Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VASUTASOK FŐZTÉK 5.

2019.07.20

VASUTASOK SÜTÖTTÉK, FŐZTÉK

Frankfurti leves
Hozzávalók (4 személyre):
1 kelkáposzta szeletelve, fokhagyma, vöröshagyma, majoránna, só, fehér bors, 3-4 krumpli, 2 sárgarépa, pirospaprika, 2 tojássárgája, 0,5 dl tejszín vagy tejföl, víz, esetleg virsli.

 

Elkészítés:
A kelkáposztát, a krumplit kis szeletekre, a répát karikára vágjuk. Vízben feltesszük főlni a fűszerekkel, ízesítő anyagokkal együtt (ilyenkor tesszük bele a virslit is, ha úgy szeretjük).

Mikor megfőtt, a tejszínnel elkevert tojássárgákat óvatosan belecsurgatjuk, belekeverjük.
40 kcal/100 g.
Sándor Ildikó, irodavezető - Vasutasok Szakszervezete

Konyakos fácánsült
Hozzávalók:
2 db kb. 1 kg-os konyhakész fácán, 30 dkg füstölt szalonna, só, őrölt bors, 2 mokkáskanál majoránna, 2 kisebb Jonatán alma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 1 dl konyak, 1 citrom.

 

Elkészítés:
A fácánokat megmossuk, a vizet leitatjuk róluk.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és a fácánokat sűrűn megtűzdeljük, majd kívül-belül sóval, borssal, csak belül majoránnával bedörzsöljük, és sütés előtt legalább fél órán át pihentetjük.
Az almákat megmossuk, magházukat kiemeljük, és 1-1 megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezddel együtt a fácánok hasüregébe dugjuk.
Egy mélyebb tepsibe az olajat beleöntjük, a fácánokat beleültetjük, és a 220 fokra előmelegített sütőbe tolva 5 perc alatt kissé megkapatjuk.
Ezután a konyakot a madarakra locsoljuk és a tepsit alufóliával befedjük úgy, hogy ne érjen a fácánok bőréhez, mert hozzáragadhat és a levételnél feltépheti.
A sütőbe visszatoljuk és 30 percig sütjük. Utána a fóliát levesszük és a konyakos lével locsolgatva szép arany színűre sütjük.
Fontos, hogy a zsírjukra süljenek, mert csak ekkor lesznek szép ropogósak.
Figyelni kell, mert gyorsan kiszáradhat.
Miután megsültek, a tepsiből kiemeljük, az almát a hasukból kivesszük, a szalonnaszeleteket leszedjük róluk, és a fácánokat szárnyas ollóval hosszában kettévágjuk.
Fél-fél darabot tányérokra teszünk, a konyakos pecsenyelével meglocsoljuk és a megmosott, héjastul vékonyra szeletelt citrommal tálaljuk.
Köretként vajas burgonyapüré illik hozzá.
170 kcal/100 g.
Sándor Ildikó, irodavezető - Vasutasok Szakszervezete

Apró pecsenye
Hozzávalók:
40 dkg sertéshús, 10 dkg csemege uborka, 5 dkg füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, só, bors.

 

Elkészítés:
A húst, a szalonnát, az uborkát vékony csíkokra, a hagymát vékony szeletekre vágjuk.
Egy lábasban megpirítjuk a szalonnát, erre rádobjuk a hagymát és kissé megpirítjuk, majd a húst adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk és erős lángon állandóan keverve pirítjuk.
Hozzáadjuk az uborkát és kicsit átpároljuk.
Köretnek párolt rizst készíthetünk.
183 kcal/100 g.
Mészáros Györgyné állomási operatív koordinátor -

MÁV Cargo Zrt.

Húspótló
(fasírt helyett)
Hozzávalók:
6 zsemle, 6 krumpli, 6 ek. zsemlemorzsa, 2 tojás, 2-3 tükörtojás, só, bors, zöldség zöldje, vegeta, piros-arany, olaj.

Elkészítése:
A krumplit apró lyukú reszelőn lereszeljük.
A tükörtojást apróra összevágjuk.
Összegyúrjuk, összedolgozzuk a hozzávalókat.
Megfűszerezzük, majd mint a fasírtnál, apró gombócokat gyártunk.
Olajban kisütjük.
Főzelékre, köret mellé (fasírt helyett) nagyon finom.
178 kcal/100 g.
Horváth-Rashed Piroska, gyógytornász - Hévíz, Vasútegészségügyi Kht

Krumplis tarhonya
(szentesi kubikus étel)
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10-15 dkg tarhonya, 10 dkg füstölt szalonna (vagy 8 dkg zsír), egy darabka füstölt kolbász vagy virsli, 1 nagy vöröshagyma, 1 ek. fűszer- paprika, kb. 2 dkg só. Nyáron 1 zöldpaprikával és 1 közepes paradicsommal lehet ízesebbé tenni.

 

Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kevés sütés után hozzáadjuk a tarhonyát és az apró kockára vágott vöröshagymát. Kicsit megpirítjuk a tarhonyát, hogy főzés közben ne főljön szét.
Zsírjára sütjük. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, beleforgatjuk a kockára darabolt burgonyát, megsózzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Amikor a burgonya már félig megfőtt, belekarikázzuk a zöldpaprikát és a paradicsomot.
A füstölt kolbászt tálalás előtt pár perccel tesszük bele, mert a főzéstől megkeményedik, rágós lesz.
Ha valaki levesesebben szereti, több vízzel főzze, ne hagyja a levet elfőni. Bármilyen savanyúsággal, kompóttal ízletes, gyors, laktató, olcsó, egyszerű étel.
147 kcal/100 g.
Kvasznicza István, nyugdíjas esztergályos Vagon Kft. - Székesfehérvár

A mi görög salátánk
Hozzávalók:
2 kígyóuborka, 4 nagy paradicsom, 1 nagy sárga paprika, 2 vörös- és 2 lila hagyma, 30 dkg fetasajt, fekete olajbogyó.
A dresszinghez:
2 dl olívaolaj, 6 gerezd fokhagyma, só, bors, oregánó, bazsalikom.

 

Elkészítés:
A hozzávalókat 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk és a kikevert dresszinggel átforgatva betesszük a hűtőbe 3 órára.
158 kcal/100 g.
Debreceni Csaba rendelkező forgalmi szolgálattevő, - Ercsi állomás

Falafel
Hozzávalók:
25 dkg csicseriborsó, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fok- hagyma, petrezselyemzöld, 2 kk. őrölt koriandermag, őrölt köménymag, bors, 3 ek. zsemlemorzsa, 1 tojás.

Elkészítés:
A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk négyszeres mennyiségű enyhén sós vízbe.
Kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Lehűtjük, majd ledaráljuk, a vöröshagymával együtt.
A tojással, fűszerekkel, zsemlemorzsával összedolgozzuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Gombócokat gyúrunk belôle, melyeket bô forró olajban kisütünk.
Rizs mellé vagy pitában nagyon finom.
Öntettel meglocsolhatjuk: 1 doboz tejfölt, 3 gerezd zúzott fokhagymát, 1 ek. olíva- olajjal, bazsalikommal, kevés sóval
összekeverünk.

247 kcal/100 g.

Horváth-Rashed Piroska, gyógytornász - Hévíz, Vasútegészségügyi Kht.

Sült krumplis sült káposzta
Hozzávalók:
1/2-1 kg savanyú káposzta, egy kisebb tepsi héjában sült krumpli (fejenként 3-4 szem az aprajából), 4 kanál zsiradék (pecsenyezsírral vagy pörcös zsírral ízletesebb, mint a sima zsírral vagy olajjal), kevés só, né- hány karika kolbász.

Elkészítés:
A zsiradékban a savanyú káposztát jó alaposan átsütjük. Ha kissé odapirul (de nem leég!), annál jobb.
Ezután meghámozzuk a héjában már megsült krumplit, villával összetörjük és összekeverjük a káposztával.
Együtt átforrósítjuk.
Kevés kolbászkarika különlegesen finom ízt ad neki. Ha a káposzta nagyon savanyú, kissé kimoshatjuk, kinyomkodhatjuk sütés előtt.
86 kcal/100 g.
Kvasznicza István, nyugdíjas esztergályos - Vagon Kft. Székesfehérvár

Sajttekercs
Hozzávalók:
30 dkg edami sajt, 1 doboz (20 dkg) Medve sajt, 1 Ráma margarin vagy 1 doboz vajkrém, 4 tojás, 1 lila hagyma, 1-1 piros és zöld paprika, 30 dkg gépsonka, 1 lapos mokkáskanál só.

 

Elkészítés:
A sajtot betesszük egy sütőzacskóba (celofános zacskó) és forró vízben kb. 20 percig főzzük, vagy mikrosütőben átforrósítjuk.
A tojásokat megfőzzük, a sárgáját a margarinnal, a Medvesajttal és az apróra vágott vagy reszelt lila hagymával habosra keverjük. A tojásfehérjét és a paprikákat apró kockákra vágjuk és belekeverjük a masszába.

(Tehetünk bele snidlinget, petrezselyemzöldet, esetleg apróra vágott uborkát).

A sajtot gyúródeszkára tesszük a forró vízből (kiöntjük a zacskóból) és gyors mozdulatokkal kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle.
Rárakjuk a gépsonkát, rákenjük a masszát és az egészet lehetőleg szorosan feltekerjük úgy, mint a piskótatekercset.
Fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük.
Ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, hidegtálként tálaljuk.
281 kcal/100 g.
Király Károlyné, a - VSZ Budapesti Területi Képviseletének vezetője

Juhtúrós zöldséges rétes
Hozzávalók:
1 közepes brokkoli, 2 sárgarépa, 15 dkg juhtúró, 25 dkg túró, 3-4 ek. natúr joghurt, 2 tojás, réteslap, leveles tészta, szezámmag.

 

Elkészítés:
A répát és a brokkolit megfőzzük, majd ha kihűltek, a répát felkarikázzuk, a brokkolit kis rózsákra szedjük.
A juhtúrót összekeverjük a tehéntúróval és kevés natúr joghurttal lazítjuk, majd belekeverjük a zöldségeket.
Sózni a juhtúró miatt nem kell, azonban frissen őrölt borssal alaposan megszórjuk.
A két tojást kicsit felverjük és a masszához adjuk, majd rákenjük a réteslapra és a leveles tésztára.
Feltekerjük őket, majd tojássárgájával megkenjük a rudak tetejét és szezámmaggal megszórjuk őket.
200 fokon 15-20 perc alatt megsül.
160 kcal/100 g.
Szerkesztôség

Frigyes túrós süti
Hozzávalók:
1 kg tehéntúró, 20 dkg cu- kor, 25 dkg liszt, 0,5 cs. sütőpor, 15 dkg mazsola, 3 tojás, 4 dl tej, 1 citrom héja, 10 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor.

 

Elkészítés:
A vaj felével vastagon kivajazunk egy közepes tepsit.
A lisztet, a cukrot és a sütőport összekeverjük.
A kapott por felét beleöntjük a tepsibe és egyenletesen eloszlatjuk.
Villával szétnyomkodjuk a túrót, összekeverjük a mazsolával és a citrom héjával. Ezt egyenletesen rászórjuk a liszt-cukor-sütőpor keverékre a tepsiben. A túrótöltelékre aztán rászórjuk a por másik felét és elegyengetjük. A 4 dl tejet összekeverjük a megolvasztott 5 dkg vajjal, a tojásokkal és a vaníliás-cukorral, majd a kapott szószt ráöntjük a lisztes keverékre úgy, hogy mindenhová jusson.
Mehet a sütőbe, 170 fokon kb. 60 perc, néha ellenőrizzük, nem túl barna-e a teteje.
Bármily furcsán néz ki a süti, és úgy tűnik, soha nem áll össze, ha elkészül.....
Isteni!!! 194 kcal/ 100 g.
Szerkesztőség

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
impactmedia

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.