Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VAUTASOK SÜTÖTTÉK, FŐZTÉK 1.

2019.06.02

VASUTASOK FŐZTÉK

Hideg eperkrémleves
Hozzávalók: 1 kg eper (akár fagyasztott is lehet), 20-25 dkg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom, 12 dkg étkezési keményítő, 6 dl tejszín, 3-3,5 l víz.

 

Elkészítés: A gyümölcsöt megtisztítjuk, a vízben feltesszük főni, majd beletesszük a cukrot. Míg felforr, az egész fahéjból, szegfűszegből, és a citrom kb. feléből 2 dl vízben felére visszaforralva egy fűszerlevet készítünk, amit beleöntünk a forrásban lévő levesbe. A keményítőt a tejszín felével simára keverjük, adunk az eper főzőlevéből is bele, hogy ne hirtelen kapja össze ezt a sűrítő masszát, majd ráöntjük a levesre, és ha besűrűsödött, levesszük a gázról. Ezután szitán átpasszírozzuk, adunk hozzá egy kis rumaromát, egy csipet sót, ízlés szerint citromlevet, és lehűtjük. Ha kihűlt, még 1,5 dl tejszínt habverővel jól elkeverünk a levesben. Hidegen tálalva gyerekek és felnőttek által egyaránt kedvelt finom levest kapunk, ami szinte joghurt sűrűségű. Díszíthető még friss eperrel, tejszínhabbal.
47 kcal/100 g.

Melegné Nagy Veronika, árkalkulátor szakea.
MÁV Zrt. PVÜ Karbantartási alosztály

 

A mecseki szárnyas vonat
Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé, 1 kg pulykamellfilé, 1 cs. bacon szalonna, 20-25 dkg kolozsvári szalonna, só, bors, bazsalikom, majoránna, zsálya, rozmaring, olívaolaj, 1 paradicsom, 1 paprika.
A körethez:
1 nagy szemű burgonya, karotta, friss petrezselyemgyökér, zöldborsó, morzsolt kukorica, reszelt füstölt sajt, gomba, 1 paranyica, 1 fürt szőlő, 1 körte, felezett barack, áfonyadzsem, 1 dl vörösbor.

 

Elkészítés:
A húsokat fűszerezzük a felsorolt fűszerekkel. A csirkemellet, a pulykamellet, a kolozsvári szalonnát a szalonna hosszának megfelelő hosszúságú – kisujjnyi vastagságú – csíkokra vágjuk, a húsfonat készítéséhez. A pulykamell és a csirkemell csíkokat egyesével betekerjük 1 szelet bacon szalonnába. Fogvájóval az egyik végén összetűzünk 1 csík csirkemellet és 1 csík kolozsvári szalonnát és mint a copfot összefonjuk. Az így elkészített fonatot fűszerezzük bazsalikommal, majoránnával, zsályával, rozmaringgal és megcsorgatjuk olívaolajjal. 40 percig állni hagyjuk.
Tepsibe öntünk olívaolajat, étolajat, kevés vizet majd belehelyezzük a húst, a szeletekre vágott paradicsomot és paprikát. A burgonyát meghámozzuk, félbevágjuk és a közepét kivájjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, egyenlő méretű darabokra vágjuk, majd vajban pároljuk, sózzuk, borsozzuk. Az így elkészített zöldséget a reszelt füstölt sajttal összekeverjük, majd betöltjük a burgonyába és a hús mellé helyezzük. Lefedjük alufóliával és sütőben pároljuk kb. 200 fokon addig, amíg a hús meg nem puhul. Ezután az alufóliát leszedjük, és locsolgatva pirosra-ropogósra sütjük.
A körtéket egészben kimagozzuk és a helyére darabolt, felezett barackot töltünk. Kevés vörösborral megcsorgatjuk, alufóliába tekerjük és sütőben puhára pároljuk.
Tálaláskor fatálra, a tál felső részére helyezzük a húst, hogy felette még legyen hely a „paranyica-tölcsérnek”. A hús „alá” helyezzük a burgonyákat.
A burgonyák alá 2-2 szőlőszem szeletet, amelyeket a vonatkerekéhez hasonló módon helyezünk el. A „vonat” mellé helyezzük a megpárolt körtét, amit megcsorgatunk áfonyadzsemmel.
A paranyica sajtot tölcsérszerűen széttoljuk, és a tölcsérbe szőlőszemeket helyezünk.
Az így elkészített sajttölcsért a hús fölé (mint a vonat kürtje) helyezzük.
Kellemes főzést és jó étvágyat kívánok!
Hús: 368 kcal, köret: 140 kcal/100 g.
Szabó Anikó (Leylus),
forgalmi szolgálattevő
Telepállomás: Szentlőrinc,
szolgálati hely: Bükkösd

Lazacfilé citromos zöldségágyon
Hozzávalók 4 főre:
4 nagyobb szelet lazacfilé, 1 egész citrom, 4 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 póréhagyma, 1 sárgarépa, 1 kis zeller, 1,3 dl fehérbor, 1,3 dl tejszín, fokhagyma, só, bors, vegeta.

 

Elkészítés:
A halszeleteket a kifacsart citrom levével meglocsoljuk, majd két órára hűtőszekrénybe tesszük. A sárgarépát, a póréhagymát és a zellert megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. Ezt követően a vöröshagymát is felaprítjuk, kevés vajon megpirítjuk. A zöldségekkel együtt néhány percig dinszteljük, majd fehérborral felöntjük. Idô közben a lazacfiléket sóval és borssal befűszerezzük, és a párolt zöldségekkel együtt néhány percig tovább pároljuk.
A tejszínt felforraljuk, borssal, Vegetával és fokhagymával ízesítjük.
Köretként apró szemű főtt burgonyát tálalunk hozzá.
198 kcal/100 g.
Horváth-Rashed Piroska
gyógytornász, Vasút-egészségügyi Kht.

Töltött kellevél
Hozzávalók:
1 jó nagy fej kelkáposzta, 1,5 kg darált sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, diónyi zsír, 20-25 dkg rizs, só, bors, 1 csomag bacon szalonna.

 

Elkészítés:
A kelleveleket forró sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A zsírban megfonnyasztjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd beletesszük a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Ínyencek úgy is elkészíthetik, hogy bacon szalonnát pirítanak ki, s annak a zsírjában sütik meg a hagymát. Közben fűszerezzük a sóval, borssal, majd rátesszük a megmosott rizst, és együtt készre főzzük, ízletesebb, ha egy kicsit le is pirul. Várunk egy kicsit, hogy a töltelék kihűljön, majd elkezdjük a kelleveleket tölteni, és úgy csomagoljuk be a leveleket, mintha töltött káposztát készítenénk.
Ezután bacon szalonnával körbetekerjük a kis batyukat, és a tetején megkötjük a szalonna csíkot.
Tepsibe helyezzük és jó sok házi tejföllel meglocsoljuk.
Ízletes, és gyorsan elkészíthető.
173 kcal/100 g.
Melegné Nagy Veronika
árkalkulátor szakea.
MÁV Zrt. PVÜ Karbantartási alosztály

Héjában sült krumpli joghurtos öntettel
Hozzávalók:
4-5 közepes nagyságú krumpli, 20 dkg paradicsom, 3 szál újhagyma, bazsalikom, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg juhsajt, 2 doboz natúr joghurt, citrom, só, bors

 

Elkészítés:
Megmossuk a krumplit, tepsibe tesszük és a sütőben sütjük 50-60 percig.
A megmosott paradicsomot kockára vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, mindkettőt bazsalikommal megszórjuk.
A joghurtot elkeverjük a juhsajttal, a szétzúzott fokhagymával, citromlével, borssal, ízlés szerinti sóval.
Összekeverjük a joghurtot a paradicsommal, hagymával és ráöntjük a sült, lehámozott burgonyára.
83 kcal/100 g.
Horváth-Rashed Piroska
gyógytornász, Vasút-egészségügyi Kht.

Paradicsomos babsaláta
Hozzávalók:
10 dkg bab, 1 ek. delikát, 1-2 babérlevél, tárkony, rozmaring, tárkonyecet, 2 gerezd fokhagyma, cukor, vagy édesítőszer, só, 1 nagy vöröshagyma, 2 paradicsom

 

 

Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, majd a fűszerekkel együtt feltesszük főni.
Ügyelni kell, hogy ne főjön szét, viszont ne is ropogjon.
Közben a hagymát vékony karikákra szeljük, kicsit megsózzuk. A paradicsomot és a fokhagymát szintén felkarikázzuk. Ha a bab megfőtt, leszűrjük és hűlni hagyjuk (a levét felhasználhatjuk pl. tarkabab-krémleveshez).
Salátástál aljára paradicsomkarikákat teszünk, megszórjuk a sós hagymával, fokhagymával, végül babot teszünk rá.
Addig folytatjuk, míg elfogy a hozzávaló. 3 dl vízzel, 2-3 ek. tárkonyecettel, ízlés szerint édesítőszerrel/cukorral salátalevet készítünk, és a babra öntjük. Néhány órára hűtőbe tesszük, érleljük.
Esetleg 1-2 csepp extra szűz olívaolajat csepegtethetünk bele.
Grillezett hús vagy hideg húsok mellé adhatjuk.
70 kcal/100 g.
Kellemes főzést és jó étvágyat!
Szabó Anikó (Leylus),
forgalmi szolgálattevő, Telepállomás: Szentlőrinc, Szolgálati hely: Bükkösd.

 

Zserbó
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg, cukor, 20 dkg vaj, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, csipet sütőpor, csipet só.
A töltelékhez:
baracklekvár, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor.
Csokimáz:
10 dkg cukorból, 3 dkg kakaóporból és 3 dkg vajból készült csokoládémáz.

 

Elkészítés:
Az élesztőt csipet cukorral meleg tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, sütőport, tojást, cukrot, a felfuttatott élesztőt, és összedolgozzuk.
Három cipót készítünk. Vékonyra kinyújtjuk.
A tészta ne érjen a sütőlap széléig, mert terjeszkedik. Két lapot megkenjük baracklekvárral, a cukrot és darált diót összekeverjük, és ezt szórjuk a lekvárra.
A harmadik lappal a széleket is letakarjuk.
1 óráig kelesztjük, majd villával megszurkáljuk. Szép világosbarnára sütjük. Ha kihűlt, ráöntjük a csoki-mázt.
Csokimáz:
A vajat a cukorral és kakaóporral takarék lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
486 kcal/100 g.
Horváth János
nyugdíjazott építésvezető, Komárom

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
impactmedia

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.