk, borsozzuk. A húst beleforgatjuk és letakarva 2 órán át hűtőszekrényben érleljük. A mártáshoz a kétféle paprikát csíkokra, az ananászt kockára vágjuk. A paprikát olajban nagy tűzön 2 percig pirítjuk, hozzáadjuk az ananászt, szóját, ecetet, a ketchupot, és ráöntjük a levest.
Megsózzuk, cukorral ízesítjük, 4-5 percig forraljuk. A keményítőt 1,5 dl vízzel simára keverjük, az ízes levet ezzel sűrítjük. A tésztához a tojássárgáját a liszttel, a keményítővel és a sörrel simára keverjük, kissé megsózzuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk, majd a pácolt húsdarabokat belemártjuk és forró olajban 4-5 perc alatt aranysárgára sütjük, papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
Tálra rakjuk, a forró mártást ráöntjük és párolt rizzsel tálaljuk.

142 kcal/100 g.

Sándor Ildikó, irodavezető Vasutasok Szakszervezete

Almás krémes sütemény
Hozzávalók:
1 kg alma, 10 dkg tejcsokoládé, 5 dkg margarin, 1 citrom leve, 2 ek. kakaópor. A tésztához: 8 tojás, 18 dkg cukor, 3 ek. víz, 20 dkg liszt, 0,5 cs. sütőpor.
A krémhez: 2 cs. vaníliás puding, 5 dl tej, 20 dkg margarin, 18 dkg porcukor.

 

Elkészítés:
Egy közepes méretű tepsit kibélelünk alufóliával, vékonyan megvajazzuk. Beleszeleteljük a hámozott almát. Ráöntjük a tészta felét. A tészta másik felébe 2 ek. kakaót keverünk, s úgy csurgatjuk a tepsibe. (A tésztához a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vízzel, hozzáadjuk a fél sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások felvert habját. Felét tehát az almára öntjük, másik felé be 2 ek. kakaót keverve cikkcakk-mintát csurgatunk.) Alaposan megsütjük, hogy az alma is átsüljön.
Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a tepsiből, s a következő krémmel megkenjük: a vaníliás pudingot a tejjel felfőzzük.
Ha kihűl, összekeverjük a margarinnal és a porcukorral, majd az almára kenjük.
A sütemény tetejére:
10 dkg tejcsokoládét 5 dkg margarinnal felolvasztunk, s belekeverünk 1 citromlevet.
212 kcal/100 g.

Bodnár József szb-titkár, TB Főnökség VSz SZB Miskolc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
impactmedia

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.