Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBAPAPRIKÁS, AHOGY ÉN SZERETEM

2020.05.05

VECTRA77 KONYHÁJA

Gombapaprikás, ahogy én szeretem
Hozzávalók:
minimum 1/2 kg friss championgomba, kettő közepes fej vöröshagyma (makói), kettő kisebb gerezd fokhagyma, 1/2 kávéskanál rozmaring, 1/2 kávéskanál oregáno, frissen őrölt fehérbors, egy evőkanálnyi majoránna, csipet borsikafű, csipet étkezési szódabikarbóna, finom - ikrás - disznózsír, legalább két evőkanálnyi, egy db zöldségleveskocka, 20%-os tejföl, liszt a habaráshoz, egy kávéskanálnyi - olasz - paradicsompüré, kávéskanálnyi szegedi, édes-nemes fűszerpaprika, petrezselyem.

A párolt rizshez:cca. 15 szem szegfűszeg, kettő evőkanálnyi étolaj, valamint 1/2 kávéskanálnyi kurkuma a párolt rizshez.

És a legfontosabb!!!! Szürkebarát nevű konyhai segéderő.

Akkor lássunk neki.
A vöröhagymát meghámozva, félbevágjuk, és éles késsel Julienne-re szeljük.
A fokhagymagrezdeket megpucoljuk, majd sóvel péppé eldolgozzuk.
A gombát, ha szép fehér mindegyik, elegendő konyhai papírtörlővel egyenként áttörölni, majd egyenletesen - szárával együtt felszeleteljük.
A szebb szeleteket díszítésre féltesszük.
Ezután a finom - ikrás - zsírt felhevítjük, beledobjuk, a vöröshagymát, állandó keverés megpároljuk, - közben a zöldségleves kockát cirka két deci vízben felforraluk, és ezzel a zöldségalaplével felöntjük a megpárolt vöröshagymát,
Pár percig lefedve tovább pároljuk, majd a fűszereket a forró párolt hagymára rátesszük, alaposan összekeverjük.
Erre az alapra még az édes-nemes fűszerpaprikát is hozzáadjuk, ezt is megkeverjük, végezetül a paradicsompürét tesszük hozzá és csak ekkor adjuk hozzá a gombát megszórjuk a szódabikarbónával.
(Ezt azért adjuk hozzá, hogy a gomba nem barnuljon be a főzés során.)
Felöntjük a maradék zöldségalaplével.
Cca öt perc főzés után a tejfölben csomómentesre kikeverjük a habarást, szőrszitán átengedjük a habarást a gombára, gondosan elkeverjük, hogy a gomba ne törjön, egyet rottyan és a gombánk már készen is vagyunk.
Fontos, hogy a gomba készítése közben ne feledjük igénybevenni a Szürkebarát nevű segéderőt.

A párolt rizs:
Az olajat flehevítjük, ráöntjük az előre elkészített rizst.
(Én kettő teás csésze - 2,5 dl - rizst készítettem) állandó keverés mellett a rizst fehérre pirítjuk.
Amikor szinte minden szem fehérre "pirult" a szokással ellentétben nem dupla, hanem csak három és fél deci - nagyon forró - vízzel felengedjük, beledobjuk a szegfűszeggel díszített vöröshagymát, valamint a sót, és a kurkumát.
Összekeverjük a nyersanyagokat, lefedjük ési nnentől kezdve a rizst már nem keverjük.
Figyeljünk rá, mert a főzővíz szívesen kifut.
Ezért a fedőt meg-megemelve látjuk, vagy üvegfedőt használjunk - mert így jól láthatjuk, hogy hol tart a rizs...amikor apró lyukak mutatkoznak a rizs felüleletén, elzárjuk alatta a gázt, lefedjük, és hagyjuk a rizs saját gőzében tovább párolódni.
Garantáltan szépen pergő, gyönyörű - sárga - különleges zamatú rizst kapunk ily módon.

Tálalása:
Csészében, vagy nagyobb merőkanálban formázott rizzshalmokat teszünk az előre - melegített - díszített tányérra, majd a gombát igény szerint a rizshalmok közé merjük.

Mire mindezekkel elkészülünk a Szürkebarát segéderőnk ereje nagyjából a felére csökken, melyet evés közben még elkortyogathatunk.

Jó étvágyat kívánok....
















FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
vectra777 KONYHÁJA
Szerző, Szerkesztette és Illusztrálta





 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.