Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VASUTASOK FŐZTÉK 4.

2019.06.20

VASUTASOK FŐZTÉK

Fokhagymás sajtleves
Hozzávalók:
1 ek. liszt, 3 dkg vaj, 8 dl húsleves, 1 dl fehérbor, 3-4 gerezd fokhagyma, fehérbors és szerecsendió, 15 dkg Edami sajt, 1 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem.

 

Elkészítés:
A lisztet a vajon kevergetve világosra pirítjuk, ráöntjük a levest és a bort.
Az összezúzott fokhagymát a levesbe dobjuk, majd hozzáadjuk a borsot és szerecsendiót. Kevergetve felforraljuk, majd amíg kellően meg nem sűrűsödik, főzzük.
Közben a sajt kétharmadát lereszeljük, a többit kockára vágjuk.
A levest a tűzről lehúzzuk, a reszelt sajtot és a tejfölben elkevert tojássárgáját belekeverjük.
A kockára vágott sajtot a leveses tányérokban elosztjuk, a forró levest rámerjük, végül az apróra vágott petrezselyemmel meghintjük.
A leves sokkal pikánsabb lesz, ha Edami helyett fele részben füstölt- vagy márványsajtot használunk.
72 kcal/100 g.
Sándor Ildikó, irodavezető Vasutasok Szakszervezete

Szalonnás fácánpecsenye
Hozzávalók:
3 konyhakész fácán, só, őrölt babér, kakukkfű, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg szeletelt húsos szalonna, 2-3 dl szűrt fácánleves.

 

Elkészítés:
A fácánok combjait levágjuk, a melleket kicsontozzuk.
(A többi húst félretesszük, levesnek kitűnő lesz.)
A combokat besózzuk, babérral és kakukkfűvel fűszerezzük, majd bőrös felükkel lefelé egy kiolajozott tepsibe fektetjük.
A melleket a babérral és a kakukkfűvel fűszerezzük, majd a szalonnába göngyölve szintén a tepsibe fektetjük.
A zúzott fokhagymát a szeletekre morzsoljuk, a fácánlevest aláöntjük és a tepsit alufóliával befedjük.
Ezután előmelegített sütőbe toljuk, a sütés félidejében a fóliát levesszük, a combokat megfordítjuk, majd ropogós pirosra sütjük.
Ha a mell gyorsabban elkészülne, kiemeljük a combok mellől, és tálalásig melegen tartjuk.
Amikor elkészült a pecsenye, 5-10 percig állni hagyjuk, majd a melle húsát szeletelve, a combokat egészben hagyva tálaljuk.
120 kcal/100 g
. Sándor Ildikó, irodavezető Vasutasok Szakszervezete

Sült pulykamell tonhalmártással
Hozzávalók 8 személyre:
1,2 kg pulykamell-filé, 2 ek. olaj.
A tonhalmártáshoz:
2 konzerv tonhal a saját levében, 20 dkg majonéz, kakukkfű, só, fehér őrölt bors, 3- 4 paradicsom, 4 ek. citromlé.

 

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, kikenünk olajjal egy tepsit.
A húst megmossuk, sóval, borssal bedörzsöljük, és a tepsibe fektetjük. Kb. 45 percig sütjük, közben többször megkenjük olajjal.
A tonhalat lecsepegtetjük, összeturmixoljuk, majd belekeverjük a majonézt.
A paradicsomot apróra vágjuk, kakukkfűvel összekeverjük, és a tonhalkrémhez adjuk.
Citromlével, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük.
A húst tonhal mártással tálaljuk.
192 kcal/100 g.
Horváth-Rashed Piroska, gyógytornász
Hévíz, Vasút-egészségügyi Kht.

Gombás-tejfölös sertéspörkölt
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb, 3 vörös- hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, kevés chili, 1 paradicsom, őrölt kömény, 5 dl tejföl, 50 dkg csiperkegomba, olaj.

 

Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, tűzről levéve megkavarjuk, beledobjuk a kockára vágott húst, majd fehéredésig pirítjuk.
Rászórjuk a köményt, borsozzuk, apróra vágott chilit adunk hozzá.
Kis vízzel felengedjük és megfőzzük.
Amikor majdnem kész, a szeletekre vágott gombát hozzáadjuk, megsózzuk, és összefőzzük.
Ha minden megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt is, folyamatosan kevergetve megrottyantjuk.
Nokedlivel, tésztával nagyon finom.
134 kcal/100 g.
Turkus Csaba, VSZ-tag

Wellington bélszín
Hozzávalók:
80 dkg bélszín, 15 dkg bacon, 2 hagyma, 10 gerezd fokhagyma, 1 kg gomba, 2 csokor petrezselyem, kakukkfű, 2 doboz paradicsomsűrítmény, 40 dkg leveles tészta (a vastagabb mélyhűtött változat), 2 ek. liszt, 2 tojás.

 

Elkészítés:
A bacont vékony csíkokra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük.
Rádobjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk.
Közben apróra vágjuk a gombát és azt is hozzáadjuk.
Sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, majd belereszeljük a fokhagymát, bele csipkedjük a kakukkfüvet és így pároljuk egy negyedórát, majd belekeverjük a paradicsompürét, a legvégén a petrezselymet, majd lehűtjük.
A húst megtisztítjuk a hártyáktól, sózzuk, borsozzuk és olívaolaj és vaj keverékén körbesütjük.
Minden oldalának adunk 5 percet, majd lefedjük és így is sütjük 5 percig.
Ezt is hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát kinyújtjuk akkorára, mint a bélszín.
A gombához adjuk a tojást és a lisztet, majd lesimítjuk a gombapép harmadát, ráültetjük a húst, majd körbevesszük a maradék töltelékkel.
A leveles tésztát ráhajtogatjuk, ha van kedvünk és leeső tészta darabjainkkal, fel is díszítjük. Tojássárgájával megkenjük, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 30-40 percig sütjük.
Amikor megsült, várunk 10 percet a szeleteléssel, hogy a hús nedvei lecsituljanak, illetve hogy a töltelék kicsit összeálljon.
Burgonyapürével körítve első osztályú!
139 kcal/100 g.
Horváth János, nyugdíjazott építésvezető, Komárom

Sertésborda aszalt barackkal, zellerpürével
Hozzávalók:
fél mokkáskanál öt fűszerkeverék (távol keleti fűszereket árusító kínai üzletekben kapható), 4 ek. ketchup, 8 ek. nem túl sós szójamártás, 2 ek. száraz vörösbor, 1 mokkáskanál méz, 6 gerezd fokhagyma, 60 dkg kicsontozott sertéskaraj, 20 dkg aszalt sárgabarack, 1 vörös- hagyma, 1 sárgarépa, 2 ek. olaj, 1 kg zeller, 8 dkg vaj, 1 dl tejszín.

 

Elkészítés:
A fűszer keveréket, a ketchupot, a szójamártást, a vörösbort és a mézet összekeverjük és az összezúzott fokhagymát is hozzáadjuk.
A húst egészben beleforgatjuk, és letakarva hűtőszek rényben egy éjjelen át (minimum 2 órát) érleljük.
Az aszalt sárgabarackot ugyanennyi időre 3 dl vízbe áztatjuk.
A hagymát és a répát felszeleteljük és tepsibe szórjuk.
Az érlelt húst lecsöpögtetjük és olajban megpirítjuk.
A páclét félretesszük. A húst a zöldségekre fektetjük, a barack áztatólevét ráöntjük, és a sütőben 200 fokon 50 percig sütjük. Ezalatt a zellert felkockázzuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Megsózzuk, és lefedve puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, a fele vajat és a tejszínt hozzáadjuk, habverővel simára keverjük.
A barackot a többi vajon megforrósítjuk.
A húst deszkára fektetjük, felszeleteljük.
A félretett páclét a tepsiben összegyűlt lével lábasba töltjük, 2-3 percig forraljuk, leszűrjük, és a húsra öntjük.
Zellerpürével, a barackkal és sült zöldséggel tálaljuk.
109 kcal/100 g.
Sándor Ildikó, irodavezető Vasutasok Szakszervezete

Lasagne
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 2 vörös- hagyma, fokhagyma, 8 dl paradicsom- szósz, 4 dl tej, 2 ek. liszt, 5 dkg vaj, só, bazsalikom, olaj, 25 dkg Lasagne tészta.

 

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, beletesszük a darált húst, megsózzuk, borsozzuk. Kevergetjük, majd pici vízzel felengedjük, fedő alatt pároljuk. Kb. 3-5 perc múlva felengedjük 8 dl paradicsomszósszal, így pároljuk tovább. A legvégén bazsalikommal megszórjuk.
Közben elkészítjük a besamelmártást: a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és addig forrósítjuk, míg átfehéredik.
A forró tejjel felengedjük, sűrű péppé főzzük, megsózzuk, 5-10 percig forraljuk.
Tepsibe egy kevés olajt öntünk. Lerakjuk a lasagne lapokat. Rátesszük a besamelmártást, majd a paradicsomszószos darált húst, karikára vágott vöröshagymát. Ezt megismételjük kétszer. Lasagne lap - besamell mártás - darált hús-vöröshagyma. Tetejére szórjuk a reszelt sajtot, utoljára mártás kerüljön.
Sütőbe tesszük 180 fokon 40-45 percre.
140 kcal/100 g.
Horváth-Rashed Piroska, gyógytornász
Hévíz, Vasút-egészségügyi Kht.

Vérnarancsos pohárkrém mandulás grillázzsal
Hozzávalók:
10 dkg mascarpone, 10 dkg ricotta, 2 dl natúr joghurt, 2 ek. méz, 2 vér- narancs, 2 kiwi, 4 eper, 18 dkg cukor, 10 dkg szeletelt mandula.

 

Elkészítés:
Legelőször a cukrot 3 evőkanál vízzel karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a mandulát.
A kapott grillázst sütőpapírra borítjuk és kihűtjük.
Ha kihűlt, apró darabokra törjük. A krémhez a mascarponét, a ricottát és a joghurtot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet.
A vérnarancsot kifilézzük, a levét a krémhez keverjük.
A poharak aljába halmozzuk a friss gyümölcsöt (kivit, filézett vérnarancsot, epret), majd ráöntjük a krémet és beleszórjuk a grillázst.
195 kcal/100 g.
Szerkesztőség

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
impactmedia

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.